fbpx
Kanta-Häme

Ronniin vireillä vanhusten palveluasuntoja

Lammin Ronniin etsitään yrittäjää pyörittämään vanhusten palvelutaloa. Athos-säätiö tarjoaa toimintaan kahta rakennusta entisen kehitysvammaisten hoitolaitoksen alueelta.

– Tilat on suunniteltu kehitysvammaisten tarpeisiin, joten ne sopivat palveluasunnoiksi erinomaisesti. Tilavissa asunnoissa on tilavat saniteettitilat ja esteettömyyskin on otettu huomioon, kertoo Athos-säätiön puheenjohtaja Hannu Pöyhönen.

Palveluasuminen on saanut myös Tampereen ammattikorkeakoulun kiinnostumaan yhteistyöstä säätiön kanssa. Tähän mennessä tiloihin on käynyt tutustumassa jo kaksi kiinnostunutta yrittäjää, mutta ratkaisuja ei vielä ole tehty.

– Jos yrittäjä löytyy, toiminta voisi kenties alkaa jo ensi vuoden alussa, Pöyhönen uskoo.

Athos-säätiön ajatus on, että ortodoksi-yhteisön alueella elävä talkooväki eläisi vanhusten tukena ja seurana arjessa. Vanhukset taas pääsisivät voimiensa mukaan osallistumaan toimintaan alueella.

– Esimerkiksi vanheneva ortodoksiväestö saisi mahdollisuuden asua yhdessä ja päästä vaivattomasti jumalanpalveluksiin.

Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiö muuttaa Lammin Ronnissa yli 20 rakennuksen ja 70 hehtaarin aluetta talkootyönä hiljalleen sekä ortodoksisen yhteisön keskukseksi että matkailunähtävyydeksi.

– Jo runsaan vuoden ajan Kreikassa ortodoksi-ystävämme ovat valmistelleet noin 800 neliömetrin suuruisen kirkon rakennuttamista tänne sieltä saatavin lahjoitusvaroin. Rakentaminen saattaa alkaa jo ensi keväänä, kertoo Athos-säätiön puheenjohtaja Hannu Pöyhönen.

Kirkosta piti alun perin tulla pienempi, mutta koko on kasvanut hankkeen edetessä. Suunnittelun pohjana toimii Konstantinopoliin 500-luvulla rakennettu Hagia Sofian kristillinen kirkko.

– Me emme rahoita kirkkoa, vaan se saadaan kokonaan lahjoituksena. Kreikasta tulee tänne kirkkojen ja luostarien rakentamiseen erikoistunut ryhmä. Työ kestää todennäköisesti useamman vuoden, Pöyhönen toteaa.

Jo ennen kuin kirkko toteutuu, Ronnin laitosalueen rakennuksia muutetaan koko ajan yhteisön hengellisen elämän tarpeita vastaaviksi. Yhteisön toiveena on rakentaa vähitellen luostarialue, jonka oma, lähes Uspenskin katedraalin kokoinen kirkko kruunaisi.

Nyt 10 hengen yhteisön käyttöön on saatu jo kolme kappelia, joista ensimmäinen vihittiin Pyhälle Kosmas Aitolialaiselle. Kaikkien kolmen rakentaminen jatkuu edelleen. Päärakennukseen tehdyn kirkkotilan päälle nousee kevytrakenteinen kupoli.

Yhden kappelin kaikki seinä- ja kattopinnat katetaan ikoniaiheisin maalauksin. Ikonimaalari Päivi Loikala on saanut jo yhden seinän valmiiksi, mutta työ vie vielä pari, kolme vuotta.

Keskukseen löytävät matkailijat ja vierailijat eivät lähde kotiin tyhjin käsin. Keskuksessa voi osallistua päivittäin jumalanpalveluksiin, mutta tänä kesänä nähtävänä on myös neljä taidenäyttelyä. Esillä on valokuvia, ikoneita, maisemamaalauksia ja lasimosaiikkiteoksia.

Vanhaan maakellariin on kunnostettu puoti täydentämään kirjakaupan ja vanhojen tavaroiden kaupan eli kirpputorin valikoimia.

– Me pystymme myös majoittamaan väkeä, joka saapuu kursseillemme. Hiljaisuuden retriitit eivät ole houkutelleet osallistujia, mutta sen sijaan ikonimaalauskursseja on tänä vuonna ollut jo seitsemän ja kreikkalaisen ruuanvalmistusta kahden kurssin verran.

Ensi kevääksi Pöyhönen lupaa kävijöille kreikkalaiset kahvit uudenuutukaisessa kahvilassa.

– Me teemme töitä talkoilla, joten kaikki vie aikaa.

Menot