Kanta-Häme

Ruokakauppojen lahjoitukset liikkuvat vanhaan tapaan

Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ja maa- ja metsätalousministeriö laativat viime keväänä uudet ohjeet, jotka tekivät vanhaksi menevän ruuan lahjoittamisesta vähäosaisille helpompaa. Kauppa voi esimerkiksi pakastaa tai jäädyttää ruoka-apuun tarkoitettuja elintarvikkeita, kunhan sitä ei tehdä parasta ennen -päiväyksen tai viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Myöskään virheelliset pakkausmerkinnät eivät ole enää este lahjoittamiselle, jos vain tieto vääristä tiedoista siirtyy tuotteen käyttäjälle. Uusien ohjeiden tavoitteena on pienentää ruokahävikkiä, jota syntyy Suomessa noin 400 miljoonaa kiloa vuodessa.

– Muutos on hyvä koko hommaa ajatellen, mutta me toimimme niin kuin olemme toimineet vuosikausia, sanoo Tiiriön K-Citymarketin kauppias Jouni Monto.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että muutamat luotettavaksi tiedetyt järjestöt hakevat tiettyinä viikonpäivinä kaupasta ruokalaatikon, jonka tyypillinen sisältö on leipää.

– Me lahjoitamme sillä tavalla, etteivät tuotteet ole päiväysvanhoja. Olen vielä niin uusi kauppias, ettemme ole lähteneet muuttamaan vanhoja lahjoitustapoja, sanoo K-Citymarket Hämeensaaren kauppiaana elokuussa aloittanut Janne Itkonen.

Hämeenmaalla kirjalliset sopimukset

Osuuskauppa Hämeenmaa alkoi tehdä tänä syksynä kirjallisia sopimuksia ruoka-apua jakavien yhteistyökumppaneidensa kanssa.

– Eviran uusien suositusten jälkeen halusimme nostaa koko asian pöydälle mietittäväksi. Mitä, miten ja kenelle? Kartoitimme aatteeltaan ja etiikaltaan meille sopivia kumppaneita, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan suunnittelujohtaja Saija Vuorinen.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä Osuuskauppa Hämeenmaa tekee eniten yhteistyötä Sininauha ry:n ja Päijät-Hämeen Tuki ry:n kanssa. Kirjallisella sopimuksella selvitetään vastuut ja pyritään takaamaan elintarviketurvallisuus.

Sininauha ry Hämeenlinnan ohjaajan Katri Suolaakson mielestä uudet säädökset eivät juuri näy ruoka-apuarjessa. Lahjoittavista kaupoista vain yksi on alkanut pakastaa ruokaa, joten kylmäketjun eheydestä ei ole tullut ongelmaa. Suolaakson mielestä ongelmia tuottaa vain ruuan määrä.

– Ruokaa tulee paljon vähemmän kuin aikaisemmin ja hakijoiden määrä on lisääntynyt hirveästi.

Kauppiaat selittävät kehitystä toiminnan tehostamisella.

– Meidän piirin hävikki on maassa toimivista osuuskaupoista pienin, sanoo Osuuskauppa Hämeenmaan marketkaupan toimialajohtaja Timo Kyllönen.

Hävikit painettu alas

Kauppias Jouni Monton mielestä julkinen keskustelu ruuan haaskuusta on mennyt ”vähän överiksi”.

– Kaupat eivät heitä ruokaa roskiin, kuittaa Monto.

Prisma Hämeenlinnan päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Juha Korkatti sanoo, että automaattiset tilausjärjestelmät ovat merkittävä tekijä hävikin hallinnassa. Toinen tehokas tapa tyhjentää hyllyjä on lyödä tuotteen päälle 30 prosentin alennuslappu.

– Lihaa ja leikkeleitä ei oikeastaan jää hävikkiin. Saamme ne aina myytyä alennetulla hinnalla. Meille hävikkiä on se miinus 30 prosenttia, summaa Korkatti. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic