Kanta-Häme

Ritva Oksanen tekee elämänsä roolia

– Niskavuoren vanhassa emännässä kiteytyy suomalaisen naisen koko kuva. Hänen hahmonsa kautta tulee selväksi, mihin kaikkeen nainen voi joutua ennen kuolemaansa. Siihen polkuun sisältyy paljon raskaita hetkiä ja ratkaisuja, työtä sekä uhrauksia.

Suomalaisia vuosikymmeniä hurmaannuttanut taitelija-näyttelijä Ritva Oksanen näyttelee Hämeenlinnan teatterissa 72-vuotiaana elämänsä teatteriroolia. Niskavuoren vanhassa emännässä toteutui Oksasen pitkäaikainen haave:

– Tämän roolin halusin tehdä jo pitkään, ainakin 20 vuotta. Toinen toiveroolini olisi Friedrich von Schillerin näytelmä Maria Stuart. Se haave taitaa jäädä toteutumatta, Oksanen pohtii työteliään näytäntökauden keskellä Hämeenlinnan teatterin harjoitussalissa.

Niskavuoren loistava menestys ja pitkät esitykset eivät riitä kysytylle taiteilijalle, sillä Hämeenlinnan Niskavuoren ohella Oksanen näyttelee lomittain Seinäjoen kaupunginteatterissa perheen isoäiti Helena Ekdahlia maineikkaassa Ingmar Bergmanin sukutarinassa Fanny ja Aleksander.

– Niskavuoren esitys kestää liki kolme tuntia. Olen koko ajan näyttämöllä, joten se on pitkä kokonaisuus. Seinäjoella en ole yhtä pitkään kerralla lavalla, mutta ei sekään ole köykäinen juttu, päinvastoin.

– Onneksi olen terve, niin jaksaa. Mitä nyt aina väliin pieniä kolotuksia…

Jotta homma ei hiipuisi kesälläkään, Oksanen lupautui mukaan Teatteri Eurooppa neljän Keski-Suomen vesillä kiertävään Aavelaiva-näytelmään. Erikoisuutena on yksi esitys keskellä järvenselkää, jonne katsojat tulevat omilla veneillään. Kaikki esitykset tapahtuvat proomulla veden päällä.

Suomalaisia edelleen väkevästi koskettavan Niskavuoren tapahtumasarjan Oksanen eli osin omassa elämässään, kun näki ja koki varhaislapsuudessaan sotavuodet ja kotirintaman naisten koettelemukset oman perheensä ja sukulaistensa kautta.

– Siinä maailmassa ei ollut miehiä. Naisilla riitti töitä enemmän kuin tarpeeksi. Lapsilla oli omat tehtävänsä paimenen työstä alkaen, Oksanen muistelee maaseudun arkea.

Yksi asia jaksaa nyt jo hymyilyttää:

– Maatalon aamupala kello viisi oli perunoita ja läskisoosia! Kyllä jaksaa!

Pian 50 vuotta näyttämöllä!
Ritva Oksaselle ammatinvalinta oli kristallinkirkas aivan taaperoiästä alkaen. Jo alle kouluikäisenä hän kertoi vanhemmalle ikäpolvelle ryhtyvänsä näyttelijäksi.

– Mistä lienen senkin keksinyt, näyttelijöihin ei tuohon aikaa juuri törmätty.

Lapsen puheet konkretisoituivat jo 1950-luvulla Jyväskylän huoneteatterissa, mutta lopullisen näyttämötaiteen uran hän sanoo alkaneen Kotkasta:

– Aloitin 1963 Kotkan kaupunginteatterissa. Siitä voi laskea ammattiurani lopullisesti ja virallisesti käynnistyneen.

Ensi vuoden syksyllä tuosta päivästä tulee kuluneeksi 50 vuotta. Oksanen juhlistaa merkkipaalua, mutta miten, on vielä osin salaisuuksien taikapiirissä.

Energiaa ja työhaluja pursuava Oksanen vakuuttaa olevansa todellisessa kutsumusammatissa, mitään muuta vaihtoehto ei yksinkertaisesti ole. Osaltaan siitä kertoo edelleen erittäin luomivoimaisena jatkuva työura.

– Esiintymisen viehätys on minulle sisään rakennettu. Sisällä on aina sellainen tunne, että haluaa tarjota yleisölle ennen kokematonta – tätä ette ole vielä nähneet!

Viihde sai mennä
Yhtä aallonharjalla ratsastamista ei Oksasenkaan ura ole ollut. Kaiken kansan tietoisuuteen Oksanen nousi lopullisesti tv:n ja viihde-esiintymisten kautta, niin kuin moni muukin suomalainen taiteilija. Viihde sai kuitenkin jäädä 1980-luvun melskeissä.

– Lopetin viihdekeikat 1985. En ole niitä myöskään kaivannut!

Vielä kaksi vuosikymmentä sitten, 1990-luvun laman kourissa, Ritva Oksanenkin koki työelämän kovemman syrjän – töitä ei yksinkertaisesti ollut:

– Oli otettava mitä tarjottiin, mutta vähän tarjottiin. Onneksi nyt voin valita mihin lähden mukaan.

Näyttelijän työn ohella Oksanen tunnetaan vahvana laulujen tulkitsijana.

– Laulamisen pidin näyttelijän ammatissa piilossa ainakin kymmenen vuotta, vaikka nuoruudessani lauloin paljonkin.

Oksasen luottokumppani musiikin saralla on Pedro Hietanen.

– Meillä on Pedron kanssa taas rakenteilla uutta levytettävää, Oksanen kertoo.

Yksinäistä nautiskelua
Ritva Oksanen sanoo pitävänsä nykyisessä elämänvaiheensa juuri siitä, että voi valita työtehtävänsä. Mieluisat työt tuovat mukanaan myös varjopuolensa. Yksi suurimmista on jatkuva reissaaminen ja yksin eläminen.

– Minulla on käytännössä nyt viisi kotia, majapaikkaa. Mietin taannoin vakavasti pysyvää Hämeenlinnan muuttoa, mutta Hämeenlinnan kaupungin viime aikojen toimet eivät ole oikein vakuuttaneet, outoja kuvioita, Oksanen viittaa julkiseen keskusteluun kaupunkiorganisaation epäselvyyksistä.

– Teatteriyhteisö on hyvässä vaiheessa, täällä on innostunut työyhteisö!

Ritva Oksanen sanoo ottavansa liikkuvasta ja yksinäisestä elämästä myös kaiken mahdollisen irti:

– Luen paljon ja seuraan politiikkaa, ne ovat antoisia virikkeitä. Minulla on koko ajan menossa useamman kirjan lukeminen. Ja elokuvat! Käyn elokuvissa aina kun mahdollista.

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisissa 24.2.2012.

Päivän lehti

21.1.2020