Kanta-Häme

Ruoan kotiinkuljetus tulevaisuuden trendi

Kantahämäläiset ruokakauppiaat suhtautuvat varovaisen myönteisesti ruokien kotiinkuljetuksen kasvattamiseen verkkokaupan avulla.

– Se on aika kallis investointi. Se teettää myös hirveästi lisätyötä. Nettiä pitää koko ajan päivittää; laittaa hinnat, tarjoukset ja tuotekuvat. Toistaiseksi emme ole nettimyyntiin lähteneet, vaikka uskonkin, että ruoan verkkokauppa ja kotiinkuljetus on tulevaisuuden trendi, sanoo Hämeenlinnassa toimivan M-Market Katuman kauppias Kimmo Puonti.

M-ketju on itsenäisten kauppiaiden vuonna 2006 perustama kauppaketju, johon kuuluu yli 70 myymälää Suomessa. Ketjun myymälöistä yhdessä, Jyväskylän Kotiväylässä, toimii myös nettikauppa.

Hattulassa kuljetuksia suunnitellaan

Vuoden vaihteessa lakkautetusta K-supermarket Jukolasta kauppiaaksi Hattulan K-supermarkettiin siirtynyt Antti-Jussi Kivi harkitsee aloittavansa ruokien kotiinkuljetukset Jukolan tapaan myös Hattulassa.

Kivi kartoittaa palvelun tarvetta Hattulassa kuukauden sisällä ja tekee sen perusteella päätöksen toiminnan aloittamisesta tämän kevään aikana. Kivi kertoo, että asiakkailta on jo tullut muutamia kyselyitä kotiinkuljetuksista. Potentiaalisena asiakaskuntana hän näkee myös kunnan runsaan kesäasukasväestön.

– Jos palvelusta tulisi suosittua, laajentaminen nettiin voisi olla myös mahdollista hyvin nopeasti. Välivaiheena näen kuitenkin, että ruokaa tilataan netistä, mutta se tullaan itse noutamaan kaupasta, koska ruoan kuljettaminen on vielä niin kallista.

Kiven mukaan kuljettamisella ei ole tarkoitus tehdä bisnestä, vaan palvelun hinnalla katetaan vain kuljetuskulut. Voittoa syntyy itse ruokatuotteiden myynnistä.

Kivi arvelee, että kuljetushinta olisi Hattulan rajojen sisällä 10 euron luokkaa, ja kuljetuksista muille paikkakunnille perittäisiin lisäkorvausta kilometrien mukaan.

Ainakin K-supermarket Hämeenkylä Vantaalla on jo aloittanut ruoan verkkokaupan.

Korkeat hinnat ja laatu pelottavat

Katuman M-Marketin kauppias Kimmo Puonti toimittaa itse ruokia tiistaisin ja perjantaisin Hämeenlinnaan sekä torstaisin Lopelle. Tilaukset otetaan joko sähköpostitse tai puhelimitse.

Puolitoista vuotta kaupungissa toimineella marketilla on vasta kymmenkunta kuljetuksia hyödyntävää vakioasiakasta, mutta erinäinen määrä kerta-asiakkaita. Näistä osa on esimerkiksi leikkauksista toipuvia potilaita tai suurten juhlien järjestäjiä.

Tämän vuoden aikana M-Market aloittaa kuljetukset myös Janakkalan Turenkiin ja Tervakoskelle.

Hämeenlinnan kaupunkialueella kuljetushinnat ovat 4,90 euroa ja muualla 6,90 euroa.

– Yleisesti suurimmat kynnykset ruoan kotiinkuljetuksissa ovat liian kalliit kuljetushinnat sekä pelko tuotteiden laadusta, koska asiakkaat eivät pääse itse valitsemaan niitä.

Puonnin mukaan laadusta ei voi tinkiä, sillä asiakassuhde voisi muuten päättyä lyhyeen.

Jukolasta siirtyi asiakkaita Manuun

Hämeenlinnalaisella K-market Manulla on pitkät perinteet ruokien kotiinkuljetuksissa.

Kuukausittain toimituksia on 250–300, ja määrä on pysynyt lähes samana jo vuosikaudet. Tilaajista noin 80 prosenttia on vanhuksia, loput ovat perheitä ja yrityksiä.

Kauppias Pia Uimonen kertoo, että heille on jo siirtynyt ”jonkin verran” lopetetun Jukolan S-supermarketin tilausasiakkaita.

Tilaukset tulevat sähköpostilla, puhelimitse sekä kodinhoitajien toimittamien ostoslistojen kautta.

– Nettipalvelua ei toistaiseksi ole. Sitä täytyy vielä harkita ja kehitellä. Vanhuksilla netinkäyttö on vähäistä, Uimonen perustelee.

Pääasiassa ruokaa kuljetetaan ydinkaupungin alueella, mutta tilauskantaa on myös Rengossa ja Parolassa. Yksityisasiakkaille kuljetuspäivät ovat tiistai ja perjantai, lisäksi yhtenä päivänä ruokaa viedään vanhustentaloihin.

Toimituksista huolehtii janakkalalainen Hämeen kotipalvelu. Hinta kaupunkialueella on 12 euroa, ja muista kuljetuksista ”neuvotellaan kuljettajan kanssa lisämaksu”, Uimonen kertoo. (HäSa)

 

 

 

Menot