Kanta-Häme

Rivitalon rakentajille myydään kantakaupungissa "eioota"

Rakennusliikkeet kaipaisivat uusia rivitalotontteja kantakaupungin alueelle kipeästi.

YIT:n Hämeenlinnan yksikön johtaja Sami Viitanen kertoo yhtiön pitävän silmiä auki koko ajan.

Leimarakentajien toimitusjohtajan Mikko Launon mielestä kaupungin kaavoitus laahaa pahasti perässä. Rakentamattomia tontteja kyllä on, mutta valtaosa niistä sijaitsee samoilla alueilla.

– Me olemme tarkoituksella lykänneet aloitusta Sammon alueella. Ongelmana on se, että siellä kaikki muutkin rakentajat tekevät samaan aikaan. Sinne on ihan väkisinkin tulossa ylitarjontaa.

Tällä hetkellä kaupungilla ei ole tarjota kantakaupungin alueella yhtään vapaata rivitalotonttia, liitoskunnissa tilanne on täysin toinen.

– Kyselyitä vapaista rivitalotonteista tulee muutenkin vähän, koska ilmeisesti rakentajilla on tiedossa, että uusia tontteja ei ole asemakaavoitettu, kertoo rakennusvalvontapäällikkö Sirkku Malviala.

Liitoskuntien alueella eniten myynnissä olevia rivitalotontteja on entisen Kalvolan alueella, yhteensä 10 kappaletta. Lammilla vapaita tontteja on 6, Hauholla ja Tuuloksessa 4 kussakin ja Tuuloksessa 2.

Yksikerroksisille olisi kysyntää

Malvialan mukaan rivitaloja rakennetaan kantakaupungin alueella normaaliin tahtiin.

– Kaikkien varattujen tonttien rakentaminen ei ole lähtenyt käyntiin, koska kysyntää ei ole samanaikaisesti suurelle määrälle. Tarjontaa kannattaa rytmittää. Suurin osa rivitalotonteista on kaavoitettu kaksikerroksisiksi, mutta kysyntää olisi yksikerroksisille.

Kaksikerroksiset rivitaloasunnot ovat yksikerroksisia selvästi kalliimpia. Kaava pakottaa kaksikerroksisuuteen esimerkiksi silloin, kun tontit sijaitsevat isompien teiden varsilla. Tällöin kaksikerroksisten rakennusten massa suojaa piha-alueita melulta. Suurin osa rakentamattomista rivitalotonteista sijaitsee Sammon ja Siirin alueella.

Hämeenlinnan rakennusvalvonnassa myönnettiin viime vuonna rakennuslupia 15 rivitalolle, vuonna 2011 määrä oli 17 kappaletta. Keskiviikkona ympäristö- ja rakennuslautakunnassa käsiteltiin viiden rivitalon rakennuslupahakemusta, lisäksi kahden muun rivitaloyhtiön lupahakemukset ovat vireillä.

Liitoskuntiin ei ole kiirettä

Leimarakentajien Launon toiveissa onkin, että kun uusia tontteja kaavoitetaan tulisi, niitä tarjolle eri puolilta kaupunkia.

Entisissä liitoskunnissa sijaitsevat rivitalotontit eivät ole Leimarakentajia kiinnostaneet.

– Me koemme, että markkina on liian heikko siellä. Riski siitä, että kauppa ei käy, on lian iso. Voin tietysti olla väärässäkin, ennakkomarkkinoinnin kautta mieli voisi muuttuakin.

Leimarakentajilla on tällä hetkellä rakenteilla Hämeenlinnassa yksi kohde, Siirin alueelle kesäkuussa valmistuva 13 asunnon rivitalo.

Lisäksi ennakkomarkkinointiin on juuri tullut Sammon alueelle, Nurkkajussinkujalle rakennettava 22 asunnon rivitaloyhtiö. Tämän jälkeen Leimarakentajille jää yksi tyhjä tontti Sammon alueelle. (HäSa)