Kanta-Häme

Rivitalokoulun remontti alkaa

Yli kymmenen vuotta Ruununmyllyn koulun käytössä olleet kaksi rivitaloa remontoidaan asuinkäyttöön Huhtasaarentiellä. Hämeenlinnassa. Rivitalot rakennettiin alusta asti sillä mielellä, että niistä tulee asuntoja sitten, kun koulu ei enää tiloja tarvitse.

Vuosikausia jatkunut kädenvääntö koulun ahtaiksi käyneistä tiloista on nyt päättymässä. Vanha päiväkoti tuli koulun käyttöön syyskuussa ja koulun käytössä aiemmin olleet kaksi rivitaloa päätettiin remontoida asunnoiksi.

– Hetki harkittiin, jätetäänkö rivitalot vielä väistötiloiksi, mutta sitten päätettiin laittaa tälle asialle piste, toimitusjohtaja Matti Riekkola Hämeenlinnan asunnoista kertoo.

Rivitalokouluissa on ollut tähän asti sähkölämmitys, mutta sen tilalle asennetaan remontin kuluessa maalämpö. Aurinkoenergian käyttöä suunniteltiin pitkään, mutta siitä jouduttiin loppujen lopuksi luopumaan.

Remontti on jo suunniteltu. Parhaillaan käynnissä oleva tarjouskilpailu päättyy 23. tammikuuta ja asuntojen rakentaminen alkaa näillä näkymin helmikuussa.

– Asuntoja aletaan rakentaa niin nopeasti kuin mahdollista. Niiden olisi tarkoitus olla valmiita syksyllä, mutta viimeistään vuoden vaihteessa, rakennuttajainsinööri Jukka Heikinmäki Linnan kehityksestä huomauttaa.

Alun perin kouluksi rakennettuihin rivitaloihin piti tulla neljä noin 90 neliön asuntoa. Neljästä luokkatilasta on oma sisäänkäynti ja niitä yhdistää leveä käytävä.

Käytävästä tulee osa asuntoja, kun väliseinä poistetaan. Ajat ja vaatimukset muuttuvat.

– Kahteen rivitalokouluun rakennetaan kaikkiaan 16 pienempää vuokra-asuntoa, joiden koot vaihtelevat 36 neliöstä 49 neliöön. Ainoa mihin me emme joudu puuttumaan on rivitalojen ulkoseinät ja katto, Heikinmäki sanoo.

Tilat ovat edelleen erittäin hyvässä kunnossa, vaikka niistä näkeekin sen, että ne ovat olleet koulukäytössä. Ennen kuin ne voidaan vuokrata asunnoiksi, pitää tehdä mittava remontti.

Matti Riekkolan mukaan nykyisin rakennetaan yhä harvemmin rakennuksia vain yhteen käyttöön. Päiväkoteja muutetaan kouluiksi ja kouluja asunnoiksi.

– Hämeenlinnassa se ei ole vielä kovin yleistä, mutta tulee yleistymään, Riekkola huomauttaa.

Ruununmyllyn rivitalokoulun remontin lopullinen kustannusarvio ja aikataulu selviävät, kun urakoitsija on valittu. Näillä näkymin kustannusarvio on 500 000 – 700 000 euroa.

Rivitalokouluissa koettujen oireilujen vuoksi Hämeenlinnan kaupunki on selvittänyt ongelmia sisäilmamittauksilla vuonna 2015. Mittauksissa ei todettu rakenteellista kosteusvauriota.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic