Kanta-Häme

Ruokalahjoituksia helpotetaan

Ruuan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen on muuttumassa nykyistä helpommaksi. Samalla kaupan ja elintarviketeollisuuden hävikkien toivotaan pienenevän.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä maa- ja metsätalousministeriö ovat valmistelleet ohjetta ruoka-apuun luovutettavista elintarvikkeista. Ohjeluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella. Valmista pitäisi olla maaliskuun alussa.

Ruoka-avulle voidaan vastedes sallia kaupan käytännöistä poikkeavia toimintatapoja.

– Tavoitteena on turvallinen ja toimiva järjestelmä. Perusajatus on selvittää vastuut. Elintarvikkeiden lahjoittajien lisäksi vastuu turvallisuudesta on myös hyväntekeväisyysjärjestöillä, sanoo ylitarkastaja Pirjo Korpela Evirasta.

Nykysääntöjen mukaan lahjoitettavia elintarvikkeita ei saa jäädyttää eikä pakastaa, ja ruoka pitää pakastaa aina tuoreena.

Uusissa ohjeissa ruoka-apuun tarkoitettuja elintarvikkeita voidaan pakastaa tai jäädyttää, mutta ei enää parasta ennen -päiväyksen tai viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Jäädytetyt ruuat pitäisi myös luovuttaa kuluttajille jäädytettyinä.

Esimerkiksi jäädytettyä tyhjiö- tai suojakaasupakattua kylmäsavustettua tai graavattua kalaa saa käyttää listeriavaaran vuoksi vain kuumentamalla valmistettaviin ruokiin, jos viimeinen käyttöpäivä on ohitettu.

Käyttöön vaikka heti

Uusista ohjeista on menossa laaja lausuntokierros. Lausuntoa on pyydetty muun muassa suurimmilta kaupungeilta, elintarviketeollisuudelta, päivittäistavarakaupalta, ravintola-alalta ja hyväntekeväisyysjärjestöiltä.

Lausuntoaikaa on tammikuun loppuun asti. Ylitarkastaja Korpela aikoo varata helmikuun lausuntojen käsittelyyn.

– Uudet ohjeet voisivat olla voimassa jo maaliskuun alussa, mutta kyllä niitä voi noudattaa jo nyt.

Ohjeissa neuvottujen käytäntöjen ja nykyisen lainsäädännön välillä on ristiriitaisuutta, mutta Korpelan mukaan sen ei tarvitse haitata.

– Elintarvikevalvojat ainakin toivon mukaan hyväksyvät lainsäädännön ohitukset. Lainsäätäjä eli eduskunta tukee joka tapauksessa ohjeen sisältöä.

Suurin puute uusissa ohjeissa koskee imeväisikäisten vastikeruokia. Niitä ei saa lain mukaan lahjoittaa.

– Se ohjeista toistaiseksi puuttuu, koskeeko tämä myös hyväntekeväisyyttä, Korpela kertoo.

Hävikit kuriin

Hyväntekeväisyysjärjestöt, jotka jakavat säännöllisesti ruoka-apuna helposti pilaantuvia elintarvikkeita, kuuluvat elintarvikevalvonnan piiriin. Uudessa ohjeessa on sellaisia tulkintoja, joita sovelletaan vain hyväntekeväisyystoiminnassa.

Jos esimerkiksi tuotteessa on sellainen virhe, ettei sitä voi panna myyntiin, vaikkapa virheelliset pakkausmerkinnät, sen voi kuitenkin lahjoittaa ruoka-apuun. Appelsiinimehua sisältävä omenamehutölkki kelpaa lahjoitettavaksi, jos siitä ei koidu kenellekään vaaraa ja jos tieto vääristä merkinnöistä siirtyy myös tuotteen loppukäyttäjälle.

Tällaisilla tulkinnoilla halutaan vähentää ruokahävikin määrää. Samalla hyväntekeväisyysjärjestöjen vastuu kasvaa. Evira muistuttaakin niitä toimivan kylmäketjun, nopean luovutuksen ja varastokierron tärkeydestä. (HäSa)

Mainos