fbpx
Kanta-Häme

Rokote suojaa pentukoiran seurustelua

Yhä nuoremmat koiranpennut pääsevät nyt tutkimaan kodin ulkopuolista maailmaa. Näin lupaa jo seitsemänviikkoiselle koiralle annettava varhaisrokote.

Esimerkiksi Suomen suurin, Hämeenlinnassa ja Hattulassakin toimiva eläinlääkäriasemien ketju Evidensia on ottanut varhaisrokotteen uuteen rokotussuositukseensa. Ketju suosittelee neljän rokotuskerran ohjelmaa, kun Eviran suosituksen mukaan koiranpentu tulisi rokottaa kolmesti yhteen ikävuoteen mennessä.

Evidensia perustelee uutta suositusta sillä, että pentu voi sen turvin tavata muita lemmikkejä jo 9–12 viikon iässä, kun sen kehitys on herkimmillään.

Nykyisten suositusten mukaan koiralle annetaan ensimmäinen rokote 12-viikkoisena. Lisääntyneen tartuntavaaran vuoksi pentu voidaan kuitenkin rokottaa jo kuuden viikon iästä alkaen.

Eläinlääkärin tulisi ottaa rokotusohjelman suunnittelussa huomioon koiran elinolosuhteet sekä rokotevalmistajan tiedot rokotteen käytöstä, kertoo Eviran tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Niina Tammiranta.

Eviran rokotesuositukset ovat eläinlääkäreiden apuna, mutta niitä ei ole pakko noudattaa. Suomessa ei ole myöskään lainsäädäntöä, joka velvoittaisi omistajat rokottamaan lemmikkinsä. Poikkeus on viranomaisten palveluskoirien ja metsästyskoirien rabiesrokotus.

– Eniten rokotusohjelman valintaan vaikuttavat hoitavan eläinlääkärin harkinta ja rokotevalmistajan ohjeet, Tammiranta sanoo.

Kennelliiton viestinpäällikkö Miia Lahti painottaa, että hoitava eläinlääkäri voi poiketa suosituksista, jos hän arvioi sen pennun kannalta tarpeelliseksi.

Koiranpentua suojaavat ensimmäisten viikkojen ajan rokotetun emän maidosta saadut vasta-aineet. Varhaisrokotteita suosittelevan Hämeenlinnan Evidensia-eläinlääkäriaseman vastuueläinlääkäri Kaisu Vuori kertoo, että nämä vasta-aineet saattavat laskea jo ennen kolmen kuukauden ikää.

– Varhaisrokotettu pentu saa tutustua ympäristöön turvallisesti mahdollisimman varhain. Koiran aikaisempi sosiaalistaminen voi ehkäistä esimerkiksi käytösongelmia, Vuori sanoo.

Myös Kennelliiton Miia Lahti korostaa, ettei pennun sosiaalistamista kannata jättää tekemättä.

– Pennun voi antaa seurustella rokotettujen koirien kanssa ennen kuin pennulla itsellään on rokotussuoja. Tautitilanne pitää huomioida, jos riski on suuri.

Varhaisrokote on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa pennut rokotetaan useammin ja useampia sairauksia vastaan kuin Suomessa. Vuori uskoo, että uusi suositus saattaa rantautua rutiiniksi muillekin eläinlääkäriasemille.

– Neljän rokotuskerran suositus on kansainvälinen ja perustuu tutkimuksiin. Suomessa varhaisrokotetta on jo käytetty tapauskohtaisesti, esimerkiksi jos tautiriski on ollut suuri tai emää ei ole rokotettu.

Vuoren mielestä rokottaminen on tärkeää, koska sillä voi estää kuolemaan johtavia tarttuvia tauteja ja epidemioiden syntyä. HäSa

Menot