Kanta-Häme

Rotarit puuhaavat aistihuonetta Saaristen kouluun

Vanajaveden Rotaryt toteuttaa yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin tilapalvelun ja Saaristen koulun vanhempainyhdistyksen kanssa aistihuoneen erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden tarpeisiin.

Yhteistyöhanke huomioitiin valtakunnallisesti ottamalla se osaksi Suomi 100 -juhlavuoden projekteja. 

Saaristen koulu antaa perustason opetusta aistimonivammaisille sekä suurta yksilöllistä tukea tarvitseville oppilaille.

Opetuksen tavoitteena on tukea oppilaan kasvua ja kehitystä yksilöllisesti valittujen opetusmenetelmien avulla. 

– Aistihuone 100 -projektin tavoitteena on toteuttaa Saaristen kouluun erilaisia aistikokemuksia opetuksessa mahdollistava aistihuone. Se koostuu muun muassa värien, äänien, valojen, erilaisen tuntemusten ja tilojen kokemuksista, toteaa projektivastaava Unto Lindén Vanajaveden Rotareista

Valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt Vanajaveden Rotaryklubin hankkeen Aistihuone 100 osaksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaa. 

– Pääseminen osaksi tulevan juhlavuoden ohjelmaa antaa painoarvoa ja näkyvyyttä tärkeälle asialle. Erityistä tukea vaativat oppijat, ja tässä tapauksessa erityisesti lapset, ovat lähellä jokaisen rotarin sydäntä, toteaa presidentti Simo Hautala Vanavajaveden Rotareista.

Aistihuoneen sisustukseksi on alustavasti suunniteltu rakenteita tai laitteita, joita voidaan käyttää erityisenä opetusympäristönä. 

Huoneen kaikki seinät päällystetään erivärisillä materiaaleilla, joiden avulla huoneen väritys voidaan kokonaan muuttaa. Toteutus voisi tapahtua esimerkiksi verhoilla ja ylös sijoitetuilla verhokiskoilla. Tilaan halutaan myös vesisänky tai vastaava kelluva toiminto.

Niin sanotun kumurummun avulla rytmi saataisiin tuntumaan myös fyysisesti. Näköaistia voisi ruokkia erivärisiä valoja toistavalla tai tehostavalla lampulla, kuten korkealla laavalampulla.

Tuntoastia tukemaan voitaisiin rakentaa eri materiaaleista koostuva seinän osa. Tärkeää on myös erilaisten äänien kuuntelu ja musiikki, mikä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi kotiteatterityyppisesti.

Lisäksi tarvitaan pieni yksityinen tila, soppi, kankaasta tai muusta materiaalista. HäSa