Kanta-Häme

Risikko: Sote mukaan kuntavaalikeskusteluun

Vaikka sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyy kunnilta maakunnille vuonna 2019, kuntavaaleissa tulisi silti keskustella sotesta. Tätä mieltä on sisäministeri Paula Risikko (kok.), joka vieraili lauantaina Hämeenlinnassa ja Janakkalassa.

– Nyt keväällä kunnallisvaaleissa valittavat valtuutetut ovat ne, jotka panevat sote-uudistuksen toimeen. Sotesta pitää keskustella sekä valtakunnallisesti että paikallisesti, jotta maakunnallinen hallinto saadaan toimimaan.

Risikko on huolestunut sote-uudistuksessa kahdesta asiasta. Ensimmäinen on se, että hallinto keskittyy ja byrokratia lisääntyy. Huolestuttavaa on myös se, että palvelut saattavat keskittyä liikaa.

Näitä huolenaiheita pitää Risikon mukaan käsitellä myös kuntatasolla.

Kunnallisvaaleissa täytyy Risikon mielestä nostaa esiin myös se, että kunnille jää sote-uudistuksesta huolimatta terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tehtävä.

– Kysyisin kunnallisvaaliehdokkaalta, miten kunnassa varmistetaan, että edistämistehtävästä otetaan koppi. Oikeastaan kaikki kunnan perustoiminnot voidaan laskea terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kulttuurikin lisää tutkitusti hyvinvointia.

Risikko on itse ehdolla kunnallisvaaleissa Seinäjoella, jossa hän on tälläkin hetkellä kaupunginvaltuutettuna.

Kokoomus oli vuoden 2012 kunnallisvaaleissa maan suurin puolue, samoin kuin sitä edellisissä vaaleissa vuonna 2008.

Nyt kokoomus on kuitenkin jäänyt tuoreissa kannatuskyselyissä sosialidemokraattien ja keskustan taakse.

Risikko uskoo, että kokoomuksella on silti mahdollisuus säilyttää asemansa tulevissa kuntavaaleissa.

– Luottamus pitää ansaita joka vaaleissa uudestaan. Siihen ei ole vippaskonsteja. Emme ammu puolueena yli tai tee lupauksia, joita emme voi pitää. Ihmiset muistavat sen.

Risikon mukaan kokoomus aikoo menestyä kuntavaaleissa realistisella uudistamisella ja ihmisläheisyydellä.

Puolueen kuntavaaliteemat liittyvät talouteen, terveyteen, työhön ja turvallisuuteen.

Risikko haluaa painottaa sisäministerinä myös taloutta turvallisuustekijänä. Hän nostaisikin turvallisuuden yhdeksi hallituksen kärkihankkeista. HÄSA

KuntavaalitLue lisää kuntavaalien asetelmista sivulta XX.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic