Kanta-Häme

Rohkea kesäduunari saa paikan

Tiistaina Café Kaunossa tavanomaisen kiireinen aamupäivä keskeytyy, kun 18-vuotias Lyseon lukiolainen Sanni Rajaveräjä menee kahvilinjan ohi, sanoo päivää ja katsoo kahvilayrittäjä Sami Malmstenia suoraan silmiin.

– Anteeksi, voisiko täältä hakea kesätöitä? Rajaveräjä kysyy.

– No aina hakea voi, Malmsten vastaa, pyytää työntekijäänsä tuuraamaan häntä tiskille ja ohjaa Rajaveräjän vapaaseen kahvilapöytään pienelle juttutuokiolle.

Hetken haastattelun päätteeksi on vaihdettu yhteystiedot ja tehty pikainen haastattelu. Vielä lähtiessä Malmsten pyytää Rajaveräjää vielä pieneen jatkokeskusteluun.

– Ystäväni sai juuri ABC:ltä kesätöitä, joten se innosti minuakin hakemaan. Olen lähettänyt muutaman sähköpostihakemuksen, mutta ajattelin, että annan itsestäni hyvän kuvan kävelemällä sisään ja kysymällä suoraan, Rajaveräjä kertoo haastattelun jälkeen.

Kesätyönhaku on parhaillaan kiivaimmillaan, ja kaikki erottautumisen keinot ovat sallittuja.

Viime vuosien tasolla

Talouden taantuma on viime vuosina syönyt kesätyöpaikkojen määrää Hämeenlinnan seudulla enää vähän viime vuosina. Hämeen te-toimiston yhdyspalveluiden asiantuntijan Mari Pöystin mukaan työpaikkailmoituksia on kesäksi tullut edellisvuosien tahtiin.

Te-toimiston kautta työpaikkoja haetaan Hämeenlinnan seudulle 1 000–1 200.

– Isot työllistäjät eivät ole vähentäneet määriään. Haluan ajatella, että se johtuu tällä hetkellä yhteiskuntavastuusta. Nuorille halutaan tarjota työkokemusta ja kesätyöpaikkoja, Pöysti arvioi.

Hämeenlinnan alueella kesätyötä on tarjolla enemmän kuin valtaosassa Päijät- ja Kanta-Hämettä.

– Täällä on suuria työllistäjiä, jotka työllistävät suuria määriä. Mansikkatilat työllistävät myös paljon, Pöysti lisää.

Tuotantolinjalle ja mansikkamaalle

Hämeenlinnan alueen suuret tehtaat tarvitsevat työvoimaa kesäisin. Esimerkiksi SSAB:n tehdas Käikälässä työllistää suvikaudeksi noin 150 ihmistä, joista sata menee tuotantotehtäviin.

Hakijoilta edellytetään täysi-ikäisyyttä, tehdasalueella kun ollaan.

– Meille tulee kesäksi vuosittain 750–1 000 hakemusta. Olemme iloisia siitä, että olemme haluttu työnantaja, SSAB:n Hämeenlinnan tehtaan henkilöstöjohtaja Turo Turja kertoo.

Myös Turengin jäätelötehdas samoin Konecranes sekä Lidlin keskusvarasto työllistää paljon. Osuuskauppa Hämeenmaa palkkaa puolestaan alueelle noin 100 kesätyöntekijää ravintoloihinsa ja elintarvikemyymälöihinsä.

Tämän lisäksi Hämeenmaa palkkaa vielä satakunta Tutustu ja tienaa -työpaikkoihin. Näihin tehtäviin otetaan 15-vuotiaita nuoria.

Oma lukunsa ovat vielä Hämeenlinnan alueen seurakunnat. Viestintäpäällikkö Mikko Hiedan mukaan seurakunnat palkkaavat kesäleireille ja hautausmaille yhteensä liki parisataa nuorta.

Hämeenlinnan kaupunki puolestaan palkkaa ja rahoittaa eri yhdistysten kautta noin 470 nuoren työllistymisen. Työsuhteiden kestot vaihtelevat viikosta useisiin kuukausiin.

Paluu siihen, mitä työnantaja arvostaa

Haastattelutuokion jälkeen Café Kaunon yrittäjä Sami Malmsten kertoo, että tammikuun aikana on tullut jo muutamia kesätyöhakemuksia. Kaikkein eniten hän kuitenkin arvostaa suoraa kontaktia.

– Tästä hakijasta jäi hyvä ensivaikutelma, Malmsten kertoo.

Haastattelun jälkeisenä päivänä Rajaveräjä lähettää tekstiviestin. Töitä tuli kesäksi. (HäSa)

Alueen työnantajia on esittäytymässä tänään kello 11–17 Kauppakeskus Goodmanissa järjestettävässä Tekijä 2015 -tapahtumassa.