Kanta-Häme

Roima hinnankorotus jäi vielä pöydälle

Asuntotontit hinnoitellaan uusiksi Hämeenlinnassa. Kaupungin tonteille kaavaillaan tasokorotusta. Myös tonttien vuokrat nousevat samassa suhteessa.

Kaupunginhallitus jätti vielä maanantaina vielä esityksen korotuksista pöydälle.

Luvassa on varsin tuntuvia korotuksia varsinkin kaupungin keskustan tuntumassa. Liitosalueilla sijaitsevia tontteja korotukset eivät koske.

Vuokratonteilla asuvia houkutellaan nyt ostamaan tonttinsa vanhaan hintaan tämän vuoden kuluessa. Tosin hakemus on tehtävä viimeistään lokakuussa.

Siirtymäaika

Esityksen mukaan vuokrien nousua yritetään pehmentää viiden vuoden siirtymäajalla. Sen kuluessa vuokra nousee portaittain. Tätäkin on haettava viimeistään lokakuun loppuun mennessä.

Hintojen korotus ei vaikuta voimassa oleviin vuokrasopimuksiin ennen kuin ne päättyvät. Korotukset realisoituvat vähitellen, sillä vuokrasopimukset on useimmiten tehty 50 vuodeksi.

Mahdollinen tasokorotus ei koske jo varauksessa olevia tontteja.

Korotuksia suunnitellaan yhtälailla pientalo-, rivitalo- kuin kerrostalotonteille. Tonttien hinnat voisivat yli kaksinkertaistua, mutta vuokriin voi tulla jopa usean sadan prosentin vuosikorotus.

Kantakaupunki on jaettu vyöhykkeisiin, sen mukaan, miten lähellä keskustaa alueet sijaitsevat. Suunnitellun korotusten suuruus vaihtelee eri vyöhykkeillä.

Edellinen korotus 1990

Esimerkiksi muutamien Sairiossa ja Ahvenistolla sijaitsevien omakotitonttien vuosivuokra on tällä hetkellä vajaat 210 euroa.

Korotuksen jälkeen vuokra lähes kymmenkertaistuisi Ahvenistolla reiluun 2 000 euroon. Sairiossakin vuokra nousisi lähes 1 600 euroon.

Sairion tontin hinta on tällä hetkellä reilut 17 000 euroa ja Ahveniston noin 26 000 euroa. Korotuksen jälkeen kyseisestä Sairion tontista pitäisi pulittaa lähes 40 000 euroa ja Ahveniston tontista yli 50 000 euroa.

Tasokorotusta perustellaan sillä, että nykyiset hinnat perustuvat vanhoilla asuinalueilla valtuuston päätökseen vuodelta 1990. Tuolloisiin hintoihin on tehty vain indeksikorotukset.

Markkinahinta – 25 %

Valtuusto on hyväksynyt vuoden 2012 lopulla maaomaisuuden hallinnan periaatteet. Tuolloin linjattiin, että omakotitonttien hinnassa tavoitteena on 75 prosenttia markkinahinnasta.

Yhtiömuotoiset asuntotontit hinnoitellaan markkinaehtoisesti.

Geodeetti Aki Järvisen mukaan uusimmilla asuinalueilla osalla tonteista ei ole vuokrausmahdollisuutta, vaan ne pitää ostaa. Noin puolet tonteista voi joko vuokrata tai ostaa.

– Hyvin usein tontin hankinnasta kiinnostuneet päätyvät vuokrausvaihtoehtoon, jos se on mahdollista.

Palveluasiantuntija Sirpa Rahikaisen mukaan vanhoilla asuinalueilla vuokratonttien määrä vaihtelee.

– Esimerkiksi Hätilässä melkein kaikki ovat omistustontteja, kun taas Sairiossa on paljon vuokratontteja.

Kun tonttien hintoihin edellisen kerran vuonna 1990 tehtiin tasokorotus, sen muistellaan aiheuttaneen jonkinlaisen piikin tonttikauppoihin. (HäSa)