Kanta-Häme

Ruokahävikkiä syntyy vain vähän

Ravintoloissa ruokahävikin vähentäminen on otettu tosissaan. Hukkaruokaa tulee pääasiassa vain lautasilta, joita ei ole jaksettu syödä tyhjäksi. Ravintola Huviretkestä kerrotaan, että roskiin päätyvät lisäksi leikkuujätteet ja kertaalleen kypsennetyt ruoka-aineet, kuten aamiaisella tarjottavat puurot, munakokkelit ja nakit.

Nykytekniikka on tullut avuksi ruoan säilyvyyden parantamisessa.

– Meillä on käytössä vakuumikone, joka pakkaa esikypsytetynkin ruoan tiiviisti ja säilyttää sen tuoreuden. Lisäksi meillä on kaksi jäähdytyskaappia, joista toinen pakastaa, kertoo ravintola Popinon keittiömestari Petri Lindholm.

Ruokaa lautasille

Suurin osa ravintoloista on luopunut buffet-pöydän antimista, sillä keittiömestarien mukaan seisovasta pöydästä tulee aina paljon hävikkiä. Ruokaa halutaan tarjota lautasilla ja valmistaa annokset yksitellen. Siten menekin arviointi on helpompaa tilauksia tehdessä.

– Emme tarvitse enää isoja varastoja. Tavaraa saa tilattua nykyään vaikka joka päivä, jolloin raaka-aineet ovat tuoreempia, kertoo ravintola Piparkakkutalon keittiömestari Matti Saarinen.

Hyötykäyttöä säädösten puitteissa

Osa ravintoloista on keksinyt hyötykäyttöä myös ylijäämäruoalle.

– Ylijääneistä kanapihveistä saa tehtyä kanasalaattia, ja keitettyä riisiä voi käyttää tonnikalasalaatissa. Keitetyistä perunoista voi helposti tehdä paistinperunoita ja muita lisukkeita, kertoo Saarinen.

Lisäksi alipainoisista fileistä voidaan pihvien sijaan valmistaa vaikkapa palapaistia tai laatikkoruokia.

Ravintoloiden ruoka päätyy toisinaan myös työntekijöiden kotipöytiin. Lounaalta ylijääneitä ruoka-annoksia ei kuitenkaan pystytä tarjoamaan ravintoloiden ulkopuolelle, koska elintarvikelain säädökset tulevat vastaan.

– Työskennellessäni Helsingissä ravintolalla oli avunantosopimus Hurstin poppoon kanssa. Olisi mukavaa, jos Hämeessäkin olisi paikkoja, jonne ruokaa saisi antaa oikein luvan kanssa. Valitettavasti Evira on näissä asioissa melko napakka, Saarinen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic