Kanta-Häme

Rotarit haastavat nuorten työllistämiseen

Hämeenlinnalainen Vanajaveden rotaryt käynnistää haastekampanjan nuorten kesätyöpaikkojen lisäämiseksi. Järjestö lahjoitti 10 kesätyöseteliä alueen ”Nuorta ei jätetä”-kampanjan kesätyökampanjaan. Työseteleitä voi käyttää myös muulloin kuin kolmena kesäkuukautena.
 
– Haaste on kaksiosainen. Haastamme alueen yleishyödylliset toimijat mukaan lahjoittamaan kesätyöseteleitä kampanjaan. Itse lahjoitamme nuo 10 seteliä, Vanajaveden rotareiden hallituksen jäsen Raimo Aho sanoo.
 
Työseteli on Hämeenlinnan kaupungin maksama 250 euron suuruinen tuki työnantajalle, joka palkkaa 16–24 vuotiaan hämeenlinnalaisen nuoren työhön.
 
Janakkalan Osuuspankki lahjoitti puolestaan  20 kesätyöpaikkaa kymmenelle yhdistykselle Janakkalassa.  Osuuspankin Kesäduuni -hankkeessa 15–17 -vuotiaat nuoret  on palkattu yleishyödyllisiin yhdistyksiin työharjoitteluun kahdeksi viikoksi. Pankki lahjoitti yhdistyksille nuoren henkilön kahden viikon palkkaan tarvittavan rahasumman.
 
Hämeenlinnassa työseteliä voi käyttää 1.3.–30.9 välisenä aikana. Työntekijälle käteen jäävän nettopalkan on oltava vähintään 450 euroa. Seteleitä ei voi varata ja ne jaetaan hakujärjestyksessä.
 
– Tällä viikolla seteleitä on jäljellä 48, kun alkujaan niitä oli 280. Toivomme myös yritysten aktivoituvan, sillä nuorista kasvavat tulevaisuuden työntekijät. Kesätyöpaikka tuo kokemusta työelämästä, mikä on äärimmäisen tärkeää opiskelujen jälkeen, Kehittämiskeskus Oy Hämeen yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen sanoo.
 
Räsänen odottaa innolla haastekampanjan tuloksia.
 
– Tämähän on mitä parhainta nuorisotyötä, kun nuorille löytyy järkevää tekemistä.
 
Hän odottaa myös paikallisilta yrittäjiltä myönteistä asennetta nuorten työllistämiseen.

”Aktiivisuutta myös nuorilta”

Nuorten kesätyöpaikat ovat vähentyneet vuosikymmenien aikana merkittävästi. Työelämän siirtyminen entistä enemmän pätkätyöllistämiseen vaikuttaa suoraan kesätyöpaikkojen määrään, kun työtä tarjotaan lomasesonkina jo muutenkin osa-aikatyötä tekeville aikuisille.
 
– Toisaalta kaikki lait ja säädökset ovat kiristäneet monella tapaa työelämän vaatimuksia, jotka vaikeuttavat, tai jopa estävät kokonaan nuorten kesätyöllistämisen, Vanajaveden rotareihin kuuluva Juha Haukka toteaa. 
 
Hämeen Yrittäjien toimitusjohtajana työskentelevä Haukka tietää työnsä puolesta, että erilaiset työsuojelumääräykset sekä esimerkiksi hygieniasäädökset hankaloittavat ammattitaidottoman nuoren työllistämistä.
 
Siitä huolimatta hän toivoo, että yrityksissä katsottaisiin tulevaisuuteen tarjoamalla nuorille mahdollisuus kokeilla erilaisia töitä.
 
– Heistä kasvaa tulevaisuuden työntekijät.
 
Ari Räsänen ja Juha Haukka kannustavat nuoria myös omaan aktiivisuuteen kesätyön hankkimisessa. 
 
– Nuoren annattaa pohtia myös mahdollisuutta työllistää itse itsensä. Löytyykö naapurustosta puutarhatöitä ns. mökkitalkkarille, onko vanhusten ulkoiluttamisessa tai lastenhoidossa ansaintamahdollisuutta. Omia ideoita kannattaa kokeilla. Sekin on varustautumista tuleviin työtehtäviin, Ari Räsänen patistaa yritystoiminnan ideointiin.