Kanta-Häme

Rouva Rissanen

Erja Hirviniemen muistettavin harrastajateatterirooli oli Peppi Pitkätossun sosiaalitantta. Hän aikoo asettua ehdolle myös seuraavissa kunnallisvaaleissa.

Erja Hirviniemen elämässä isoja rooleja näyttelevät sekä työ että politiikka. Neljättä kautta Riihimäen kaupunginvaltuustossa istuva Hirviniemi työskentelee päivät sairaanhoitajana Riihimäen terveyskeskuksessa. Kummassakin hommassa hoidetaan ihmisten asioita.

Nyt Riihimäellä ollaan rakentamassa omaa sotea, jossa perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito yhdistyvät saman katon alle. 

– Tämä on aika hyvä ratkaisu. Toivoisin, että ne erikoissairaanhoito säilyy täällä valtakunnallisista soteratkaisuista huolimatta. Tällä hetkellä täällä tehdään päiväkirurgiaa ja pidetään erikoislääkäreiden vastaanottoja.

Vuoden lopussa perusterveydenhuollon kaikki lääkäri ja hoitaja -työparit siirtyvät Riihimäen sairaalaan.

Hirviniemi on huolissaan hallituksen suunnitelmista asiakasmaksuista.

– Perusterveydenhuolto on kuitenkin se paikka, missä sairauksia ehkäistään ja terveyttä edistetää. Pitkäaikaissairauksissa, kuten diabeteksessa voi helposti syntyä tilanne, jossa maksut estävät sen, ettei potilas pysty käymään kontrolleissa.  Seurauksena voi olla esimerkiksi lisäsairauksien syntyminen.

Moni pienituloinen eläkeläinen ei ihan hevillä lähde toimeentuloluukulle tukea hakemaan, vaikka siihen olisi oikeutettukin.

Vasemmistolainen Hirviniemi on ollut jo vuodesta 1973. 

– Silloin oltiin täydellä sydämellä taistolaisia. Maailman muuttuessa ovat särmät hioutuneet, mutta edelleen vasemmistoliitto on minulle oikea puolue arvojen puolesta.  Heikomman puolella oleminen on se oikea juttu.

Parhaimmillaan vasemmistoliiton paikallispolitiikassa oli mukana neljä Hirviniemen lähisuvun edustajaa. Hänen itsensä lisäksi valtuustossa istuivat hänen miehensä Rauli Hirviniemi, tyttärensä Aino-Kaisa Pekonen ja miniänsä Niina Lahtinen. 

– Miniä jäi pois, kun televisiotyötä alkoi olla niin paljon.

Ensi vuonna Hirviniemeä odottavat kunnallisvaalit.

– Olen ajatellut olla ehdolla. Tämä on kuitenkin mielekäs harrastus, vaikka liippaakin läheltä omaa työtä. 

Hirviniemi tunnustaa vapaa-ajalla romahtavansa kotisohvalle. 

– Vaikka hoitajana annan ohjeita potilaille hyvistä elämäntavoista, en muista niitä aina itse noudattaa.

Kun hoitaa muita ihmisiä, ei millään enää jaksaisi hoitaa itseään.

– Olen ajatellut, että kun jään eläkkeelle, alan käymään jumpassa ja kuntosalilla. Nyt en jaksa, enkä muka ehdi, Hirviniemi sanoo.

Pitkään teatteria harrastaneella Hirviniemellä myös harrastajateatterissa mukana oleminen on tällä hetkellä jäänyt.

– Elokuvarooli on vielä haaveissa, hän sanoo.

Hirviniemen mukaan hänen paras ja ikimuistettavin roolinsa oli Riihimäen kesäteatterin näytelmässä Peppi Pitkätossusta sosiaalitantta Rouva Rissanen.

– Ollessani päivystyksessä töissä monet lapset tulivat kyselemään, että oletko sinä se Rouva Rissanen. Siinä roolissa sain olla oma pirullinen itseni, hän vitsailee.

Hirviniemi sai ensimmäisen lapsensa samana vuonna kuin täytti 20 vuotta. Nyt hän täyttää 60 ja vanhin lapsi täyttää pian 40 vuotta.

– Koen, että olen ollut vähän lunkimpi äiti kuin omani oli aikanaan. Lapset eivät ole silti saaneet kasvaa kuin pellossa, ja kuriakin on pidetty. Äitinä olen ollut vähän kiroilevakin joskus.

Sekä näyttelijä Aku Hirviniemi että vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivä kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen ovat valtakunnallisessa julkisuudessa tämän tästä.

– Totta kai olen hirveän ylpeä siitä, että lapset ovat menestyneet. Mutta joskus mietin myös, että julkisuus on aika raadollista. Välillä olen vähän huolestunut heidän jaksamisestaan.

– Eilen juuri pistin nuorimmalle lapselleni viestiä, että mitä kuuluu ja oletko hengissä. Luokkakokous-elokuvaa kuvataan nyt niin vauhdilla. Heti sen jälkeen alkavat Tuntemattoman sotilaan kuvaukset. On silti hirveän hienoa, että on työtä, vaikka vähän liikaakin.

Hän on seurannut läheltä myös Aino-Kaisan uraa.

– Sekään ei ole helppo pesti. Siinä työssä täytyy olla 24 tuntia vuorokaudessa tavoitettavissa, myös lomalla.

Pekosen pyrkiminen vasemmistoliiton johtoon huolettaa Hirviniemeä hieman. Se pesti veisi vielä enemmän aikaa kansanedustajan työn lisäksi.

– Mutta olen antanut kaiken tukeni. 

Hirviniemien perhe on läheinen. Kun kaikki lapset asuvat lähellä, heille voi olla tukena ja lähellä.

– Vaikka joskus tuntuu, että en minä jaksa pieniä lapsia enää hoitaa. Mutta sitten voi vaan rehellisesti sanoa, että tänään minä en jaksa.

Hirviniemi tunnustautuu myös kovaksi ruuanlaittajaksi. 

– Lapset saa kotiin käymään, kun sanoo että olisi lihapullia tarjolla. Miniän mielestä Erjan lounailla saa myös hyviä sketsin aiheita. HÄSA

Päivän lehti

5.7.2020