Kanta-Häme

Ruoka pysyy Hausjärven hanskassa

Riihimäen ja Lopen näyttää olevan turha toivoa Hausjärven pyörtävän vaalien jälkeen kielteisen kantansa osallistumisesta seudullisen keskuskeittiön rakentamiseen. Hämeen Sanomien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista selvä enemmistö vastustaa yhteistä suurkeittiötä.

Mielenkiintoinen kylä- ja puoluepoliittinen kuplinta näkyy. Ryttylän demarit ovat hajautuneet eri puolueisiin. Vasemmiston yhteen vedetyt mielipiteet poikkeavat odotetuista, sillä ehdokaslistalta valtuustoon pyrkii kolme demaria.

Hallituspuolueiden ehdokkaista Hausjärvellä perussuomalaisista 83 prosenttia uskoo, että soten siirtyminen maakunnan järjestettäväksi näivettää kuntaa.

Kokoomus (100 prosenttia) ja keskustan ehdokkaat (69) tyrmäävät ajatuksen, ja jaksavat uskoa kunnan mahdollisuuksiin vahvistaa elinvoimaansa.

Soten toteutuessa kunnan toiminnoista lähtee kaksi kolmasosaa. Ehdokkaista valtaosa pitää henkilöstön vähentämistä tarpeellisena. Vain vasemmiston ehdokkaista 75 prosenttia vastustaa ajatusta irtisanomisista.

Kanta-Hämeen keskussairaalan rakennushanke ei sytytä yhdenkään puolueen ehdokkaita varauksetta.

Kunnan kehittämiseen vaikuttavat niin palvelut, maapolitiikka kuin tiestö.

Vanhusten laitospaikkojen vähentäminen on ollut oikean suuntaista toimintaa vain kokoomuksen (67) ehdokkaiden mielestä. Muiden puolueiden ehdokkaista kaksi kolmesta vastustaa enemmän tai vähemmän vähentämistä.

Lasten päivähoitoa eli varhaiskasvatusta maksuttomaksi kannattavat eniten vasemmisto (100) ja keskusta (69). Ajatus jakaa ehdokkaita voimakkaasti puolesta ja vastaan. Kokoomuslaisista, demareista ja vihreistä vain puolet kannattaa maksuttomuutta.

Päivähoidon ja koulun käyminen yli kuntarajojen taas saa kaikkien puolueiden ehdokkaista selvän enemmistön kannatuksen. Vastanneista ehdokkaista jokainen kokoomuslainen pitää mahdollisuutta tärkeänä.

Syrjäseutujen joukkoliikenteen turvaaminen ei saa isossa maaseutukunnassa varauksetonta kannatusta. Ehdokkaat tarkastelevat asiaa kriittisesti.

Vasemmisto (100), demarit (75), perussuomalaiset (67) ja keskustan (50) ehdokkaat kannattavat joukkoliikennettä, mutta muistuttavat, etteivät bussit voi kulkea tyhjänä.

Junaliikenteen ja -vuorojen turvaamista kunnan verovaroin vastustavat vain perussuomalaiset.

Monnia ehdokkaat eivät halua keskustaajamaksi, vaikka kehittämistä kannatetaan. Yleinen linja on, että kaikkien neljän taajaman kehittämistä pitää jatkaa tasapuolisesti. 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic