Kanta-Häme

Ritari-areena joustaa ensi kaudella

Rinkelinmäen jäähalli on ulkoa terästä, mutta sisällä kaukalo tulee ainakin tulevalle kaudelle olemaan joustava. Ritari-areenaan asennetaan parhaillaan nimittäin joustokaukaloa, ja elokuun alkuun mennessä työn on määrä olla valmis.

Suomen Jääkiekkoliitto ja Liiga päättivät, että jokaisessa hallissa, jossa pelataan Liigan sarjaotteluita, pitää olla joustava turvakaukalo kaudella 2014–2015.

Käytännössä kaukalo antaa myöten, kun sitä vasten taklaa. Lasin sijaan kaukalon yläreunat ovat joustavaa pleksiä. Lisäksi sisäreunassa on pehmuste, joka kulkee koko laidan reunaa pitkin. Alareuna joustaa vanhaa kaukaloa enemmän, mutta pleksilasi voi antaa jopa 15 senttimetriä myöten. Ritari-areenassa työn toteuttaa Vepe Peltonen oy.

– Eihän tämä keskikentän päätaklauksiin auta, mutta olkapäävammat varmasti vähenevät. Meidän pitää katsoa, täytyykö eturivien istumapaikat paikoin poistaa, Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n toimitusjohtaja Jorma Hassinen sanoo.

Rahoituksesta kiistaa

Joustokaukaloita alettiin viime vuonna voimakkaasti vaatia kaikkiin jääkiekkokaukaloihin, kun pelaajien loukkaantumisista oltiin entistä huolestuneempia. Etenkin HIFK-kiekkoilija Ville Peltosen raju laitataklaus maaliskuussa 2013 antoi vauhtia turvakaukalovaatimuksille.

Turvakaukaloiden rahoituksesta keskusteltiin aluksi paljon. Pitkään näytti siltä, että uudet kaukalot olivat jäämässä kuntien maksettaviksi.

– Periaatteessa uutta kaukaloa ei olisi tarvittu vielä täällä. Vanha kaukalokin jousti jonkin verran, eikä se ollut kuin 6 vuotta vanha, Hassinen toteaa.

Jääkiekkoliitto kuitenkin päätti tukea kaukaloiden vaihtoa. Liiton osuus Hämeenlinnan kaukaloista on noin reilu kymmenesosa hankinnasta

Ritari-areenan uusi joustokaukalo maksoi Hassisen mukaan 108 000 euroa. Halli sai kuitenkin hyvitystä vanhasta kaukalosta 18 000 euroa, joten maksettavaa jäi 90 000 euroa. Jääkiekkoliitto ja Liiga rahoittavat joustokaukaloita molemmat 10 000 euroa.

Lisäksi HPK on luvannut maksaa uudesta joustokaukalosta 18 000 euroa. HPK:n osuus joustokaukalosta peritään korotetuin vuokramaksuin kolmen vuoden ajalta.

Hämeenlinnan Liikuntahallit oy käytännössä rahoittaa loput 52 000 euroa.

– Toivottavasti kaupunki lähtee mukaan. Tila- ja vuokramaksuja pitää korottaa ensi kaudeksi muutenkin, ja olisi sääli, että niitä tämän takia jouduttaisiin kasvattamaan lisää, Hassinen sanoo.

Kaupungin osuus auki

Halliyhtiö on anonut Hämeenlinnan kaupungilta 25 000 euroa uutta kaukaloa varten. Elämänlaatulautakunta päättää syksyllä, hyväksytäänkö kaukalon rahoitus ensi vuoden budjettiin.

Lautakunnan puheenjohtajan Hanna Raidan (ps.) mukaan jokaista ylimääräistä menoerää mietitään tarkasti.

– Lautakunnan alaisuudessa ei suuria rahoja ole, ja nähtäväksi myös jää, millaisia kustannuksia maauimala aiheuttaa, Raita sanoo.

Hämeenlinnan kaupungin tilaajajohtaja Markku Rimpelä ei myöskään ota vielä kantaa siihen, löytyykö joustokaukaloon rahaa.

– Rahoitustilanne on tiukka. Totta on sekin, että halliyhtiö voi ottaa rahan suoraan käyttäjiltä, jos verorahoja ei käytetä, Rimpelä arvioi.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) on kuitenkin tyytyväinen siihen, että rahoittajia on löytynyt.

– Aluksi olimme saaneet käsityksen, että kaukalo maksaisi 200 000 euroa. Siihen nähden summat ovat muuttuneet huomattavasti kohtuullisemmiksi, Kiemunki toteaa.

Ensi vuoden talousarvio käsitellään syksyllä. Joustokaukalo on tarkoitus saada asennettua elokuun alkuun mennessä. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic