Kanta-Häme

Riskibisnesrahaa tulvii Suomeen EU:n avustuksella

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) myhäili keskiviikkona median edessä kertoessaan pitkästä aikaa hyviä uutisia suomalaisille yrittäjille.

Suomalaisille pk-yrityksille on luvassa iso potti normaalia edullisempia yrityslainoja EU:n investointiohjelman kautta. OP-ryhmä allekirjoitti keskiviikkona ensimmäisen Suomea koskevan Esir-takausohjelman Euroopan investointirahaston kanssa.

Pankki myöntää tämän ja ensi vuoden aikana EU-takauksen alaisia lainoja kaikkiaan 150 miljoonan euron edestä. Niitä voivat hakea kaikki Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan innovatiiviset pk-yritykset, joissa on alle 500 työntekijää.

Rehn uskoo nyt solmitun takausohjelman piristävän Suomen yksityisen sektorin investointeja, jotka ovat vähentyneet yhdeksässä vuodessa noin 30 prosenttia. Takamatkaa on tuplasti muuta Eurooppaa enemmän.

EU:N PUOLIKSI takaamista yrityslainoista hyötyvät etenkin aloittelevat ja voimakkaassa kasvuvaiheessa olevat pienet ja keskisuuret yritykset, arvioi OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen

– Ensinnäkin lainojen saatavuus paranee, sillä normaalitilanteessa nämä kohteet eivät välttämättä saa rahoitusta. Toisekseen yritykset saavat lainamarginaalinsa normaalia selvästi edullisemmin, Karhinen toteaa.

Hän ei osaa vielä arvioida lainojen työllistävää vaikutusta.

– Fiilis ennakkokyselyjen perusteella on se, että tälle olisi kysyntää. Pidämme tätä ihan oikeasti merkittävänä juttuna yrityksille, Karhinen sanoo.

OP-RYHMÄ on ensimmäinen Esir-rahoituksen välittäjäorganisaatio Suomessa. Sen lisäksi rahoitusta voivat jatkossa jakaa esimerkiksi valtion omistamat Finnvera, Tekes ja Teollisuussijoitus.

Rehn patisteleekin työ- ja elinkeinoministeriön alaisia toimijoita tarttumaan toimeen ja neuvottelemaan itselleen sopivaa roolia Esir-rahoituksen välittämisessä Suomeen.

– Rahaston käyttö ei ole Suomessa edistynyt lupaavan alun jälkeen toivotulla tavalla, Rehn moittii.

Suomen tavoitteena on saada maahan noin miljardi euroa Esirin kautta. Tähän mennessä tavoitteesta on toteutunut noin neljännes eli 255 miljoonaa euroa nyt julkistettu takausohjelma mukaan laskettuna.

– Tavoitteeseen päästään, jos investointihankkeiden toteuttajat lähtevät rohkeasti liikkeelle hyvillä hankkeilla ja saavat pyrkimyksiinsä kotimaisten toimijoiden aktiivisen tuen, Rehn toteaa.

EU-tason tavoitteesta on saavutettu tähän mennessä niin ikään noin neljännes. Kasassa on 76 miljardia euron edestä investointeja.

TÄTÄ ENNEN Suomi on saanut 75 miljoonaa Metsä Fibren Äänekosken biojalostamolle ja 30 miljoonaa Open Ocean -pääomasijoitusrahaston lisäpääomitukseen.

Pk-yritysten 150 miljoonan euron takausohjelma on tähän saakka taloudellisesti suurin satsaus.

– Toteutuessaan se on myös vaikutuksiltaan merkittävin, koska se ulottuu koko Suomeen ja laajasti pk-yrityskenttään, Rehn arvioi.

Pienten ja keskisuurten yritysten osuus koko 315 miljardin euron Esir-potista on 75 miljardia. Rehn muistuttaa, että Esir-rahaa on saatavilla myös suurempiin yrityksiin. Hän pitää hyötyjinä muun muassa biotaloutta, cleantechiä, terveysteknologiaa ja digitalisaatiota.

EU KILPAILUTTI ESIR-hankeneuvontakeskuksen viime syksynä. Suunnittelijat ja rahoittajat yhdistävä hankeportaali valmistuu huhtikuun aikana.

– Olisi tietysti ollut mukavaa, jos se olisi ollut käytössä jo pidempään, myöntää Euroopan komission Suomen edustuston päällikkö Sari Artjoki.

Hankeneuvontaa on kuitenkin jo nyt saatavilla.

– Euroopan investointipankin puolella on erittäin paljon asiantuntevaa väkeä, joka käy hankkeet huolellisesti läpi. Sieltä saa hyvinkin räätälöityä apua suomen ja ruotsin kielellä, Artjärvi neuvoo.

Menot