Kanta-Häme

Rumasta romusta tuli kaunista

Maalaisromanttisen tyylin ote suomalaisista kodeista on pikkuhiljaa väistymässä, vaikka siitä tuskin koskaan kokonaan päästäänkään.

Valkoinen ja romanttinen tyyli on saanut rinnalleen karheutta, ajan patinaa ja ruostetta. Nyt putkista, teollisuuslampuista tai ikäkuluista metallikaapeista on tullut kaunista. Romu tuo romanttiseenkin kotiin tervetullutta rosoa.

Kun Ulla ja Tuomo Harjun talo valmistui syksyllä muuttokuntoon Janakkalassa, jatkoi sementtimylly pyörimistään tontilla. Betonista tehtiin kotiin niin keittiön työtasot kuin niiden yläpuolella roikkuvat valaisimetkin.

Sisustuksessa ahkerasti käytetyt siirtolavat ovat vielä remonttikäytössä, mutta kesään mennessä niistä rakennetaan ulkoterassille huonekalut. Lekaharkot toimivat milloin pöytinä, milloin hyllyinä. Vielä kun löytäisi jostakin käytetyt portaat lasten käyttöön tulevalle parvelle.

– Karrikoidusti sanoen minä ideoin ja mies toteuttaa. Me olemme tee-se-itse-ihmisiä jo ihan käytännön pakostakin, sillä niin säästää. Kaunista ja persoonallista saa vähälläkin rahalla, teollisesta tyylistä itselleen leipäpuun tehnyt Ulla Harju sanoo.

Ei ole mitenkään outoa, että Ulla Harjun ja hänen ystävänsä Hanna Väinölän yrityksen, Rento Designin, tuotteita testataan ensin kaksikon kodeissa ennen kuin ne tulevat myyntiin Tavastilan liikkeeseen.

– Meillä on aina monta projektia samaan aikaan kesken. Betonivalaisimet voivat hyvinkin tulla vielä valikoimaamme. Seuraavaksi vuorossa on vanhan puisen laukun tuunaus.

Tuomo Harju naurahtaa, että sementti on onneksi niin halpa materiaali, ettei kokeiluja tarvitse rajoittaa.

Värit tulevat

Vuosikymmeniä valkoista sisustuksessa suosineet suomalaiset tuovat tänä vuonna koteihinsa väriä ja ennen kaikkea erilaisia pintoja.

Rautatiepölkyistä rakennettu sohvapöytä, metallihyllyköt ja tehdashallimaiset kattovalaisimet tuovat sisustukseen lisää ilmettä. Esimerkiksi Rento Design on tehnyt sohvapöytiä siirtolavoista ja ylijääneistä keittiökaappien ovista.

Ulla Harjun mielestä sisustuksen ei tarvitse olla hirveän ryppyotsaista. Ruokakin maistuu paljon paremmalta, kun sen syö Mustanaamio-sarjakuvien peittämältä ruokapöydältä. Ajatuksiaan voi tuulettaa keinumalla olohuoneen kattoon ruuvatussa keinussa.

– Erilaisia tyylejä voi hyvin sekoittaa keskenään. Ripaus vanhaa tai vaikka kulunut indonesialainen baarijakkara tuovat ilmettä hyvinkin harmoniseen kotiin, Ulla Harju sanoo.

Ulla Harju ei usko, että maalaisromantiikasta päästään kokonaan irti Suomessa.

– Se on niin syvällä meissä. Ei valkoisessa mitään vikaa olekaan, sillä se rauhoittaa ja tuo lisää valoisuutta.

Kierrätys pysyy

Kierrätys, ekologisuus ja itse tekeminen ovat tulleet jäädäkseen. Luonnosta saadut ideat voivat olla hyvinkin yksinkertaisia: kaunis oksa katosta roikkumassa, heinäasetelma tai vaikka luonnonkivistä tehty kurasieppari lapsiperheen eteisessä.

– Rento Designissa ovat kierrätys ja uusiokäyttö olleet alusta asti pääasia. Etsimme koko ajan vanhaa materiaalia, vaikka kirpputoreilla meillä ei olekaan juuri aikaa kierrellä. Aika paljon meille tuleekin tuotteita juuri Indonesiasta. Minua kiinnostavat eniten sellaiset tuotteet, joilla on mielenkiintoinen tarina. Tarina myy ja minä myyn niitä mielelläni, Ulla Harju korostaa.

Teollinen ilme on ulottunut kodeissa seiniin asti. Esimerkiksi Harjujen uudessa kodissa seinät on tehty märkätilatasotteella tietoisesti epätasaisiksi. Perintökalleutena suvussa kulkenut pitsipeitto sopii yllättävän hyvin samaan makuuhuoneeseen.

Sementin lisäksi koteihin tuo nyt väriä joko harmaaksi kulunut puu tai vaikka ruokakaupasta saatu siirtolava. Jotkut ovat menneet teollisessa sisustusinnossaan jopa niin pitkälle, että ovat ottaneet omin luvin käyttöönsä näkemänsä puiset kaapelikelat.

Varastamaan eivät Rento Designin naiset ole materiaalia joutuneet, mutta mielikuvitusta materiaalien etsimisessä saa kyllä käyttää. Joskus materiaali kävelee suoraan myymälään, mutta usein pitää soittaa moneen paikkaan ennen kuin mieluinen löytyy.

Ideat syntyvät lehdistä ja internetistä alan sivustoilta inspiraatiota etsien. Ihan kokonaan uuden keksiminen on käytännössä melkein mahdotonta.

– Kyllä tässä maailmassa melkein on jo kaikki keksitty. Me voimme tehdä kuitenkin tuotteista täysin oman näköisiämme. Meillä kun on aivan oma huumorimme. Ei esimerkiksi jeepin konepelti sohvapöytänä ole mikään helppo myyntituote, vaan se vaatii omanlaisensa ostajan, Ulla Harju huomauttaa. (HäSa)

Ulla Harju kirjoittaa rakennus- ja sisustusaiheista blogia nimellä P.S.Putkeen meni.