Kanta-Häme

Rölleily on rankka urheilusuoritus

Joku voisi ajatella, että kaveri on jäänyt yhden hahmon vangiksi.

Röllin hahmo syntyi, kun Allu Tuppurainen halusi näyttelijäntyön oheen tehdä jotakin omaa. Hän teki pari kasetillista omakustannemusiikkia, joka sitten sytytti ihmiset. Levyjä seurasivat televisio-ohjelmat ja myöhemmin elokuvat.

Röllistä syntyikin Tuppuraisen tunnetuin hahmo, vaikka hän on tehnyt pitkän uran näyttelijänä muun muassa Porissa ja Vaasassa.

Tuppurainen on halunnut pitää Röllin sivutyönä, sillä rooli on joka kerta raskas. Se on hankala paitsi vaatetuksen ja maskeerauksen vuoksi, myös henkisesti.

– Rölli vaatii joka kerta pitkän palautuksen. Rölli on vähän kuin urheilusuoritus, siitä pitää saada palautua kunnolla.

 

Syyskuussa ensi-iltaan tulevan Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvan kuvauksissa kuvausryhmä kantoi Tuppuraisesta huolta. Espanjan helteissä ei ollut yhtään turhaa, että Tuppuraiselle kannettiin juomaa, sateenvarjoja varjoa tuomaan ja muutenkin höösättiin.

– Vermeet ovat tukalat. Joku saattoi ajatella, että mikä stara tuo luulee olevansa, mutta kuvausryhmä yritti vain pitää Tuppuraisen hengissä.

Kahdessa viimeisimmässä Matila Röhr Productionin Rölli-elokuvissa ohjaajana ja käsikirjoittajana on toiminut Taavi Vartia.

– Toisen kässäri on aina haasteellinen. Kun on paljon tekijöitä, jokainen vie hahmoa omaan suuntaansa. Siinä on oltava hyvinkin nöyrä, Tuppurainen sanoo.

Hän kertoo kokeneensa mustasukkaisia ajatuksia, mutta päässeensä niistä yli. On vain hyväksyttävä, että jokaisella on Röllistä omanlainen mielipide ja näkemys.

Yksi asia on kuitenkin varma. Henkilöohjausta Tuppurainen ei tarvitse Rölliä näytellessään. Sen sijaan ohjaaja kertoo, milloin menee yli tai ali.

Vartian mukaan yhteistyö on ollut hienoa ja saumatonta.

Onko Tuppuraisessa itsessään Rölliä?

– Monet väittävät niin, Tuppurainen hymyilee.

– Rölli on vähän vastarannan kiiski, hullutteleva pikkupoika ja kärttyisä vanha ukko.

Tuoreimmassa elokuvassa Rölli on jo isällinen. Vanha mies, joka pitää huolta nuoresta tytöstä, Juurakosta. Hän lähtee Juurakon kanssa etsimään Kaikkien aikojen salaisuutta. Paikkaa, mistä me kaikki tulemme.

Jos Tuppurainen saisi päättää, seuraavassa elokuvassa hän nappaisi vähän taaksepäin, sillä hänen mielestään Röllin sisällä asuvaa pikkupoikaa ei voi hävittää, vaan pikemminkin kapinahenkeä pitäisi saada taas hahmoon lisää.

– Sitä paitsi tähän elokuvaan minua piti vanhentaa, Tuppurainen, 65, sanoo.

Tuppuraista ei juuri nähdä Röllinä kauppakeskuksissa tai muissakaan riennoissa. Hän sanoo, ettei halua särkeä sadun illuusiota.

– Lasten pitää saada nauttia satumaailmasta. Ei sitä kannata rikkoa istumalla jonkun hikisen näyttelijän sylissä.

MRP Matila Röhr Production on tuottanut kaikki Rölli-elokuvat.

27 vuotta sitten tuottaja Marko Röhrin poika oli yksivuotias. Isän ja pojan harrastus oli kuunnella Rölliä kasetilta. Kului muutama vuosi ja Röhr sai idean. Hän soitti Tuppuraiselle ja ehdotti elokuvakäsikirjoituksen tekemistä.

Sattumalta Tuppurainen oli jo sitä tekemässä. Valkokankaalle syntyi Rölli – Hirmuisia kertomuksia.

Sen jälkeen käsikirjoittajat ovat vaihtuneet, mutta Röllinä on edelleen Tuppurainen.

– Ei Rölli voi olla kukaan muu kuin Allu, sanoo Linnéa Röhr, joka näyttelee toista pääosaa.

Isä Marko Röhr on samaa mieltä. Se ei menisi läpi. HÄSA

Ensi-ilta 16. syyskuuta elokuvateattereissa.