Kanta-Häme

Roihu paloi loppuun rauhallisesti

Partion suurleirin Roihun paluuliikenne alkoi torstaiaamuna. Noin kolmesataa bussia lähti kyyditsemään uupuneita ja yhtä elämystä rikkaampia lippukuntia perille kotikaupunkeihinsa.

Viialan Metsänkävijöiden Amalia Valo kertoo, että takana on nyt ihana leiri, josta jäi käteen hauskoja kokemuksia ja pieni lähtöpäivän väsymys. Partiokaveri Maija Jääskeläisen mukaan tuli opittua jotain muutakin, kuin partiotaitoja.

– Opimme puhumaan englantia paremmin. Saimme uusia kanadalaisia ystäviä ja yhteydenpito jatkuu varmasti leirin jälkeenkin, Jääskeläinen kertoo.

Kanadalainen Alexander Robertson sanoo, että partiolaisuus eroaa paljon Suomessa ja Kanadassa.

– Kanadassa sidotaan solmuja ja melotaan kanootilla, täällä soudetaan. Se oli kyllä vähän tylsää. Sain kuitenkin uusia ystäviä, ja on kiva nähdä, kun eri kulttuurit yhdistyvät.

Keskiviikkona vietettyjen päättäjäisten pääesiintyjä oli huippusuosittu laulaja Sanni. Esiintyjästä annettiin etukäteen vain isoja lupauksia, mutta salaisuus pidettiin tiukasti varjeltuna konserttiin asti.

Roihun pr-päällikkö Loviisa Läärä kehuu viimeisen illan tunnelmia ja onnistunutta leiriä.

– Suunnitelmat toteutuivat ja leiriläiset viihtyivät. Sannista sain itsekin tietää vasta saman illan aikana. On hyvä, että myös meitä järjestäjiä pidettiin jännityksessä, koska mekin olemme täällä nauttimassa, Läärä iloitsee.

Leiri tulisi purkaa sunnuntaihin mennessä. Samalla Roihulla alkavat leiritavaran myyjäiset, jotka pyörivät vielä ensi viikolla. Varauksia voi tehdä tapahtuman Facebook-sivuilla.

– Myymme kaiken, mitä irti lähtee! Nyt on jo myyty hyllyjä ja hankkiudumme eroon esimerkiksi kasvihuonekopeista, säkkituoleista ja tietokoneista, Läärä kertoo.

Myyntitapahtumaa ei järjestetä erikseen, vaan tavaraa myydään eteenpäin leirin purkamisen yhteydessä.

– Meillä alkaa melkoinen rekkaralli viikonloppuna, kun ihmiset tulevat hakemaan lavoittain rakennustarvikkeita. Kaikki, mitä ei saada myytyä, pitää valitettavasti hävittää, kertoo Roihun jälleenmyyntimestari Henri Lankinen.

Leirin aikana sattunut kuolemantapaus vaikutti sekä leiriläisiin että ohjelmaan. Leirialueella järjestettiin hiljaisia hetkiä ja kriisiapua sitä tarvitseville.

– Se oli ikävä tapaus, joka oli meidän kaikkien mielessä. Valtaosan kohdalla leiriarki jatkui normaalisti, Läärä sanoo.

Brittiläinen poika menehtyi sairaskohtaukseen myöhään sunnuntai-iltana. Leirin oma lääkintä- ja ensiapuorganisaatio saatiin nopeasti hätiin, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Leiriruoan riittävyydessä oli alkuviikosta ongelmia. Ruokaa oli varattu riittävästi, mutta kaikki eivät syöneet heille osoitetuissa ruokaloissa.

Leiriläisten oli määrä ruokailla oman partiohuivinsa värin osoittamassa alaleirissä. Ruokaa sai toki ottaa niin paljon, että vatsa tuli täyteen.

Myös erikoisruokavalioden mukainen ruoka oli ajoittain vähissä. Ilmeisesti myös ne, jotka eivät olleet ilmoittaneet erikoisruokavaliosta, liittyivät väärään ruokajonoon.

Läärän mukaan koko leiriorganisaatio toimi silti moitteettomasti suuriin kävijämääriin nähden. Vapaaehtoista henkilökuntaa oli mukana 3 000.

Roihulle osallistui kaiken kaikkiaan 17 000 ihmistä eli yhtä paljon kuin Forssassa on asukkaita. Joukossa oli noin 3 000 ulkomaalaista partiolaista ja 2 000 osallistujaa, jotka eivät harrasta partiota.

Roihu kesti yhteensä kahdeksan päivää ja se alkoi keskiviikkona 20. heinäkuuta. Leirin aikana nuoret pääsivät muun muassa etsimään ratkaisuja yhteiskunnallisia ongelmiin, katsomaan elokuvaa kajakeista ja rapsuttelemaan kotieläimiä.

Kuluneen leiriviikon tapahtumia voi hakea sosiaalisesta mediasta tunnisteilla #mäoonliekeissä ja #roihu2016. HÄSA