Kanta-Häme

Robotti tanssii tai tulkkaa viittomia

Mikä on pörröinen, vingahteleva ja nappisilmäinen, omaan nimeensä reagoiva, omistajansa nopeasti tunnistava sekä aina valmis halaukseen?

Kuutiltahan se näyttää. Oikeasti vitivalkoisen turkin alla on kuitenkin kaksi pientä tietokonetta, yksi iso akku, mikrofoni sekä koko joukko pieniä moottoreita, jotka ohjaavat robotin jokaikistä liikettä.

Suuret, kosteannäköiset silmätkin ovat oikeasti vain kaksi moottoreiden ohjaamaa kameraa, jotka on ohjelmoitu kohdistumaan ihmissilmiin.

Illuusio katsekontaktista on silti häkellyttävä.

Työskenneltyään reilut kymmenen vuotta Nokian tuotesuunnittelun parissa Hannu Kaunisto siirtyi suunnittelemaan mahdollisimman älykästä kotia.

Kyseessä oli Pirkanmaan liiton rahoittama, 2,2 miljoonan euron arvoinen hanke, jossa Sastamalaan rakennetusta kodista luotiin sellainen, jossa lähes kuka tahansa, ikään tai kuntoon katsomassa, selviäisi myös itsekseen.

Älylattia tunnistaa liikkeen, mahdolliset kaatumiset sekä sen, onko vessassa viivytty yli vartti. Keittiössä kaikki tasot ja kaapistot ovat säädettävissä käyttäjälle sopiviksi, ja kaikki valaistus- ja hälytysjärjestelmät yhden napin takana.

Mitä ihmeen hyötyä tällaisesta on tavalliselle suomalaiselle?

Kaunisto uskoo, että kaikki nykyisenlaiset hälytysjärjestelmät olisivat tulevaisuudessa korvattavissa yhdellä NAO-robotilla- robotilla, joka osaa liikkua langattomasti, pelata jalkapalloa, katsoa silmiin ja vaikkapa tulkata viittomia.

– Robotin taidot määräytyvät sen mukaan, mikä ohjelma siihen on ladattu.

Toistaiseksi robotteja myydään ainoastaan oppilaitoksiin. Tämä johtuu siitä, että tekniikka ei ihan ole pysynyt visioiden perässä.

– Ohjelmat saattavat menä kesken kaiken poikki. Robotit eivät myöskään tunnista eleitä tai ilmeitä tai aavista, mitä ihminen ajattlee. Sellainen tuskin on koskaan mahdollista.

Kauniston mukaan ohjelmistovalikoiman kasvamiseen ja teknisten vikojen korjaamiseen menee joitakin vuosia. Sen jälkeen onkin vain taivas rajana.

Esimerkiksi ranskalaisissa kouluissa NAO on opettanut matematiikkaa ja englantia alakoululaisille. Robotin voi ohjelmoida myös herättämään, auttamaan läksyissä tai lukemaan ääneen lehteä aamuikahvipöydässä.

– Tekniikka halpenee hyvin nopeasti. Hinnat ovat parissa vuodessa puolittuneet.

Koska kotona halutaan asua yhä pidempään, ovat kaikki apuvälineet tarpeen.

Robotiikasta olisi Kauniston mukaan konkreettista apua ainakin hoiva-alalla. Sama yritys valmistaa robotteja puolentoista metrin korkuisena, jolloin sitä voi käytää apuna esimerkiksi nostamisessa.

Tämän vuoksi myös alan koulutusta tulisi kehittää tekniikkaystävällisemmäksi.

– Jos robotti on ohjelmoitu vaihtamaan lamppu ja se meneenkin epäkuntoon, ei siitä ole mitään apua, jos kotona käyvä hoitaja ei osaa huoltaa sitä. HÄSA

Päivän lehti

2.4.2020