Kanta-Häme

Ronni myydään ortodokseille

Ortodoksien toimintakeskuksen tulo Ronnille varmistui maanantaina, kun Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi ortodoksisäätiön tarkennetun tarjouksen.

Kaikkien Athosvuorten Pyhien Perintösäätiö maksaa Pääjärven kuntoutuskeskuksen rakennuksista ja niihin liittyvästä 34 hehtaarin tontista yhteensä puoli miljoonaa euroa. Lisäksi säätiö vuokraa rakennuksia ympäröivän 34 hehtaarin metsätontin, jonka se voi myöhemmin lunastaa itselleen yleiseen maa- ja metsätaloushintaan.

Metsän säätiö aikoo säilyttää luonnontilaisena. Se ei aio hakata metsää myyntiä varten, vaan käyttää puustoa ainoastaan alueen hakelämmitystä varten.

Säätiöllä on myös käyttöoikeus viereiseen 20 hehtaarin tonttiin, jonka kuitenkin omistaa jatkossakin Hämeenlinnan kaupunki. Tontilla sijaitsee yleinen uimaranta.

Käteiskauppa

Pääjärven laitosalueen maan omistaa Hämeenlinnan kaupunki ja itse rakennukset Etevan kuntayhtymän kiinteistöyhtiö. Kumpikin saa kaupasta 250 000 euroa kertasuorituksena.

Kauppakirja ja vuokrasopimus laaditaan ortodoksisäätiön tarjouksen perusteella. Ne tuodaan kuitenkin vielä erikseen Hämeenlinnan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Kaupungin näkemyksen mukaan kyseessä on siis ihan vakavasti otettava ostaja?

– Kyllä meille on sellainen tuntuma tullut. Toisaalta lähtökohta on se, että tehdään silti käteiskauppa. Ostaja rahoittaa kauppahinnan ja sitten tehdään kauppa, vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoo.

Luostareita

Ortodoksisäätiö on suunnitellut Ronniin toimintakeskusta, jossa järjestettäisiin muun muassa näyttelyitä ja seminaareja. Rakennuksissa olisi mahdollista aloittaa myös luostaritoiminta, jonka laajetessa Ronniin rakennettaisiin uudet mies- ja naisluostarit.

Säätiö jätti tarjouksensa sen tiedon varassa, että kaupunki on valmis luovuttamaan säätiölle rakennusalan mahdollista hautausmaan, luostarien ja muiden kirkollisten uudisrakennusten rakentamista varten. Säätiö edellyttää, että se voi lunastaa vuokramaat heti, kun se vaikuttaa tarpeelliselta.

Minkälaista hyötyä ortodoksikeskuksesta voi olla Hämeenlinnalle?

– On ihan selvää, että tämä hyöty ei konkretisoidu hetkessä, eikä sinne mitään luostaria synny samantien. Mahdollisuudet siihen, että Ronniin voi syntyä jopa kansainvälinen vetovoimatekijä, ovat olemassa, mutta siihen varmasti menee vuosia, Isosuo toteaa.

Hänen mukaansa kaupungin tavoitteena on lähinnä mahdollistaa kaupalla toiminnan aloitus.

– Jos tämä kauppa toteutuu, heillä on vapaat kädet kehittää omaa toimintaansa, Isosuo sanoo. (HäSa)