Kanta-Häme

Robotti täyttää kaasupulloja Riihimäellä - Asiakas saa kaasun karusellista

Aga automatisoi kerralla Riihimäen kaasupullojen täyttölaitoksen. Linde Group investoi 8,5 miljoonaa euroa Riihimäen tehtaan automatisointiin, mikä on osa konsernin kaikkiaan 140 miljoonan euron investoinneista Suomeen.

– Hienoa, että kansainvälinen konserni sijoittaa näin paljon rahaa Suomen tuotantoon. Se kertoo siitä, että yhtiö uskoo Suomeen teollisena toimijana, sanoo Agan tuotantojohtaja Pekka Vaahtera.

Riihimäen laitos täyttää Agan erikoiskaasupulloja. Näitä kaasuja käyttää teollisuus, kun taas Porvoon Sköldvikissä valmistetaan kotitalouksienkin käyttämät lämmityskaasut.

 

– Konepajat ja telakat ovat tärkeimmät asiakkaamme. Emme edes tiedä, mihin kaikkeen ne kaasuja käyttävät. Asiakkaille toimitetaan heidän haluamansa seos, Vaahtera kertoo.

Riihimäen automatisoitu täyttölaitos valmistaa automaattiohjauksella yli 200 erilaista kaasua. Teollisuus käyttää niitä muun muassa CNC-sorveissa ja hitsauksessa.

Aga rakensi teollisuuskaasujen täyttölaitoksen Riihimäelle vuonna 1995. Tuolloin Riihimäelle keskitettiin yhtiön useiden pienten täyttölaitosten toiminta.

– Täyttölaitos oli maailman nykyaikaisin vuonna 1995. Nyt se jälleen kipuaa maailman kärkeen, Vaahtera sanoo.

Ennen automatisointia kaasut täytettiin 46 erillisessä pisteessä. Nyt täyttäminen on keskitetty kahdelle karusellille, jotka automaattisesti laskevat pulloihin asiakkaan tilaaman seoksen. Asetyleeni, lääkekaasut ja hiilidioksidi pullotetaan erikseen. Asetyleeni on räjähdysherkkä kaasu. Hiilidioksidia taas valmistetaan niin paljon, että tuotanto on tarkoituksenmukaista pitää erillään.

– Vanhalla tekniikalla ei pystytty nykyiseen tapaan täyttämään pulloja asiakkaan haluamalla kaasuseoksella.

Robotit siirtävät tyhjät pullot karuselleille ja täyttävät täysillä pulloilla asiakkaiden kärryt. Vihirobotit kuljettavat kärryt lähettämöön.

Aga uudisti Riihimäen laitoksen tuotannon yhdessä vuodessa.

– Investoinnin vaikeus oli, että tuotannon piti koko investoinnin ajan käydä, Vaahtera kertoo.

Suomessa on kolme teollisuuskaasujen valmistaa, joista Aga on suurin. Vaahtera arvioi, että Agan markkinaosuus on 50–60 prosenttia. Yrityksellä on toinen teollisuuskaasuja valmistava laitos Oulussa, mutta Riihimäki on tuotannoltaan sitä noin viisi kertaa suurempi.

– Aga valmistaa vuosittain noin miljoona yksikköä teollisuuskaasuja Suomessa. Niistä noin 200 000 kappaletta täytettään Oulussa.

Aga rakentaa noin 100 miljoonan euron vetytehtaan Porvoon Sköldvikiin, josta tulevat kaasut myös Riihimäen täyttölaitokseen. Äänekosken uuteen sellutehtaaseen yhtiö rakentaa noin 30 miljoonan euron happitehdasta, jonka hapella valkaistaan tehtaan sellu.

Suomessa on kymmenkunta Agan tehdasta, jotka valmistavat kaasuja toisen yrityksen tehtaan ”sisällä” sen käyttöön. Äänekosken happitehtaasta tulee yksi näistä tehtaista. SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalla on kaksi tällaista Agan kaasutehdasta, joista toinen tuottaa teräksen valmistukseen kaasuja ilmasta ja toinen maakaasusta.

 

Agalla on 360 työntekijää Suomessa. Heistä runsaat 60 työskentelee Riihimäen täyttölaitoksessa. Yhtiö ostaa logistiikan kokonaan muilta yrityksiltä.

Aga on ruotsalainen kaasujen valmistaja, joka on kasvanut kaikkiin Pohjoismaihin. Yritys täyttää tänä vuonna sata vuotta. Saksalainen Linde Group osti Agan vuonna 2000.

Lindellä on samankaltainen historia kaasujen valmistajana kuin Agalla. Se on kuitenkin laajentanut toimialaansa teollisuus- ja lämmityskaasuista myös erikoistuotteisiin.

Aga ja Linde juhlivat Riihimäen täyttölaitoksen automatisointia sekä esittelevät tuotantoaan ja tuotteitaan asiakkaille. häsa

Mainos