Kanta-Häme

Ruoka-alella ei dramaattisia vaikutuksia investointeihin

S-ryhmän sunnuntaina näyttävästi lanseeraama ruoan hinnan ”halpuuttaminen” kerrottiin rahoitettavan investointeja leikkaamalla. Osuuskauppa Hämeenmaa on ollut vuosikausia toiminta-alueensa merkittävimpiä rakennuttajia. Onko nyt siis odotettavissa kasvavaa työttömyyttä rakennusalalla?

– Hämeenmaan osalta sunnuntain uutinen ei ole aiheuttanut punakynän heilumista investointilistalla. Investointien määrä pysyy samalla tasolla, jolla se on ollut jo viimeiset 2–3 vuotta, rauhoittelee Hämeenmaan kiinteistöjohtaja Reijo Aaltonen.

Nykyinen taso on 20–25 miljoonaa euroa vuodessa, kun se kuumimpina rakentamisen aikoina oli peräti 80 miljoonaa.

– Vuonna 2008 rakennettiin kolmea Prismaa yhtä aikaa. Pidemmän ajan keskiarvo on noin 50 miljoonaa, mutta nyt maakunnat on kertaalleen jo rakennettu ja verkosto valmis. Uusia kauppapaikkoja on enää vaikea löytää, Aaltonen toteaa.

Hämeenmaa kääntääkin katsettaan peruskorjausten, laajennusten ja pienempien myymälöiden suuntaan.

– Esimerkiksi Hämeenlinnan seudulla keskusta, Visamäki ja muut kehittyvät alueet, kuten Siiri ovat pohdinnan alla. Myös autokaupalle etsimme edelleen uutta liikepaikkaa, Aaltonen kertoo.

Sampo ja Käikälä

Keskolla on samansuuntaiset suunnitelmat kuin isoimmalla kilpailijallaan.

– Pienemmän pään vaihtoehtoja tarkastellaan enemmän, hypermarketteja kriittisemmin, linjaa vuodenvaihteessa Keskon Etelä-Suomen aluejohtajana aloittanut Timo Heikkilä.

Hän sanoo olevansa edelleen perehdytysvaiheessa, mutta ei näe ruoka-alennuksilla vaikutusta ainakaan Hämeenlinnan seudun suunnitelmiin.

– Tarkoituksena on tarjota asiakkaille ruokakaupan palveluja paremmin kuin ennen. Kaikki aiemmin uutisoidut hankkeemme ovat edelleen voimassa.

Keskolla on tällä hetkellä tonttivaraus Sammon alueella ja Käikälässä valmistellaan K-marketin siirtymistä uudisrakennukseen tien toiselle puolelle nykyisestä paikasta. Kesko on ollut kiinnostunut myös Hauhosta ja Iittalasta sekä toivonut parempaa kauppapaikkaa lopetetun Jukolan K-supermarketin korvaajaksi.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut keskiviikkona Lidlistä ketään kommentoimaan mahdollisia investointeja. Viime marraskuussa ketjun kehitysjohtaja Nicholas Pennanen kertoi Lidlin pitävän silmät auki uusien kauppapaikkojen suhteen, mutta kohteita ei ole vireillä.

Pennasen mukaan Lidliä kiinnostavat kauppapaikat, joihin on hyvät liikenneyhteydet ja jotka mahdollistavat konseptin mukaisen myymälän ja riittävän kokoisen parkkipaikan rakentamisen. (HäSa)