Kanta-Häme

Ritaluoma: SCC:lle saapuvia varoja ei ole jäädytetty

Sambialaisen verkkolehden mukaan Suomen ja Britannian finanssivalvojat ja poliisi ovat jäädyttäneet noin 28 miljoonan Englannin punnan eli noin 35 miljoonan euron rahansiirron ulkomaiselta sijoittajalta hämeenlinnalaiselle Sunny Car Center -autokauppakeskukselle. Zambia Watchdog -verkkolehden mukaan rahanpesuepäilyn vuoksi pysäytetyt rahat olisivat lähtöisin Sambian ex-presidentin Fredrick Chiluban leskeltä, rouva Regina Chilubalta. 
 
Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Ylen Radio Häme torstaina.
 
Hämeen Sanomien perjantaina tavoittaman SCC:n toimitusjohtajan Markku Ritaluoman mukaan uutisissa on totta sen verran, että Regina Chiluba on todellakin yksi Sunny Car Centerin rahoittajista. Asian tultua julkiseksi Ritaluoma vahvistaa Chiluban olevan mukana noin 26,8 miljoonan punnan sijoitusosuudella. 
 
Sen sijaan väite varojen jäädyttämisestä rahanpesuepäilyn vuoksi on Ritaluoman mukaan perätön.
 
– Se tieto on täysin virheellinen. Haluan korostaa, että näitä kyseisen investorin rahoja ei ole edes yritetty siirtää Suomeen, vaan ne ovat edelleen englantilaisessa pankissa odottamassa paikallisen oikeusistuimen lupaa siirtoon. Oikeudessa on ruuhkaa ja tonttikauppa on viivästynyt tämän päätöksen odottamisen vuoksi.
 
Perintörahoja ex-presidentiltä
Markku Ritaluoma kertoo sambialaissijoittajan löytyneen Lontoossa toimivan investointilaitoksen kautta. Investointilaitos oli yhteydenpidossa aloitteellinen.
 
Sambiaa vuosina 1991-2002 johtaneen presidentti Chiluban epäillään kavaltaneen valtiolta rahaa. Vuonna 2007 Britanniassa siviilioikeus määräsi Chiluban korvaamaan noin 58 miljoonaa dollaria Sambian valtiolle. Seuraavana vuonna Sambia ilmoitti jäljittäneensä presidentin jäljiltä rahoja jopa 60 miljoonan dollarin edestä. Presidentti Chiluba kuoli vuonna 2008.
 
Markku Ritaluoman mukaan presidentin leski Regina Chiluba on sijoittamassa laillisia perintövarojaan. 
 
– Ne rahat ovat englantilaisen oikeuden päätöksen mukaan laillisesti maassa ja tätä sijoitusasiaa viedään eteenpäin täysin Englannin lakien mukaisesti. 
 
Ritaluoman mukaan Chiluba on tehnyt sijoituksestaan myös sitovan investointikirjan.
 
SCC teki itse rikosilmoituksen
SCC:n toimitusjohtajan Markku Ritaluoman mukaan ainoa hänen tiedossaan oleva viranomaistutkinta SCC:n rahoitukseen liittyen koskee huhtikuussa Hämeenlinnassa hankkeeseen tutustumassa käynyttä ulkomaista sijoittajaryhmää. 
 
– Viranomaiset käännyttivät heidät rajalta, kun he yrittivät tulla Suomeen uudestaan. Myös SCC on tehnyt heistä rikosilmoituksen.
 
Markku Ritaluoma on varma siitä, että perättömän sambialaisuutisen alkulähde löytyy Afrikan sijaan Hämeenlinnasta.
 
– Olen pyytänyt Lontoon kautta selvitystä Sambiasta, onko jokin Hämeenlinnan paikallinen poliittinen ryhmä ollut yhteydessä sambialaisiin viestimiin tällä asialla. Tämä eräs ryhmä on yrittänyt mustamaalata meitä kaikin keinoin koko hankkeen ajan. Nyt haluan saada totuuden selville. (HäSa)
 
 
 

Sambia tuli yllätyksenä

Sunny Car Centerin autokauppahankkeen rahoitusta on esitelty Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle useaan otteeseen. Viimeksi viime viikon maanantaina SCC:n edustajat olivat kaupunginhallituksen edessä kertomassa syytä tonttimaksun viivästymiselle.
 
Aiemmin rahaa hankkeelle on ollut tulossa niin Yhdysvalloista kuin Arabiastakin. Nyt puhuttiin myös Afrikasta.
 
– Koko Sambia-kuvio nousi esiin vasta maanantain kokouksessa, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) kertoo. Hän oli kokouksessa kaupunginvaltuuston edustajana.
 
Myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo (kok.) kertovat kuulleensa sambialaisrahoituksesta ensimmäisen kerran tällä viikolla.
 
Sambialaisen sijoittajan lisäksi toisena rahoitusvaihtoehtona esiteltiin myös suuren eurooppalaisen pankin antamaa lainatarjousta.
 
”Meidän on luotettava viranomaisiin”
Sambian ex-presidentti on tuomittu valtion rahojen kavaltamisesta. Kaupunkia tonttikaupoissa edustaneen apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan kaupunki ei voi koskaan täydellisesti varmistua siitä, mistä kauppakumppanien rahat tulevat. 
 
– Me emme voi tai edes saa sitä selvittää. Me otamme maksuja vastaan vain virallisesti pankin kautta ja meidän on luotettava siihen, että rahaliikennettä valvovat järjestelmät ja viranomaiset toimivat.
 
Vaikka rahoitus Sambian presidentin leskeltä olisi juridisesti ongelmaton, on kaupungilla edessään vielä eettis-moraalinen pohdiskelutuokio.
 
– Moraalista kysymystä on syytä pohtia. Onko eettisesti oikein vastaanottaa rahoja tästä lähteestä, Iisakki Kiemunki pohtii.
 
Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan SCC:llä on yhä maksuaikaa syyskuun loppuun saakka ja nopeita käänteitä on hankkeen ympärillä ennenkin nähty.
 
– Tämä on jatkokertomus, Isosuo summaa. (HäSa)

 

Menot