Kanta-Häme

Ritaluoman Sunny-yhtiöistä on viety 10 miljoonaa

Sunny Car Centerin konkurssipesän mukaan yhtiöstä on siirretty ulkomaille yli 5,2 miljoonaa euroa rahaa. Konkurssipesä vaatii toimitusjohtaja Markku Ritaluomaa ja hallituksen jäsentä Iisakki Kiemunkia korvaamaan varat.

Konkurssipesän mukaan yhtiöstä on maksettu muitakin rahoitukseen liittyviä maksuja, joista ei ole selvyyttä. Ritaluomaa ja Kiemunkia vaaditaan vastuuseen myös näistä maksuista.

Ritaluomalta vaaditaan yhteensä 6,5 miljoonan euron korvausta. Pesän mukaan Kiemungin pitäisi yhteisvastuullisesti korvata 6,2 miljoonaa euroa.

– En osaa spekuloida, ovatko rahat menneet Ritaluomalle. On vain nähtävissä, että rahat ovat kadonneet, sanoo Sunny Car Centerin julkisselvittäjä Jorma Tuomaala.

Tuomaala kertoo, että pesä ei ole saanut rahoista mitään selvyyttä, vaikka selvitystä on pyydetty Markku Ritaluomalta.

Ritaluoman toinen yhtiö, Sunny-Trading, on antanut vakuudettoman 4,8 miljoonan dollarin luoton ”ulkomaalaiselle lähipiiriyhtiölle”. Yhtiön tilintarkastaja on antanut huomautuksen luotosta. Sunny-yhtiöistä on siten siirretty ulkomaille noin 10 miljoonaa euroa.

Sunny Car Centerin yrittäjää ja entistä toimitusjohtajaa Markku Ritaluomaa on vaikea tavoittaa. Hän myi viime vuonna Floridan huvilansa. Edes Yhdysvaltain viranomaiset eivät löytäneet Ritaluomaa, kun he yrittivät antaa hänelle tiedoksi Sunny-Trading -yhtiön konkurssihakemuksen.

Tuomaala aikoo aloittaa oikeudenkäynnit Ritaluomaa ja muita Sunny Car Centerin hallituksen jäseniä vastaan, vaikka haastetta ei saataisi toimitettua Ritaluomalle.

– Ei voi jäädä vain odottelemaan. Aloitamme osaoikeudenkäynnin, vaikka Ritaluomaa ei saataisi kiinni, Tuomaala kertoo.

Sunny Car Centerin konkurssipesä vaatii yhtiön entisiltä hallitusten jäseniltä varojen palauttamista tai vahingonkorvausta kolmella eri haasteella. Suurin haaste koskee yhtiöstä ulkomaille maksettuja rahoja. Pesä vaatii myös Hämeenlinnan kaupungin omistamaa yhtiötä Linnan Kiinteistökehitystä palauttamaan 300 000 euron osakemerkinnän varat.

Hämeen Sanomat ei saanut osaa kanteista perjantaina Kanta-Hämeen käräjäoikeudesta. Yksi kanteista sisälsi kantajan mukaan salassa pidettävää tietoa.

Sunny Car Centerin entinen hallituksen jäsen ja kaupunginhallituksen tuolloinen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) kiistää lausunnossaan laiminlyöneensä huolellisuusvelvoitetta tai toimineensa muutoin vastoin lakia. Hän ilmoittaa, ettei toiminut hallituksen jäsenenä useimpien kanteessa nimettyjen rahasiirtojen aikana. Kiemungin mukaan hänen eropäiväkseen merkittiin kaupparekisteriin virheellisesti heinäkuu 2014, vaikka hän erosi hallituksesta jo helmikuussa.

Kiemunki ilmoittaa tienneensä vain yhdestä ulkomaisesta maksusta, joka meni Abdal Rahaman Malikille. Ritaluoma oli esitellyt hänet luotettavaksi rahoittajaksi.

Lausunnossaan Kiemunki suomii rajusti Ritaluoman toimintaa Sunny Car Centerissä, jonka piti rakentaa autokauppakeskus Hämeenlinnaan.

Kiemungin mukaan hän ei pystynyt huolehtimaan hallituksen jäsenen tehtävistään niin kuin olisi halunnut. Hän kertoo, että ei pystynyt valvomaan Ritaluomaa.

”Ritaluoman ylimielisyys ja itsetietoisuus ovat vaikeuttaneet oleellisesti hallitustyöskentelyä ja tehneet sen monta kertaa mahdottomaksi”, Kiemunki sanoo. häsa

Päivän lehti

25.5.2020