Kanta-Häme

Ristiriitaista keskustelua hyvinvointikeskuksesta

Lammin tulevasta ikäihmisten hyvinvointikeskuksesta keskusteltiin yleisön kanssa viimeksi marraskuussa, jolloin asiaa jäi tilaajajohtaja Jukka Lindbergin mukaan reilusti yli. Samoin kävi eilenkin.

Käsiä nousi ja kysymyksiä heräsi nopeammin kuin Lindberg ehti jakaa puheenvuoroja. Jukka Lindberg vastaa ikäihmisten tilaajapalveluista Hämeenlinnan kaupungilla.

Valmis ehkä jo kolmessa vuodessa

Hyvinvointikeskuksen paikaksi on vain yksi vaihtoehto, mutta virkamiesten mukaan se riittää. Tontiksi ehdotettiin lakkautetun päiväkoti Kuperkeikan tonttia Isolukkarintiellä. 5 000 neliön kokoinen tontti mahdollistaisi väljänkin rakentamisen.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, olisi hyvinvointikeskus valmis kolmen vuoden päästä. Lindberg arveli, että seuraavat kaksi vuotta menee suunnitteluun sekä kaavoitukseen ja vuosi itse rakentamiseen.

Uuteen hyvinvointikeskukseen sijoitetaan ikäihmisten asumis- ja hoivapalvelut. Tarkoitus on rakentaa omistus-, osaomistus- sekä vuokra-asuntoja.

Ympärivuorokautiset hoivapalvelut aiotaan järjestää asumispalveluiden sisällä siten, että asukas voi tilata niitä kotiin tarpeensa mukaan.

Mallia muualta Hämeenlinnasta

Kodinomainen asuminen oli virkamiesten keskustelua vetävä teema.

– Niin lähelle kodinomaista asumista kuin vain on mahdollista päästä. Keskuksen pitää myös olla rollaattorimatkan päässä keskustan palveluista.

Lindbergin mukaan on tärkeää, ettei ainakaan välimatka estä vanhuksia pääsemästä kaupungin palveluihin.

Hyväksi esikuvaksi Lammin keskukselle virkamiehet antoivat Keinusaaren hyvinvointikeskuksen Hämeenlinnassa.

Useampi yleisön jäsen puolestaan mainitsi Lammin vanhainkodin esimerkkinä parhaalle mahdolliselle hoidolle.

Sinikka Lindholm Lammin vanhainkodista oli seuraamassa suunnittelukeskustelua yleisön jäsenenä.

Lindholm on samaa mieltä Lindbergin kanssa siitä, että kodinomaisissa oloissa elämänlaatu säilyy parempana kuin laitoksessa.

– Oma huone ja oma vessa ovat edellytys hyvälle elämälle nykypäivänä. Vanhusten yksinäisyyteen pitää puuttua ja itsemääräämisoikeutta lisätä, Lindholm sanoi.

Hän lisäsi, ettei yleisön kriittinen suhtautuminen tulevaan hyvinvointikeskukseen tarkoita sitä, ettei sitä haluttaisi tai pidettäisi tärkeänä.

– Päinvastoin.

Laitos ei ole vaihtoehto kodille

Yleisö penäsi virkamiesesittelijöiltä sitä, miten viimeiseen hoitoon aiotaan panostaa. Tuleeko vuoteenomille ja sairaille vanhuksille tarpeeksi paikkoja?

Kommenteista paistoi huoli siitä, kuka pitää huolen ihmisestä, joka ei pärjää yksin, eikä pysty nauttimaan kodinomaisuudesta ja harrastustoiminnasta.

Lindberg antoi ehdottoman ein laitosasumiselle, ellei se ole aivan välttämätöntä.

Hän kuitenkin lupasi, että suunnitelmassa on ajateltu niitäkin, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa.

– Ihmisille, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa, on se jatkossa turvattava.

Hoivapalvelut pyritään muissa tapauksissa järjestämään ihmisten kodeissa.

– Laitoshoito on ratkaisu vasta, jos ihmistä ei muuten voida arvokkaalla tavalla hoitaa.

Lindberg lupasi yleisössä istuville vanhuksille, että ennen lumen tuloa asiaan palataan uudestaan. Suunnitelmissa on mennä Hauhon Koivukoto-palvelutaloon katsomaan tiloja ja suunnitella sen pohjalta lammilaisten omaa hyvinvointikeskusta. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic