Kanta-Häme

Robotista ei ole isännäksi

Ahveniston koulun oppilaat ja opettajat hämmästelevät kuukauden ajan käytävällä hitaasti etenevää siivousrobottia. Harmaan jättiläisen juuressa vilistää pieni valkea robotinpoikanen nuohoten kaappien aluset ja nurkat.

– Kokeilemme siivousrobottien käyttöä. Haluamme nähdä minkälaisissa tiloissa niitä voidaan käyttää ja kuinka paljon niistä on hyötyä, kertoo kehitys- ja laatuasiantuntija Seija Väänänen Tekmeltä.

Ensimmäisten kokeilujen jälkeen Seija Väänänen voi jo nähdä, ettei Tekmelle ainakaan nopealla aikataululla hankita 30 000 euroa maksavia isoja robotteja.

– Aivan varmasti tulevaisuudessa näitä on käytössä paljon, mutta ne vaativat vielä sitä ennen kehittämistä. Robotti hoitaa raskaan lattian siivouksen ja mahdollistaa esimerkiksi työrajoitteisten keskittymisen kevyempiin tehtäviin, Seija Väänänen sanoo.

Ahveniston koululla robotti kulkee itsenäisesti, mutta jättää alle kahden metrin levyiset käytävät siivoamatta. Liian kapeassa tai liian leveässä tilassa robotti ei pysty toimimaan. Se ottaa reitin tunnisteet seinäpinnoista.

Ahvenistolle saapuneet robotit kuuluvat Työtehoseuran hankkeeseen, jossa kehitetään siivousalalle uusia työmenetelmiä. Robotteja kokeillaan erilaisissa työympäristöissä ja tekniikkaa kehitetään käyttökokemusten perusteella. Myös kustannustehokkuutta seurataan.

– Me seuraamme robotin siivouksen laatua, mietimme ergonomiaa ja kuinka robotti vaikuttaa työssä jaksamiseen. Uskon, että robotit keventävät työtä ja siten lisäävät alan houkuttelevuutta, Seija Väänänen kertoo.

Hämeenlinnan kaupungin julkisten tilojen siivouksesta vastaava Tekme on kiinnostunut työmenetelmien kehittämisestä, mutta hakee myös mahdollisuutta kustannussäästöihin.

– Robotti on toistaiseksi niin kallis, ettei hankinta ole kannattavaa, mutta tulevaisuutta se voi olla. Itsekseen työskentelevä robotti ei väsy ja voi työskennellä vaikka yöaikaan, Seija Väänänen miettii.

Robottien käyttö siivousalalla alkoi jo lähes kymmenen vuotta sitten. Ohjelmoitavia ja sitten itsenäisesti lattioita imuroivia ja peseviä koneita käytetään vasta pääasiassa isoissa sairaaloissa, lentokentillä, kauppakeskuksissa. Sokkeloisiin tai kalustettuihin tiloihin robotilla ei ole asiaa.

Käyttäjäksi tarvitaan työntekijä, joka huolehtii akun vaihdosta, veden lisäämisestä, laikkojen vaihdosta ja joka osaa ohjelmoida erilaisia toimintoja.

Robottien tulo näkyy palvelualojen ammattikuntien huolena työpaikkojen katoamisesta. ElinkeinopoliittinenS asiantuntija Miia Järvi Palvelualojen ammattiliitosta (PAM) ei halua ennustaa tulevaisuutta, mutta uskoo katoavien ammattien tilalle syntyvän myös uusia.

– Siivous- ja kiinteistöalan ammattilaiset tuskin katoavat koskaan kokonaan. Teknologian lisääntyminen ja robotiikka muuttavat varmasti tulevaisuudessa työn kuvaa ja tehtäviä, Miia Järvi arvioi.

Kehitysmalli löytyy jo kaupan logistiikkakeskuksista , joissa automatisointi ja robotit ovat paikoin korvanneet suurimmaksi osaksi työntekijät.

Yritykset hakevat automatisaation avulla ennen kaikkea parempaa tuottavuutta.

Ammattiliitto Pam toivoo muutosta toteuttavien yritysten ottavan henkilökunnan mukaan työtapojen kehittämiseen ja kouluttavan heidät uusiin tehtäviin.

– Muutos voidaan viedä mallikkaasti läpi siten, ettei vanhaa henkilöstöä irtisanota ja teknologiaa käyttämään palkata uusia tilalle, Miia Järvi painottaa.

Tekmessä on meneillään koko siivouksen, kiinteistöhoidon ja Linnan ateriapalvelujen henkilöstön koulutus. Esimerkillinen toimintamalli saa kiitosta Miia Järveltä. HÄSA

Katso videowww.hameensanomat.fi

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic