Kanta-Häme

Rinkelinmäeltä takahuoneisiin ja televisioon - Laura Friman kirjoittaa työkseen, ja rakastaa sitä.

TAITEEN TÖISSÄ -sarjassa tutustutaan kulttuuriväen arkipäivään.

Kun Laura Friman oli 7-vuotias, hänen vanhempansa lykkäsivät hänet luovan kirjoittamisen kerhoon.

– En tiedä, mistä he sen keksivät, koska kyseessä on ehkä hieman erikoinen harrastus ekaluokkalaiselle.

Kerho sytytti kuitenkin Frimanin palavan rakkauden kirjoittamiseen. Ala-asteikäisenä hän istui mumminsa vanhalla kirjoituskoneella ja naputteli hitaasti ensimmäisiä novellejaan. Yläasteella hän hakeutui nuortenlehteen avustajaksi, ja lukioikäisenä hän toimitti Hämeen Sanomien nuorten sivuja.

– Olin päättänyt, että minusta tulee toimittaja ja kirjailija.

Nyt hämeenlinnalaislähtöinen Friman on tehnyt yli kymmenen vuotta freelancer-toimittajan töitä.

Frimanin esikoisteos on viime syksynä julkaistu Etenee (Siltala), joka kertoo huippusuositun rap-duo JVG:n tarinan. Etenee tupsahti Frimanin eteen yllättäen. Syyskuussa 2015 hänelle soitti Frimanin pitkäaikainen tuttu, kustannustoimittaja Antti Arnkil, joka kyseli hänen kuulumisiaan.

– Ihmettelin, että mitä se nyt mulle soittelee. Sitten hän kysyi, mitä mieltä olin JVG:stä, ja että olisinko kiinnostunut kirjoittamaan heistä kirjaa.

Friman oli juuri tutustunut JVG:n musiikkiin, jota hän luukutti salitreenien lomassa. Häntä kiehtoi kaksikon dynamiikka, joten myöntävä vastaus oli itsestäänselvyys. Arnkil oli kehottanut Frimania vielä harkitsemaan, koska kyse oli tiukalla aikataululla toteutettavasta projektista.

– Sanoin, että ei minun mitään miettiä tarvitse.

Aikaa kirjan kirjoittamiselle oli ensimmäisestä puhelinsoitosta noin vuosi. Friman ajatteli karsivansa muita töitään projektin ajaksi.

– Itse asiassa tein niitä viime vuonna enemmän kuin koskaan ennen.

Viikonloput hän vietti JVG:n kanssa kiertäen ympäri Suomea. Viikolla hän naputteli entiseen tapaansa kolumneja Helsingin Sanomiin ja henkilöjuttuja Trendiin.

– Täytyy myöntää, että maanantaisin olo oli harvoin virkistynyt.

Kirjaa kirjoittaessaan Friman teki ensimmäiset kuukaudet pelkästään taustahaastatteluita ja tutustui kirjansa kohteisiin.

– Olen lykkääjä, ja teen kaiken aina viime tipassa. Niin kävi myös nyt. Kirjoitin kirjan lopulta yhdellä rysäyksellä.

Suurin osa kirjaprojektista oli autossa istumista, laulamista ja keskustelemista. Välillä piti pysähtyä ostamaan karkkia ja kaljaa.

Puolen vuoden rundia Friman kuvaa leirinä, jolle osallistuvat hioutuivat yhteen. Porukkaan sulautumista auttoivat JVG:n äänimiehet, jotka ovat Frimanin tapaan Hämeenlinnasta kotoisin.

– Kun lähdin ensikertaa ventovieraiden ihmisten kanssa Lappiin, en osannut yhtään kuvitella, millaista kaikki tulisi olemaan. Minusta tuli kuin poikien sisko. Tai äiti, hän nauraa.

Etenee on saanut hyvän vastaanoton kriitikoilta, mutta eniten Frimanin sydäntä lämmittävät JVG-fanien kommentit. Monelle teinille kirja on ollut ensimmäinen, jonka he ovat lukeneet kokonaan.

Freelancer-toimittajana Friman nauttii vapaudesta suunnitella omat aikataulunsa. Hän tekee töitä kuutisen tuntia päivässä. Viikonloput ja arki-illat ovat vapaa-aikaa.

Toisaalta Friman ei ole oikeastaan koskaan lomalla, eikä kieltäydy työtarjouksista. Näin kävi myös, kun häntä pyydettiin mukaan suosittuun Iholla-televisiosarjaan.

Nykyään Turussa asuva Friman tekee uuden aluevaltauksen, kun hän on mukana huhtikuussa alkavan ohjelman uudella tuotantokaudella.

Sarja seuraa viiden naisen elämää läheltä: naiset kuvaavat itse tekemisiään ja päästävät katsojan näkemään myös vaikeita hetkiä. Kuvaukset ovat alkaneet tammikuussa.

– Päädyin mukaan puolitutun ohjaajan pyynnöstä, sillä sarjaan haluttiin mukaan joku perheellinen.

Friman sanoo heittäytyneensä projektiin hetken mielijohteesta.

– Olen hieman yllytyshullu. En osannut mukaan lupautuessani ajatella yhtään, mitä tästä voi seurata. Mies ja lapset on nyt vedetty yhtä lailla mukaan. Ehkä tästä voi olla ammatillisestikin jotain hyötyä, sillä nyt tulee kamerakin tutuksi, Friman naurahtaa. HäSa

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic