Kanta-Häme

Ronnin myynnissä ilmeisesti edessä uusi kierros

Ronnin entisen kehitysvammaislaitoksen myynnin seuraavasta vaiheesta päätetään ensi viikolla.

Rakennuksista tarjouksen tehneiden ja viime hetkellä puihin menneen yrittäjäkaksikon on siihen mennessä päätettävä lopullisesti, ostavatko he rakennukset vai maksavatko myyjälle korvauksia kaupan peruuntumisesta. Yrittäjien tarkoituksena oli perustaa Ronniin matkailun yrityspuisto.

Lammilla sijaitsevat kiinteistöt omistaa nyt kehitysvammahuoltoon keskittyvä suuri Eteva-kuntayhtymä. Se haluaa tyhjilleen jääneistä ja ylläpitokustannuksiltaan hyvin kalliista rakennuksista eroon. Alueen maapohjan ja metsät omistaa Hämeenlinnan kaupunki.

Etevan toimitusjohtaja Markku Lehtimäki kertoo, että jollei kauppaa jonkun kanssa piakkoin synny, rakennukset on rahanpuutteen takia pakko jättää kylmilleen. Lämmittämättömyys pilaa ne nopeasti käyttökelvottomiksi. 1970-luvun rakennuksia on kaikkiaan parikymmentä tuhatta kerrosneliötä.

Jos kauppaa ei nyt synny, panemme kiinteistöt uudestaan julkiseen myyntiin. Ostajakandidaatin kanssa on asia vielä vähän kesken.

Lehtimäki harmittelee, kun vuosien työ näyttää kariutuvan kalkkiviivoilla.

Ortodoksisäätiö on kiinnostunut

Yksi ostosta kiinnostunut taho on ortodoksinen Kaikkien Athosvuoren pyhien perinnesäätiö.

Sen hallituksen puheenjohtaja Hannu Pöyhönen kertoo, että säätiön tarkoituksena on järjestää Athos-aiheisia näyttelyitä ja seminaareja sekä kursseja esimerkiksi ikonimaalauksesta ja bysanttilaisesta musiikista.

Myöhemmin pyrkimyksenä on perustaa Athoksen alaisuudessa toimiva mies- ja naisluostari, jotka molemmat eläisivät Athosvuoren hengellisessä ohjauksessa. Alkuvaiheessa Ronnissa asuisi ihmisiä, joiden muodostama yhteisö toimittaisi ortodoksisia palveluja.

Hänen mukaansa Ronnin alue on ihanteellinen siksi, että se mahdollistaa ajatuksen luostareista, jotka tarvitsevat erillisyyttä ja rauhaa säätiön toimitiloista.

Kuluvana syksynä perustettu Athos-säätiö koostuu tällä hetkellä hallituksesta.

– On paljon joukkoa, joka on valmis kehittämään toimintaa ja tekemään talkootyötä. Olen itse Uuden Valamon luostarin opiston puitteissa vienyt noin 15 ryhmää Athokselle 10 vuoden ajan. Jos Athos-vuoren luostarit lähtevät mukaan, kuten ovat luvanneet, kiinnostus Suomessa kasvaa voimakkaasti, Pöyhönen sanoo.

Toiminnan rahoituksesta hän kertoo, että säätiöllä on toimintasuunnitelma jossa on sovittu näyttelyistä vuoteen 2017 saakka. Säätiön toiminnasta kertyy hänen mukaansa Ronnin tai jonkin muun soveltuvan kiinteistön ylläpitorahat.

Kauppahinnan rahoittamisesta hän halua kertoa muuta muuta, kuin että säätiöllä on erilaisia suunnitelmia sitä varten.

Mikäli säätiö ostaa Ronnin, lämmitysjärjestelmä on tarkoitus muuttaa öljystä hakkeelle. Siksi säätiö on kiinnostunut ostamaan myös Ronnin metsät. Luonto on tarkoitus säilyttää mahdollisimman koskemattomana, mutta oman metsän roskapuuta voisi käyttää lämmitykseen

Ylläpito maksaa 0,5-1 miljoonaa vuodessa

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo Athos-säätiön edustajien kertoneen, että heillä on mahdollisuus saada hankkeelleen tukea Kreikasta ja Venäjältä.

– Kiinteistö on tarkoitus panna avoimeen myyntiin ja vasta sen jälkeen voidaan keskustella yksityiskohdista. Ostajan asia on hoitaa rahoitus kuntoon, hän sanoo.

Isosuon mukaan Ronnin rakennusten vuotuiset ylläpitokulut ovat puolesta miljoonasta yhteen miljoonaan euroon vuodessa. Kaupunki omistaa maapohjan ja metsät ja laskeskelee saavansa metsän myynnistä 170-180 000 euron tulot.

– Säätiön edustajat ovat esittäneet, että kaupunki pidättäytyisi hakkuista. Olemme päättäneet, ettei hakkuusuunnitelmissa nyt edetä niin nopeasti kuin alun perin aiottiin, Isosuo sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020