Kanta-Häme

Rinne ilahtui Risikon eleestä

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on valmis minihallitusneuvotteluihin, mutta ymmärtää, ettei kaikkia kehysriihen päätöksiä ole mahdollista repiä auki.

– Luulen, että lapsilisäkysymys on niitä vaikeammin väännettäviä asioita, mutta työllisyyspanosten kasvattamistavoitteeni voi saada vastakaikua muista puolueista, Rinne toteaa.

Hän viittaa kokoomuksen puheenjohtaja- ja pääministeriehdokas Paula Risikon (kok.) puheisiin lauantain Helsingin Sanomissa. Risikko sanoi olevansa valmis keskustelemaan talouskasvuun panostamisesta sovittua suuremmalla summalla.

Hallitus on sopinut myyvänsä valtion omaisuutta 1,9 miljardilla eurolla, josta 600 miljoonaa käytetään erilaisiin kasvupanostuksiin ja lopuilla lyhennetään valtion velkaa. Rinne on vaatinut huomattavasti suurempaa summaa talouden ja työllisyyden kasvun tukemiseen.

Hän ottikin Risikon kädenojennuksen ilolla vastaan, mutta ei suostu suoralta kädeltä nimeämään pohjalaisnaista suosikikseen kokoomuksen puheenjohtajakilvassa.

– Hän komppasi minun näkemyksiäni, mutta myös Alexander Stubb on hyvällä tavalla keskustellut kanssani puhelimessa, samoin Jan Vapaavuori. Kaikkien kolmen kanssa tulen varmasti toimeen, Rinne muotoilee vastauksensa.

Hän kertoo, että häntä on syytetty pyrkimyksistä vaikuttaa kokoomuksen puheenjohtajapeliin.

– Ei pidä provosoida keskustelua, Rinne sanoo.

Homekouluille remonttirahaa

Rinne käyttäisi valtion omaisuuden myynnistä tulevia rahoja jo sovittujen kohteiden lisäksi muun muassa julkisten rakennusten kuten homekoulujen korjausvelan kuittaamiseen.

– Jossain vaiheessa se on joka tapauksessa tehtävä. Nyt kun työttömyys on kasvussa, olisi järkevää saada rakennusalalle työpaikkoja, jotta työllisyys lähtee kasvuun.

Hallitus päätti kehysriihessään lopettaa koulujen perustamisrahoituksen eli käytännössä uusien koulujen lisäksi myös koulujen peruskorjausten tukemisen. Rinteen mukaan tämä ei ole järkevää politiikkaa.

– Meidän täytyy keskittyä siihen, että työllisyys lähtee 10 kuukauden aikana paranemaan. Jokaista päätöstä tehtäessä on mietittävä sen vaikutukset työllisyyteen, Rinne sanoo.

Pitkällä tähtäimellä Suomen talous lähtee hänen mukaansa nousuun uudenlaisella teollisuudella, joka keskittyy ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

– Hiilidioksidipäästöt täytyy saada kiinni. Vielä ei ole sellaista teollisuutta, joka hyötykäyttää CO2-päästöjä, Rinne sanoo.

Työläisnaiset ruokkivat kulutusta

Loppuvaalikaudella Rinne haluaa myös kiinnittää huomiota samapalkkaisuuteen. Hänen mukaansa kolmikantaisesti työmarkkinajärjestöjen kanssa toteutettava samapalkkaisuusohjelma ei ole edennyt aikataulussa.

Hallitusohjelman tavoitteena on naisten ja miesten palkkaeron kaventaminen enintään 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä.

– Nykyvauhdilla naisten ja miesten palkkaeron korjaamiseen menee yli 50 vuotta. Se ei riitä. Samapalkkaisuutta on edistettävä hallituksen lainsäädäntöhankkeilla. Myös työnantajilla on tärkeä rooli. Toivoisin EK:lta myös entistä ponnekkaampia esityksiä, RInne sanoo.

Hänen mukaansa palkkatasa-arvolla on oikeudenmukaisuusvaikutuksen lisäksi elvyttävä vaikutus, sillä pienipalkkaiset naiset laittavat lisätulonsa herkästi kulutukseen.

Rinne muistuttaa, että suuri palkkaerojen aiheuttaja liittyy perheen perustamiseen, jonka yhteydessä syntyvä palkkaero jatkuu läpi koko työuran.

– Sen myötä naiset keskimäärin menettävät työuransa aikana rahasumman, jolla voisi hankkia omakotitalon Uudeltamaalta. Perhevapaiden jakaminen on yksi keskeinen tapa tasoittaa tätä perheen perustamisen yhteydessä syntyvää palkkaeroa, Rinne sanoo.

Hän vieraili lauantaina Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. (HäSa)