fbpx
Kanta-Häme

Ritolan sonnit saavat joka päivä puoli kiloa suklaata rehun seassa

Tiedättekö, miten kauan menee, ennen kuin ei tee enää yhtään mieli suklaata? Ahti Ritola tietää, että siihen menee kolme kuukautta, jos suklaata on koko ajan tarjolla.

– Karja saa keskimäärin puoli kiloa päivässä sekoitettuna rehuun. Ne eivät siis pääse kyllästymään siihen, vaan rehu maistuu niille todella hyvin.

Suklaa ja sonnit kuulostavat eksoottiselta yhdistelmältä, mutta kyse on arkisesti elintarviketeollisuuden ylijäämän hyötykäytöstä. Fazerin Vantaan tehtaalta lähetetään Jalasjärven Koskuella sijaitsevalle Pihaviriä Oy -maatalousyritykselle kerrallaan jättimäinen kontti täynnä yli jäänyttä suklaata.

Siitä suklaa siirretään sekoitusvaunuun ja rouhittuna rehun sekaan. Ruokkijarobotti jakelee sen sitten sonnien eteen.

RITOLAN OMALLA tilalla on ainoastaan lihakarjaa. Sen kautta suklaan käyttämistä eläinravintona on kuitenkin kokeiltu monella muullakin tilalla. Tällä hetkellä mukana on parikymmentä tilaa pääosin Etelä-Pohjanmaalla.

– Mukana on kaksi maitotilaa, ja suklaaseos sopii siis niillekin. Lisäksi tätä on kokeiltu emakkosioilla ja lihasioilla.

Yleissääntönä on, että lihantuotannossa suklaata voi olla rehun seassa enemmän, kun taas emakoille ja lypsylehmille päivittäinen annos on pienempi.

– Omalla tilalla olen kokeillut tätä kymmenen vuotta ja kokemuksen kautta löytänyt sopivan sekoitussuhteen. Itse maistamalla tiedämme, että lihasta tulee tällä tavalla oikein hyvää.

ELINTARVIKETEOLLISUUDEN ylijäämän käyttäminen tuotantoeläinten ravintona ei sinänsä ole uusi asia. Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan, että rehuksi käy moni teollisuuden sivutuote.

–  Paljon on kiinni siitä, missä muodossa sivutuote on, ja miten sen voi jalostaa rehun sekaan. Esimerkiksi etanolitehtaalta saa rankkia, mutta se on niin märkä tuote, että kovin kauas sitä ei viitsi kuljettaa, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kaisa Kuoppala.

PERUNA, PORKKANA, vilja ja sokerijuurikas ovat helppoja rehun jatkeita. Leipääkin käytetään, suklaa on varsin harvinaista.

– Suklaassa on kuitenkin hyvin energiaa, eikä mitään estettäkään sen käyttöön ole. Kovin suuria määriä sitä ei tietenkään voi syöttää päivässä, Kaisa Kuoppala sanoo.

Hyötykäyttö olisi suotavaa, mutta sitä hidastaa maantiede. Maatilat sijaitsevat usein paljon pohjoisempana kuin valtaosa teollisuudesta.

– Koko ajan tarkkaillaan, miten hyötykäyttö voisi olla mahdollisimman tehokasta.

FAZER MAKEISILTA kerrotaan, että heidän tuotantolaitoksissaan kerätään eläinrehuksi sellaista hukkaa, jota ei voida uusiokäyttää makeistuotteiden valmistuksessa. Fazer on virallinen eläinrehun toimittaja ja Eviran tarkastusten piirissä.

Eläinrehua kerätään tuotantolaitoksissa eri linjoilla oleviin erillisiin säiliöihin. Suklaata menee kahdelle kotimaiselle rehuvalmis­tajalle. Fazerin leipomoilta sen sijaan ei mene tuotteita eläinrehuvalmistajille.

Menot