Kanta-Häme

Rintasyöpäseulonnat jatkuvat normaalisti

Suomen Radiologikeskus oy jatkaa rintasyöpäseulontojen eli mammografiakuvausten tekoa Hattulassa ja Janakkalassa normaalisti sopimuskauden loppuun.

Näin sanoo Janakkalan terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Virpi Kröger. Hattula ja Janakkala muodostavat perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen.

Radiologikeskuksen tekemistä seulonnoista on noussut kohu, kun valvontavirasto Valvira antoi yritykselle huomautuksen puutteellisuuksista.

Valviran mukaan on syytä epäillä, että puutteellisuuksien ja epäselvyyksien vuoksi joitakin rintasyöpiä on jäänyt havaitsematta. Lisäksi tutkimuslomakkeita katosi Etelä-Pohjanmaalla vuosina 2013 ja 2014.

Radiologikeskus kiistää tiedotteessaan potilasturvallisuuden vaarantumisen, mutta myöntää sen, että asiakirjoja on kadonnut. Tämä ei kuitenkaan ole yrityksen mukaan vaikuttanut syöpien havaitsemiseen, sillä asiakirjat ovat koskeneet terveiksi todettujen henkilöiden tietoja, jotka olisi pitänyt syöttää tietokoneelle käsin.

Virpi Kröger kertoo, että Hattulalla ja Janakkalalla on sopimus rintasyöpäseulonnoista Suomen Radiologikeskuksen kanssa vuoden 2017 loppuun asti. Yritys hoitaa seulonnat myös Riihimäen seudulla ja on aiemmin toiminut myös Hämeenlinnassa.

Krögerin mukaan seulontojen laatua tarkkaillaan jatkuvasti terveyskeskuksessa yhteistyössä Kanta-Hämeen keskussairaalan rintasyöpäkirurgin kanssa.

– Meidän tietoomme ei ole seurannan aikana tällä alueella tullut tapauksia, että syöpä olisi jäänyt toteamatta tai että potilasturvallisuus olisi muutenkaan vaarantunut, Kröger kertoo.

Seurantaa jatketaan tavalliseen tapaan. Kroger huomauttaa, ettei mammografiakuvauksiin osallistuminen poista rintojen omatoimisen tarkkailun tarvetta.

– Mammografia kertoo aina vain kuvaushetken tilanteen. Rintoja on sen lisäksi syytä tutkia itse säännöllisesti ja hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos havaitsee poikkeavan kyhmyn rinnassa, hän sanoo.

Kunnat kilpailuttavat mammografiakuvaukset määrävälein. Hämeenlinnassa kuvaukset tekee kuluvalla sopimuskaudella Terveystalo oy. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic