Kanta-Häme

Roope Salminen haluaa kaupallistaa improvisaation

Roope Salminen on tänä keväänä kaikkialla. Radiossa soivat Roope Salminen ja Koirat -yhtyeen hitit ja televisiossa Salmisen naamalta ei voi välttyä: mies juonsi Uuden musiikin kilpailun, pitää talk show´ta yhdessä Tuomas Embusken ja Maria Veitolan kanssa ja kaiken huippuna maaliskuussa alkoi Salmisen oma talk show.

Monitaiturin juuret ovat kuitenkin improvisaatiossa. Sitä hän on tehnyt ennen kuin nousi suuren yleisön tietoisuuteen, ja se on taiteenlajeista Salmiselle kaikkein tärkein.

Roope Salmisen ja Sasu Paakkunaisen vuonna 2007 perustama Kolina on ainut improryhmä, jota on kielletty osallistumasta impron epävirallisiin suomenmestaruuskilpailuihin.

– Voitimme kolme vuotta peräkkäin, Salminen kertoo.

Salminen alkoi improta Kallion lukiossa opiskellessaan, ja huomasi pitävänsä lajista.

Kolina luonnehtii itseään viihdeimproryhmäksi, miten se eroaa tavallisesta improvisaatioteatterista?

– Se mikä tässä on siistiä on, että olemme Kolinan kanssa saaneet luotua jotain aivan uutta.

Salmisen mukaan improa on monenlaista, ja se voi pyrkiä moneen asiaan: taituruuteen kuten jazz tai koskettamaan koko illan näytelmänä. Toisaalta se on monelle apuväline, jolla kehittää näyttelijäntyötä.

Viihdeimpron tärkein tarkoitus on viihdyttää ihmisiä.

– Ylipäätään impro on ylivoimainen viihtymisen ja viihteen muoto. Siinä on jotain maagista, kun näyttelijä luo koko kohtauksen tyhjästä. Ja kun yleisössä nähdään, että yleisön juuri ehdottama idea toteutetaan saman tien.

Salminen kertoo, että Kolinan tapa tehdä improa on ainutlaatuinen.

– Kaikilla on varmaan Keith Johnstonen ajatuksia jotenkin pohjalla, mutta me rikomme monia perussääntöjä.

Keith Johnstone tunnetaan käytännössä nykyisen improvisaatioteatterin isänä.

Kolinan keikoilla haetaan nauruja koko ajan.

– Monet ammattilaiset pitävät sitä vääränä. Teemme nopeita kohtauksia, joissa tyrmätään toisen ehdotukset tai tehdään gägejä.

Tavallisesti improvisaatioteatteri perustuu ajatukseen, jossa toisen näyttelijän lavalla tekemät ehdotukset hyväksytään. Gägeily taas tarkoittaa yleensä improssa komiikkaa negatiivisessa mielessä: tilannetta jossa näyttelijä laukoo nokkelan vitsin tai pilan tarkoituksella, mutta samalla estää muun toiminnan jatkumisen.

– Meillä tullaan sanomaan, että eihän noin voi tehdä, mutta oli kyllä hauskaa.

Salminen lupaa maksaa lipun hinnan itse takaisin, jos katsoja ei naura esityksen aikana.

Mallia on haettu amerikkalaisista ryhmistä.

– Kukaan Suomessa ei opeta tällaista tekniikkaa.

– Jengiä usein pelottaa lähteä katsomaan improa. Ja huono impro on kyllä tosi kiusallista.

Salmisen mukaan hyvä esitys vaatii, että esiintyjä ottaa yleisön tosissaan, ja haluaa todella esiintyä yleisölle.

– Liian usein improvisaatiota tehdään toisille näyttelijöille. Me haluamme että kaikilla on katsomossa hauskaa, ja kukaan ei joudu jännittämään tai kokemaan häpeää. Emme esimerkiksi vedä ketään lavalle väkisin.

Myös hyvä musiikki on Kolinan toiminnassa tärkeää. Jokaisessa esityksessä tehdään pienoismusikaali, jonka tyylilajit vaihtelevat.

– Tänä vuonna ollaan jo esitetty kaikkea virsistä dubsteppiin.

Improbiisit ovat Salmiselle vaikein pala. Sointukiertojen kuunteleminen ja riimien heittäminen vaativat paljon.

Jos saisit tehtäväksesi kohtauksen, jossa paikkana olisi tv-studio, henkilöinä Roope Salminen ja joku julkkis, mitä syntyisi?

– Tuotahan me tehdään Roope Salminen show:ssa koko ajan! Kysyisin yleisöltä kenet julkkiksen he sinne haluavat. Sitten näyttelisin molemmat roolit ja tekisin varmaan parodiaa itsestäni.

– Tässä työssä on todella tärkeätä tietty yleissivistys ja ajan hermolla pysyminen. Nyt ehkä yleisön ehdottama julkkis voisi olla Axl Smith, josta pitäisi tehdä tosi erilainen kohtaus kuin kuukausi sitten.

Salminen toivoo, että improvisaatio kaupallistuisi enemmän. Kolinan ohella vain Stella Polaris tekee suurelle yleisölle suunnattua viihdettä.

– Sanon, että 10 vuoden sisään joku improryhmä esiintyy Hartwall-areenalla. Mä voin vannoa, että se on Kolina. HÄSA

EsiintymässäImproryhmä Kolinan piti saapua Hämeenlinnaan, mutta esiintyminen lauantaina 23. huhtikuuta on peruttu. Perutun esitysten liput voi käydä vaihtamassa kiertueen muiden paikkakuntien esityksiin. Vaihdon yhteydessä saa kaksi lisälippua. Lähimmät Kolinan esiintymiset ovat lauantaina 16. huhtikuuta Lahdessa Sibeliustalolla ja sunnuntaina 17. huhtikuuta Tampereen Yo-talolla.Roope Salminen ja koirat esiintyy 23. heinäkuuta Wanaja Festivalissa.

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic