Kanta-Häme Hämeenlinna

Roustausta ja oppia Hans Välimäen tyyliin – Cantina Pannuhuone Hämeenlinnassa mukana Kuppilat kuntoon -tv-sarjan kuvauksissa

Arvostetun keittiömestarin suurennuslasin alla olivat Timo ja Helena Lyytinen, joiden ravintola sai uuden ilmeen ja menun.
Arvostettu keittiömestari ja ravintoloitsija Hans Välimäki (vas.) haluaa ohjelman avulla tarjota osaamistaan ja apuaan erilaisten vaikeuksien kanssa kamppaileville kollegoille. Hämeenlinnalaisen Cantina Pannuhuoneen ravintoloitsija Timo Lyytinen kertoi miettineensä pitkään lähteäkö mukaan Kuppilat kuntoon, Hans Välimäki! -tv-sarjaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Arvostettu keittiömestari ja ravintoloitsija Hans Välimäki (vas.) haluaa ohjelman avulla tarjota osaamistaan ja apuaan erilaisten vaikeuksien kanssa kamppaileville kollegoille. Hämeenlinnalaisen Cantina Pannuhuoneen ravintoloitsija Timo Lyytinen kertoi miettineensä pitkään lähteäkö mukaan Kuppilat kuntoon, Hans Välimäki! -tv-sarjaan. Kuvat: Pekka Rautiainen

Jännityksen voi aistia leijuvan ilmassa.

Ravintolasalin puolella odottelevat Timo ja Helena Lyytinen, Cantina Pannuhuoneen ravintoloitsijat, kun keittiön puolella häärää Michelin-tähdistään ja useista ravintoloistaan tunnettu keittiömestari Hans Välimäki esivalmistellen uutta menua, joka on tarkoitus käydä kohta henkilökunnan kanssa läpi.

Eletään keskiviikkoa, ja käynnissä ovat Kuppilat kuntoon, Hans Välimäki! -tv-ohjelman kuvaukset, jotka alkoivat tämän viikon maanantaina. Ravintola valikoitui mukaan Moskito Televisionin tuotantoryhmän oman bongauksen kautta.

– Olemme jo itsekin tienneet pitkään, että seuraava askel kehittymisessä täytyisi ottaa. Tarvitsemme apua ruokalistan, annossuunnittelun, markkinoinnin ja yleisilmeen kanssa. Päätös ohjelmaan mukaan lähtemisestä ei kuitenkaan ollut helppo, Timo Lyytinen kertoo.

– Totta kai ensin säpsähdin. On aika iso juttu laittaa itsensä likoon ja näytille, mutta onhan tämäkin yksi kokemus elämässä, Helena Lyytinen jatkaa.

Koronakevät vei ravintolayrittäjien pussista noin 50 000 euroa.

Ravintoloitsijat Helena ja Timo Lyytinen jännittivät, minkälaisen uudistuksen vanha ravintolasali kokee. Uusitun ravintolan avajaisia vietettiin torstaina. Kuva: Pekka Rautiainen
Ravintoloitsijat Helena ja Timo Lyytinen jännittivät, minkälaisen uudistuksen vanha ravintolasali kokee. Uusitun ravintolan avajaisia vietettiin torstaina.

”En aio matkia Gordon Ramsaya”

Hans Välimäki hyppää ohjelmaa aikaisemmat viisi kautta luotsanneen Jyrki Sukulan saappaisiin.

Koronakevään takia Välimäeltä liikeni aikaa lähteä ohjelmaan mukaan. Välimäellä oli kuitenkin ehtoja.

– Yksi ehto oli se, että saan olla kuvauksissa oma itseni eikä tarvitse lähteä kopioimaan Gordon Ramsayn tai kenenkään muunkaan tapaa tehdä ohjelmaa. Alkuperäiset Kuppilat kuntoon -jaksot ovat olleet käsikirjoitettuja ja hyvin pitkälle näyteltyjä. Minulle sellainen ei olisi istunut, Välimäki sanoo viitaten juuri Ramsayn kiivaaseen kielenkäyttöön ja käyttäytymiseen ohjelmassa.

