Kanta-Häme

Riskihalleja ilmoitettu Janakkalasta jo neljä

 

Janakkalassa on kolme samanlaisella rakenteella olevaa hallia kuin Laukaalla viime viikolla romahtanut ratsastusmaneesi. Kaikki hallit ovat teollisuuskäytössä. Sekä Tervakoskella että Turengissa ja Viralassa on asetettu halli käyttökieltoon. Hallien omistajien tulee teettää ulkopuolisella rakenneasiantuntijalla puolueeton tarkastus rakenteiden kunnosta. Käyttökielto puretaan, mikäli rakennus todetaan turvalliseksi. Yhteistä kaikille halleille on, että ne ovat Isolan suunnittelemia.
 
– Hallien olemassaolo oli kieltämättä yllätys. Ne on rakennettu vuosina 1987–1990, eikä niiden tietoja ole kunnan sähköisessä tietokannassa. Aluksi saimme ympäristöministeriöltä tiedon yhdestä hallista, mutta myöhemmin halleja ilmeni kaksi lisää. Tiedot on ilmoittanut hallien suunnittelija, sanoo rakennustarkastaja Harri Turunen.
 
Torstaina Turunen sai tiedot Viralassa sijaitsevasta hallista.
 
– Nykyinen omistaja soitti ja kysyi onko hänen isänsä vuonna 1985 rakennuttama halli mahdollisesti riskihalli. Kävin kaivamassa arkistoja ja olihan se.
 
Omistajilta toivotaan aktiivisuutta
Turunen toivoo kiinteistöjen omistajilta aktiivisuutta. Hallien suunnittelija ei syystä tai toisesta ole ilmeisesti tietoinen kaikista vanhoista kohteista.
 
– Kunta on arkistoinut rakennuslupia 1950-luvulta saakka ja niitä on kertynyt 200–300 vuodessa ainakin 1970-luvulta saakka. Kenenkään aika ei riitä kahlaamaan lupia lävitse, joten omistajien vastuulle jää vinkkien antaminen.
 
Kunta ilmoitti hallien omistajille kiireisen tarkastuspyynnön. Kun omistaja on tarkastuttanut hallinsa, hänen tulee lähettää raportti tarkastuksesta kunnalle.
 
– Kaikki hallit ovat varasto- tai teollisuuskäytössä, eikä niissä olla vakituisesti töissä, mikä on tietysti meidän onnemme.
 
Kolmesta hallista suurimmassa jänneväli on 24 metriä ja toiseksi suurimmassa 20 metriä. Nuo hallit sijaitsevat Tervakoskella. Turengissa ja Viralassa sijaitsevat hallit ovat selvästi pienimmät eli jänneväliltään vain 12 metriä.
 
– Niiden suhteen riskit ovat todennäköisesti pienemmät kuin kahden muun, sanoo Turunen.

Päivän lehti

2.4.2020