Kanta-Häme

Ruma ei ole sama kuin korjauskelvoton

Hilseilevien ikkunanpokien paras kunnostussesonki alkaa – nyt.

– Nyt sormia alkaa kutkuttaa tai sitten projektin valtavuus alkaa pelottaa. Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että isoin juttu on yleensä aloittaminen, kertoi porilaisen Rakennuskulttuuritalo Toivon intendentti Tuulikki Kiilo lauantaina Hämeenlinnan kaupungin historiallisessa museossa.

Kiilon Ikkunaverstas-luento ja työnäytös kertoivat vanhojen ikkunoiden korjaamisesta ja huoltamisesta. Hän odotti paikalle muutamaa ihmistä, mutta opit kiinnostivat noin seitsemääkymmentä kuulijaa. Kysymyksiäkin satoi niin, että lopulta tilaisuus kesti kolmatta tuntia.

– Ideana on opastaa korjaajia niin, että laatu säilyy, mutta kunto paranee. Laatu ja kunto eivät ole sama asia, Kiilo kertoi.

Puheenaiheena olivat pääosin 1950-luvulla ja sitä ennen tehdyt ikkunat.

– Uudemmissa ikkunoissa on alumiinia ja muovilistoja eikä niitä voi huoltaa itse.

Ensin lyödään puukolla

Kiilon sanoman voisi tiivistää näin: moni kakku päältä ruma, mutta sittenkin ehtaa sisältä.

– Usein vanhan talon korjaamisessa tehdään aivan liikaa. Korjataan tai vaihdetaan asioita, joita ei tarvitsisi korjata tai vaihtaa.

Vanhojen ikkunoiden laatu on Kiilon mukaan ”valtavan hyvä”. Hyvinhoidettuina ikkunat voivat kestää jopa parisataa vuotta.

– Ikkuna on aika harvoin kokonaan menetetty. Vaikka esimerkiksi alapuite olisi täysin laho, muita osia voidaan paikata ja korjata. Itse olen törmännyt korjauskelvottomaan ikkunaan vain kerran, ja silloin oli kysymys vääränlaisista rakenteista.

Ensimmäinen työkalu ikkunan kunnon tarkastamisessa on puukko.

– Terä isketään alapuitteeseen. Jos se uppoaa kokonaan, puite on laho, mutta jos vain millin, ongelmia ei ole. Kaikkihan me vanhenemme.

Ikkunoiden kunto pitäisi syynätä vuosittain. Etelänpuoleisiin on syytä kiinnittää eniten huomiota.

Kuivuu vain valossa

Kiilon mukaan kunnostaminenkin on usein yksinkertaisempi homma kuin luullaan.

– Korjaajat kuvittelevat, että kaikki maali ja kitti pitää ottaa irti. Mutta jos kitti istuu tiukassa, miksi ottaa se pois? Silikonikitit on poistettava, mutta muista kiteistä voi poistaa vain irtonaiset ja täydentää pellavaöljykitillä.

Pokien kaikki osat voi myös maalata yhdellä ja samalla pellavaöljymaalilla.

– Muovimaalit ja silikonit tuottavat pitkän ajan kuluessa vaurioita, Kiilo varoitti.

Yksi ikkunanpoka teettää irrottamisensa jälkeen työtä keskimäärin pari kolme tuntia. Työvaiheiden, kuten pohjustuksen ja maalaamisen, välissä ikkunan pitää saada kuivua.

Pellavaöljymaali tarvitsee kuivuakseen valoa, joten parasta kunnostusaikaa ovat kevät ja kesä.

Kiilo loi luennolla katsauksen myös suomalaisten ikkunoiden historiaan savuräppänöistä sianvirtsarakkokalvojen kautta erilaisiin ikkunalasien valmistustapoihin.

– Minulla on pakkasessa kymmenen kiloa virtsarakkoja odottamassa tulevaa kalvolyhtykurssia, Kiilo virnisti. (HäSa)

Ikkunaverstas-luento ja työnäytös olivat osa porilaisen Rakennuskulttuuritalo Toivon tuottamaa Ikkuna-näyttelyä, joka on esillä Hämeenlinnan kaupungin historiallisessa museossa toukokuun loppuun saakka.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic