Kanta-Häme

Risat lamput rikkoivat joulutunnelmaa

Maisemasuunnittelun opiskelija Leena Ruuska kiittelee Hämeenlinnan kymmenisen vuotta vanhaa jouluvalaistusta tyylikkääksi, mutta toivoo sen pikaista päivittämistä ja kunnostusta.

Nyt ongelmana ovat epäkuntoiset lamput ja johdot, joiden takia puolet valopuista oli tänäkin vuonna tuon tuostakin pimeänä kesken parhaimman joulusesongin.

Lisäksi Ruuska valaisisi muutamia keskeisiä kadunkulmia ja esimerkiksi linja-autoaseman tienoota niin, että myös kaupunkiin saapuvat satunnaiset vierailijat ymmärtäisivät tulleensa jouluvalaistuun kaupunkiin.

Jatkokehittely …jää muille

Leena Ruuska on kartoittanut Hämeenlinnan keskustan jouluvalaistuksen uudistamisvaihtoehtoja osana opinnäytetyötään. Hän opiskelee Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikössä maisema- ja vihersuunnittelua.

Hän tekee opinnäytettään Kehittämiskeskus Hämeen ja Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistyksen tilauksesta. Valmista pitäisi olla tammikuun loppuun mennessä.

Ruuska korostaa, että hänen työnsä on vain suunnitelma ja ehdotus. On kuitenkin mahdollista, että jo ensi jouluksi ainakin osa keskustan jouluvaloista uusitaan hänen ideoidensa pohjalta.

– Jatkokehittely ja esimerkiksi tekninen sähkösuunnittelu jää kuitenkin jonkun toisen tehtäväksi, hän muistuttaa.

Valopuut yleisön …suosikkeja

Yleisökyselyssään Leena Ruuska kartoitti myös kaupunkilaisten näkemyksiä mahdollisista muutoksista jouluvaloihin.

Ainakin yhdestä asiasta tuntuu sen perusteella olevan täydellinen yksimielisyys niin kaupunkilaisten kuin yrittäjienkin mielissä. Jouluvalojen tärkeimpänä tehtävänä on tunnelman luominen ja viihtyisyyden lisääminen.

Puolet vastaajista oli myös sitä mieltä, ettei jouluvalaistusta tarvitse levittää nykyistä laajemmalle alueelle. Nyt valot rajoittuvat torin, kävelykadun ja muutaman ruutukaavakeskustan kadunkulman alueelle.

– Valopuista kaupunkilaiset pitivät. Niitä toivottiin myös kaupunginosakeskuksiin, Leena Ruuska kertoo.

Hänen mielestään idea on hyvä. Vaikka vain yksikin valaistu puu voisi riittää lähiössä tunnelman luojaksi.

”Valomerkkejä” …kadunkulmiin

Leena Ruuska kertoo pallottelevansa vielä joululoman ajan mielessään, mitä ehdottaisi poistettavaksi, mitä säästettäväksi.

Esimerkiksi torin siniset valokolmiot ovat hänen mielestään hienot ja ainutlaatuiset.

Ratkaistavana on myös, rakennetaanko kaupunkikeskustaan koko syys- ja talvikauden mittaista kausivalaistusta vai lyhytaikaisempaa jouluvalaistusta.

Hänen mielestään valopuita tai muita keskustaan johdattavia ”valomerkkejä” pitäisi saada lisää näkyville paikoille kadunkulmiin esimerkiksi linja-autoasemalle Sibeliuksenkadun tuntumaan. Nykyään lähistöllä on kyllä kaksi kauniisti valaistua puuta, mutta ne näkyvät ainoastaan lyhyen matkaa Palokunnankadulle.

– Lisäksi ainakin Viipurintien silloille kannattaisi tuoda valoa. Sillan alakaaren voisi valaista, Ruuska pohtii.

Hän uskoo, että uusissa jouluvaloissa hyödynnetään energiaa säästäviä led-lamppuja sekä mahdollisesti erilaisia ohjaimia.

Ohjaimilla valojen väriä ja valaistuksen kirkkautta voi muunnella esimerkiksi sen perusteella, kuinka paljon lähistöllä on kulkijoita. (HäSa)