Kanta-Häme

Rinne: Jokin mättää työelämässä

SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Antti Rinteen mielestä Suomen ei ole järkevää olla eturintamassa vaatimassa erityisiä pakotteita Venäjälle.

– Venäjä on tehnyt väärin. Se on rikkonut kansainvälisiä pelisääntöjä, ja tukee tällä hetkellä toimintaa Ukrainassa tavalla, joka on mielestäni väärin ja kansainvälisen oikeuden vastaista.

Rinne muistuttaa kuitenkin, että yhteinen maaraja ei muutu miksikään, ja Suomella on paljon kaupallisia intressejä Venäjän suhteen.

– Pietarin alueella asuu kahdeksan miljoonaa ihmistä. Se on meidän kannaltamme tärkeä kauppa-alue jo pelkästään siksi, että se porukka tuo tänne miljardi euroa vuodessa. Suomalaisilla yrityksillä on myös isoja investointeja itänaapuriin.

Ministerin mielestä tällä hetkellä vallitsevassa tilanteessa pakotteiden käyttäminen on ollut perusteltua, mutta jatkossa on harkittava todella tarkkaan niiden käyttämistä.

– Jos uusia pakotteita pitäisi joskus miettiä, niitä on pohdittava Suomen etujen näkökulmasta, etteivät ne vahingoittaisi liikaa meidän jo nyt heikolla olevaa talouttamme.

Euroopan unioni päätti viime viikolla uusista Venäjä-pakotteista, joihin kuuluu laajoja rajoituksia muun muassa rahoitus- ja asealalla.

Perusteita epäluottamukselle

Tuoreimpien mielipidemittausten mukaan SDP:n kannatus on painunut selkeästi alle 15 prosenttiin. Rinteen mukaan ihmisten epäluottamukselle puoluetta kohtaan on ollut perusteita.

Janakkalan Turengissa Laurin markkinoilla vieraillut Rinne kertoo, että tavoite on kuitenkin olla ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen pääministeripuolue.

– Oma arvioni on, että kannatus tippuu vielä kesän aikana, enkä ole vakuuttunut siitä, että elokuussakaan saataisiin parempia lukuja. Syksyn aikana kannatus nousee.

Rinteen mukaan puoluetta tarvitaan erityisesti siksi, että työttömyyttä ja köyhyyttä on paljon. Lisäksi vanhusten tilanteissa on paljon puutteita.

Ministerin mielestä puolueen olisi pitänyt reagoida esimerkiksi globaaliin talouden muutokseen tarkemmin yhdessä.

Koulut remonttiin

Rinne on selvästi tyytyväinen Remontti Oy -malliin, joka on kirjattu hallitusohjelmaan.

Mallissa valtio rahoittaisi huonossa kunnossa olevien julkisten rakennusten kunnostusta budjettikehyksen ulkopuolella. Valtio toteuttaisi parannuksia yhteistyössä yksityisten toimijoiden kanssa.

Kunnostuksen piiriin kuuluvat esimerkiksi home- ja sisäilmaongelmien kanssa painivat koulut.

– Tällä hetkellä useilla paikkakunnilla on muksuja ja opettajia huonossa sisäilmassa, ja asian kansanterveydelliset vaikutukset ovat tulevina vuosina mittavat, jos niitä ei saada kuntoon.

Rinne miettii paljon myös sitä, mitä vanhustenhuollossa tapahtuu, jos sieltä leikataan pois rakennepakettiin kirjattu 300 miljoonaa euroa.

Uudelleen koulun penkille

Rinteen mielestä Suomeen täytyy saada tilanne, jossa on työpaikkoja ja ihmiset jaksavat olla työelämässä mukana.

– Näiden reunaehtojen vallitessa on mahdollista miettiä alimman eläkeiän nostamista, etenkin kun elinikä pitenee ja pitenee.

Hän on huolissaan työelämässä jaksamisesta.

– Suomessa on 260 000 työkyvyttömyyseläkkeellä olevaa, ja heistä 100 000 on alle 45-vuotiaita. Jokin meillä mättää työelämässä. Varmasti omassakin elämässä, mutta jotain työelämässä on, mitä pitää muuttaa.

Pitkäaikaistyöttömien tilanteesta hän nostaa esimerkiksi tilanteen Uudellamaalla.

– Siellä on lisääntynyt pitkäaikaistyöttömien määrä lähes 60 prosentilla, ja siellä on kuitenkin merkittävä määrä työpaikkoja koko ajan auki. Jostain syystä työ ja työvoima eivät kohtaa.

Tarjonnan ja kysynnän rakenteelliseen ongelmaan Rinne tarjoaa yhdeksi avuksi kahta asiaa: asuntopolitiikan ja uudelleenkouluttautumisen.

– Asuntopolitiikasta se, että voisi muuttaa paikasta toiseen, toisaalta ihmisiä täytyy kouluttaa uudelleen uusiin tehtäviin, se tarkoittaa motivaation lisäämistä ja ihmisten herättämistä tilanteeseen.

Uudelleenkouluttautumisen viestiä pitää Rinteen mielestä kertoa heillekin, joilla jo eläkeikä lähestyy. (HäSa)

Menot