Kanta-Häme

Runoilta avaa tunteiden padot

– Kun Granitin aukio rakennettiin ja sai myös esiintymislavan, minulla alkoi heti itää ajatus, että joskus vielä nousen lavalle ja lausun runoja. Nyt se hetki on tullut! 80-vuotispäivänäni haluan lausua kaikille riihimäkeläisille tunnin ajan kiitokseksi, että he ovat vuosikymmeniä olleet lausuntailtojeni uskollista yleisöä.

Riihimäkeläinen näyttelijä Anja Jaakkola nauttii täysin siemauksin suunnitellessaan ja valmistellessaan juhlahetkeä. Runoja ei tarvitse enää etsiä tai opetella, sillä niitä hänen ohjelmistoonsa on karttunut vuosien aikana kymmeniä ellei satoja.

– Tällä kertaa olen valinnut minulle tärkeitä runoja eri vuosikymmeniltä. Kerron hieman itsestäni, runoista ja ajanjaksoista jolloin runot ovat syntyneet. Muuta teemaa ei ole.

Lausujalla on vahva ajatus runouden merkityksestä ja omasta panoksestaan.

Jevgeni Jevtusenkolla on runo Näkymättömät langat. Siinä hän jo 1980-luvulla näkee hilpeiden käsien repivän Berliinin muuria ja rakentavan kivistä huvipuistoja, kouluja, sairaaloita. Minun tehtäväni on viedä näkymättömiä lankoja ihmisten keskelle.

Jevgeni Jevtusenkon runojen lisäksi myös suomalaisen kantaa ottavan runoilijan, Markku Lahtelan, runot ilahduttavat terävänäköisyydellään Anja Jaakkolan illassa.

Ohjelmassa on myös Lauri Viidan, Aleksis Kiven, Paavo Kajanderin, Katri Valan, Juha Mannerkorven, Uuno Kailaan, Uuno Kailaan ja Konstantinos Kavafisin runoja.

Kipinä esiintymiseen syttyi jo ennen kouluikää, kun pikkutyttö kuunteli Markus-sedän lasten tunteja radiosta. Hän oppi runot ulkoa ja esitti niitä pirtissä.

Koulussa tyttö oli niin lahjakas, että opettaja kannusti yhteiskouluun.

– Kotona sanoin, että minä en navettaan mene! Isä joutui sanomaan naapurien isännillekin, että ei sitä voi pakottaa, kun sillä on niin kova tahto. Tätini ja opettaja puhuivat isän ympäri ja pääsin pääsykokeisiin ja lopulta suoraan toiselle luokalle.

Sitkeä työ avasi tien keskikoulun jälkeen Tampereelle konekirjoituskouluun ja Tampereen työväen teatterin johtajan Eino Salmelaisen kouluun. Samaan, josta myös Eila Roine ja moni muu on saanut oppinsa.

Anja Jaakkolaa opetti Veikko Sinisalo. Veikko Sinisalon valmennuksella Anja Jaakkola pyrki ja pääsi teatterikouluun vuonna 1957.

Kun Anja Jaakkolan mies siirtyi Tampereelta Riihimäen aluesairaalan osaston ylilääkäriksi, perhe muutti Tampereelta Riihimäelle vuonna 1966.

– Vuonna 1975 minut kiinnitettiin vakituiseksi näyttelijäksi Riihimäen teatteriin, jossa näyttelin vuoteen 1993.

Anja Jaakkola jätti Riihimäen teatterin vuonna 1993 ja syventyi yhden naisen teatteriin esittäen monologeja ja runoja.

– En ole lähtöä kertaakaan katunut. Jo 1940-luvulla haaveilin lausujan urasta ja sain toteuttaa haaveeni.

Nyt näyttelijä ja lausuja on hiljentänyt kiertuetahtiaan, mutta kokonaan hän ei rakasta työtään osaa jättää.

– Tänä keväänäkin esiinnyin Lopella Haapastensyrjän metsänjalostusasemalla ja lastenlasten ylioppilasjuhlissa, hän hymyilee. HÄSA

Anja Jaakkolan kutsuu kuulijoita avoimeen runoiltaansa, joka on tiistaina 3. heinäkuuta Riihimäellä Ragnar Granitin aukiolla ja sateen sattuessa kauppakeskus Majakan aulassa kello 19–20.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic