Kanta-Häme

Rokkikonkari Andy McCoylla on kaikki oikein hyvin - "Mussa on se vika, että mä olen perfektionisti"

"Ihminen voi vaikuttaa asioihin. Jos et edes yritä niin sun elämä on mustavalkosta."
Andy McCoy. Kuvat: Oskar Ohlson

Muusikko-taiteilija Andy McCoy haluaa jakaa omastaan muille.

–  Mä olen saanut mielettömän lahjan. Jos sä saat lahjan, kuten mä, niin se on tarkoitettu kaikille. Kun saan biisin ulos, se kuuluu kaikille, mutta totta kai mä haluan siitä liksat, koska se on mun duuni. Sama koskee tauluja.

Jaettavaa riittää edelleen, vaikka uraa on takana jo vuosikymmeniä.

Pian McCoy on lähdössä kiertueelle Pelle Miljoona Oy:n kanssa, Lamppu Laamasen kirjoittama Andy –  Rock’n’Roll Star on juuri julkaistu, hänen taidettaan on esillä Karkkilan Valimomuseon Hanoi Rocks -näyttelyssä ja soololevy on valmistumaisillaan. Ensimmäisiä maistiaisia saadaan jo aivan lähitulevaisuudessa, ja kokopitkän albumin McCoy arvioi ilmestyvän maaliskuun tienoilla.

Omaa musiikkia on hiottu kaikessa rauhassa. Edellinen soolojulkaisu on yli 20 vuoden takaa.

–  Mussa on se vika, että mä olen perfektionisti. Sitten on ollut taidenäyttelyitä, ja kirjaa duunattiin ulkomailla, kun en halunnut ulkopuolisia häiriötekijöitä.

 

McCoysta on kirjoitettu kirjoja aiemminkin. Laamasen teos valottaa McCoyn itsensä mielestä sitä, millainen hän on ollut lapsena: omien sanojensa mukaan ”oikea räkänokka”.

Kuva: Oskar Ohlson

Muusikko arvelee, että hänellä saattoi olla lapsena keskittymishäiriö, jollaisia ei kuitenkaan tuolloin ollut tapana diagnosoida. Epäilyjensä syyksi hän kertoo sen, että oli ”joka paikassa yhtä aikaa”.

Kalenterista päätellen hän on varsin ehtiväinen edelleen –  mutta nyt eri tavalla.

–  Nyt se on strukturoitua. Lapsena se ei ollut.

Kirjaa tehdessä menneisyydestä on myös tullut esiin yllätyksiä. McCoy sanoo, ettei hän muistanut esimerkiksi asuneensa niin monessa paikassa.

Muusikon värikkäitä vaiheita on kirjojen ohella tallennettu lehtien palstoille. Jutut eivät McCoyn itsensä mielestä ole läheskään aina paikkansapitäviä tarinoita todellisesta elämästä. Hän kertoo lukeneensa itsestään asioita, jotka eivät edes voi olla totta, koska hän on samaan aikaan ollut toisella puolella maapalloa.

–  Keltainen lehdistö yrittää tehdä ihmisistä idiootteja. Se on vastoin kaikkia journalismin alkuperäisiä moraaleja.

 

Mitään McCoy ei kadu. Hän sanoo uskovansa syvästi siihen, ettei olisi sellainen ihminen kuin on, jos elämä olisi kulkenut eri tavalla.

Sitä paitsi kaikki on nyt oikein hyvin.

–  Mä oon myynyt miljoonia levyjä, mä olen terve, mulla on hieno vaimo ja hyvä elämä.

Suomi on sen sijaan McCoyn mielestä mennyt huonoon suuntaan. Hänen mukaansa poliitikot vain haluavat kultaa omiin taskuihinsa, eivät piittaa ihmisistä tai yhteiskunnasta.

Vaikka McCoylla itsellään riittää mielipiteitä niin taksiliikenteen vapauttamisesta kuin progressiivisen verotuksen toimimattomuudestakin, politiikkaan hän ei aio sekaantua koskaan.

–  Se on limaisin jengi maailmassa. En todellakaan halua niiden kanssa mitään tekemistä, hän sanoo viitaten poliitikoihin.

Jos McCoy voisi itse muuttaa jotakin maailmassa, hiilivoiman käytölle laitettaisiin loppu ja kemialliset ja ydinaseet menisivät kieltoon saman tien.

–  Mä en voi sietää mitään moraalittomuutta. STT

Mahdotonta tietää

”Mä oon aina sanonu ettei kukaan jaksa kuunnella tylsää totuutta kun vieressä on paljon nastempi stoori. Jos mä olisin jo ekassa haastattelussa kertonu totuuden mulla ei olis ollu sen jälkeen mitään kerrottavaa.”

”Mä oon varmaan kävelly vauvana kitaraa päin. Mä rakastan kitaraa.”

”Kaikkee muuta syön mutten kissaa ja surströmmingii… sitä shittii mä en voi edes maistaa. Tehdä silakanhaju vielä pahemmaks, MIKS?”

”Mahdotonta tietää monta skidii mulla tuolla on… hyvällä tsägällä ei yhtään.”

”Mä aistin mitä mä haluun ja mä opin jo helvetin nuorena miten haluamansa saa. Pitää vaan olla varovainen koska sen voi myös saada.”

”Mä oon aina varma kun oon tehny hyvän biisin. Sillon mä tiedän ett se on hyvä ja itsevarmuuttahan multa ei oo ikinä puuttunut.”

”Ihminen voi vaikuttaa asioihin. Jos et edes yritä niin sun elämä on mustavalkosta.”

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic