Kanta-Häme

Rokota katti lokakuussa

Suomessa arvioidaan olevan noin 700 000 kissaa, joista vain harva saa rokotukset asianmukaisesti.

Suurin osa kissoista rokotetaan vain kerran elämässään pentuina, vaikka suoja yleisimpiä tarttuvia tauteja vastaan vaatisi säännölllisiä rokotuksia. Ennaltaehkäisevän rokottamisen ja sisäloishäätöjen lisäksi olisi huolehdittava myös muista kissan hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä, kuten tasapainoisesta ravinnosta.

Arvokkaat rotukissat rokotetaan yleensä säännöllisesti, toisin kuin maatiaiskissat.

– Kotikissat, joita on maassamme satoja tuhansia, jäävät usein kokonaan rokottamatta tai saavat perusrokotukset vain pentuna ja tehosterokotukset unohtuvat, kertoo MSD Animal Healthin toimitusjohtaja Martina Reims.

Kissoja rokottamalla pystytään tehokkaasti ennaltaehkäisemään vaarallisia tartuntatauteja. Kansainvälinen suositus on rokottaa kaikki kissat kissaruttoa ja kissaflunssaa vastaan. Myös raivotautirokotusta suositellaan, sillä varsinkin Suomen itärajan tuntumassa liikkuvat villieläimet levittävät tartuntaa kotieläimiin. Myös tuontieläimet voivat kantaa rabiesvirusta. Etenkin ulkokissojen rokottaminen raivotautia vastaan suojaa myös ihmistä mahdollisessa epidemiatilanteessa.

– Rokottamisen ansiosta kissanpennut voivat turvallisesti tutustua ympäristöönsä vailla pelkoa yleisestä ja usein pennun menehtymiseen johtavasta kissarutosta. Kissarutto on todellinen uhka ja paikallisia tautitapauksia esiintyy vuosittain, muistuttaa eläinlääkäri Seppo Saari.

Rokotuspäivänä eläinlääkärit ympäri maan järjestävät paikallisia kampanjoita kissan terveydenhoidosta. Kissanomistajia suositellaan varaamaan rokotusaika ennakkoon. Rokotuspäivä päättää kansainvälisen eläinten viikon, jota vietetään joka vuosi 4.–10. lokakuuta. (HäSa)

Päivän lehti

29.1.2020