– Olen tavannut Ramsayn kaksi kertaa urani aikana, ja hän on oikeasti supermukava, asiallinen ja terävä mies.

Hiillostustakin ollut havaittavissa

Lyytisten kokemukset Hans Välimäestä ja kuvauksista ovat olleet pääasiassa positiivisia.

– Päivä päivältä se on ollut helpompaa. Kuvausryhmä on hyvin rentoa ja kivaa porukkaa, salin puolella työskentelevä Helena Lyytinen toteaa.

Cantina Pannuhuoneen kokkina Timo Lyytinen on joutunut myös roustattavaksi.

– Ohjelman luonteeseen kuuluu, että tietyt asiat nostetaan tikunnokkaan tarkoituksellisesti ja niitä sorkitaan. Välillä on yritetty saada käämit palamaan, mutta ainakaan vielä eivät ole hermot menneet.

Timo Lyytinen (oik.) seuraa Hans Välimäen työskentelyä ravintolansa keittiössä kuvausryhmän tallentaessa tulevaa tv-jaksoa. Kuva: Pekka Rautiainen
Timo Lyytinen (oik.) seuraa Hans Välimäen työskentelyä ravintolansa keittiössä kuvausryhmän tallentaessa tulevaa tv-jaksoa.

Kehitys lähtee ongelmien myöntämisestä

Asia, johon Hans Välimäki on ohjelmaa tehdessään monesti törmännyt, on ravintoloitsijoiden muutosvastarinta.

– Ensin pitää saada ravintoloitsijat ymmärtämään itse omat heikkoutensa tai puutteet. Vasta sitten voidaan lähteä kehittämään, kun ensin myönnetään, että jokin asia ei ole kunnossa. En minäkään aina välttämttä oikeassa ole, vaan tämä on vuoropuhelua.

Sarjaa on ehditty kuvata jo muutama jakso. Välimäki kertoo, että mukaan on mahtunut yksi jääräpää-ravintoloitsija.

– Yksi jakso oli kyllä sellaista kivireen vetämistä, että meinasin jo lähteä kävelemään. Ymmärrän nyt, kun edeltäjäni Jyrki Sukula sanoi minulle, että lycka till, tulet näkemään kaikenlaista, Välimäki naurahtaa.

Hans Välimäki asetti ehdoksi ohjelmaan suostumiselle, että hän saa tehdä asiat omalla tyylillään.

”Pitää erottua massasta”

Yleisin ravintoloiden ongelma on Välimäen mukaan tietynlainen linjattomuus tekemisessä.

– Kun hommaa sitten lähdetään purkamaan, fokus on kadonnut tekemisestä tai sitä ei ole koskaan ollutkaan.

– Cantina Pannuhuoneessa perusasiat ovat aika hyvin kunnossa, mutta ruoka on ollut tasalaatuista ja menu vähän linjaton. Pitää erottua massasta. Koska sijainti ei anna myöten, sitten se täytyy tehdä ruoalla. Tästä voisi tulla miten hyvä ravintola tahansa, Välimäki näkee.

Cantina Pannuhuone sijaitsee Kauppakeskus Goodmanin yhteydessä, ja käynti on pohjoispään ulkoaukiolta.

Helena ja Timo Lyytinen ovat toimineet yrittäjinä jo 28 vuotta, ensin päivittäistavarakauppiaina ja sittemmin ravintola-alalla reilu 15 vuotta. Cantina Pannuhuonetta he ovat vetäneet kaksi vuotta. Lisäksi he omistavat Lounaskahvila Pannun.

Ensimmäinen jakso ulos lokakuussa

Alkuperäisen aikataulun mukaan Kuppilat kuntoon, Hans Välimäki! -tv-sarjan kuvaaminen olisi saatu purkkiin jo pari viikkoa sitten, mutta korona sotki kuviot.

Tuottaja Santtu Palm kertoo, että ensimmäinen jakso tulee ulos Neloselta lokakuussa.

– Olemme tosi otettuja, että heittämättä yksi Suomen parhaista kokeista tuli mukaan mukaan meidän ohjelmaamme. HÄSA

Päivän lehti

14.8.2020