Kanta-Häme

Rokkari tahtoisi raketin kyytiin

Oli vuosi 1965, kun Bob Dylanin Maggie’s Farm -hitti teki lähtemättömän vaikutuksen erääseen 13-vuotiaaseen.

Hävittäjälentäjän työstä unelmoinut Dave Lindholm tarttui tuolloin kitaraan ja alkoi vähitellen tehdä omia kappaleita. Aluksi kappaleet muistuttivat Dylanin tuotantoa, mutta vuosien varrella Lindholm löysi tyylinsä. 1970-luvulta lähtien musiikkia on syntynyt tasaiseen tahtiin ja kuuteenkymmeneen ikävuoteen mennessä mies on levyttänyt yli 500 laulua.

– Ihmettelen, että ylipäätään olen päässyt tähän ikään saakka. Moni rokkari on jäänyt puoliväliin kuudestakymmenestä, Dave Lindholm toteaa.

Ikä ei kuitenkaan laulaja-kitaristi-lauluntekijää paina, vaan tietty poikamaisuus on säilynyt osana hänen persoonaansa.

– Tunnen vähän reilu 20-vuotiaita, jotka ovat mieleltään minua vanhempia ja jäykempiä. Ikä on minulle henkinen tila. Parasta ikää ei ole olemassakaan, sillä onnellisuus on vain hetkiä.

Matkasta tuli ikuisuusprojekti

Vaikka Lindholmin lentäjäunelma vaihtui lennosta musiikin tekemiseen, ei kiinnostus ilmailuun hävinnyt.

– Olen päässyt vaikka minkälaisten koneiden kyytiin. Vain raketti ja kuumailmapallo ovat sellaisia, joilla en vielä ole ollut ilmassa. Saa nähdä, tuleeko vielä tilaisuuksia päästä taivaalle niiden kyydissä.

Lentokoneet ovat tulleet tutuiksi Lindholmille myös matkailuharrastuksen myötä. Yksi tulevaisuuden tavoitteista on päästä lomamatkalle Japaniin.

– Olen jo monta kymmentä vuotta halunnut lähteä sinne, mutta matkat ovat aina peruuntuneet erilaisista syistä. Japaniin pääsemisestä on tullut tahattomasti ikuisuusprojekti, rokkari harmittelee.

Konkari kaipaa vaihtelua

Dave Lindholm elää puolentoista kuukauden sykleissä. Välillä hän tekee levyä, toisinaan keikkailee yksin akustisesti ja joskus bändin kanssa. Vaihtelu virkistää musiikkialan konkaria.

– Yhden levyn tekeminen vuodessa ei ole mikään erikoinen saavutus, eikä siinä ei ole mitään stressaavaa. Vasta kolmen tai neljän levyn tekeminen vuodessa voisi tuoda paineita, Lindholm kertoo.

Muusikko on ylpeä siitä, että on saanut soittaa sitä mitä on halunnutkin. Inspiraation satoihin kappaleisiinsa hän on saanut erilaisista lähteistä.

– Jotkut kappaleet syntyvät elämästä, jotkut mielikuvituksesta. Joistain ei tiedä yhtään, mistä ne tulevat.

Suomalaisen bluesin ja rockin peruskallioksi luonnehdittu Lindholm on nähnyt yli 40 vuoden mittaisen uransa aikana monenlaisia esiintymispaikkoja.

– Keikoilla ei ole olennaista se, onko yleisössä 10 vai 10 000 kuulijaa. Yleisöstä välittyvä tunnelma merkitsee enemmän kuin kuulijoiden lukumäärä.

Ensi kesän Lindholm keikkailee SF-Blues-kokoonpanon kanssa 10-vuotisjuhlakiertueen merkeissä. Syksystä eteenpäin lauluntekijä ei ole vielä nuotittanut elämäänsä. (STT)