Kanta-Häme

Ruokarobotti pantiin jäihin

Robotti ei vieläkään kokkaa hämeenlinnalaisille ikäihmisille, vaikka sellaista lupailtiin jo vuosi sitten.

– Olisimme mielellämme lähteneet kokeiluun mukaan, mutta asianomaisella yrityksellä ei toistaiseksi ole ollut resursseja tulla Hämeenlinnaan, ikäihmisten asiakasohjausyksikön päällikkö Riitta Tuominen kertoo.

Kokkaavaa robottia on yleisönosastoissa kauhisteltu, mutta sitä käyttäneiden ikäihmisten kokemukset ovat yleensä olleet hyviä.

– Tällä hetkellä robottiasia on meillä jäissä. Olemme valmiit kokeilemaan sitä yhtenä vaihtoehtona heti, kun se on mahdollista, Riitta Tuominen vakuuttaa.

Hänen mukaansa ikäihmisten ruokailuun halutaan mahdollisimman paljon vaihtoehtoja.

Lisää ruokailupaikkoja

Hämeenlinnassa ateriat kulkevat tätä nykyä kylminä, mutteivät pakastettuina.

– Alkuvaikeuksien jälkeen asiakkaat ovat olleet verrattain tyytyväisiä. Kylmänä kuljettava ateria säilyy laadukkaana huomattavasti lämpimiä aterioita pitempään, Riitta Tuominen muistuttaa.

Yhtenä vaihtoehtona kaupunki tarjoaa kotona asuville vanhuksille mahdollisuuden ruokailla muutamilla kouluilla, päiväkodeissa ja palvelutaloissa.

Niitä ovat Iittalan yhtenäiskoulu, lyseo, Hätilän koulu ja Kirkonkulman koulu sekä Hakkalan koulu Lammilla ja Eteläisten päiväkoti.

– Lisäksi ruokailu on nyt mahdollista Hoivatuulessa Tuuloksessa ja Hauholla Koivukodossa.

Muualla ruokailuun tarvitaan ruokalippu, joita saa ostaa mm. Kastellista ja Lammin palvelupisteestä. Hoivatuulessa ja Koivukodossa voi kuitenkin maksaa käteisellä rahalla.

Pälkäneellä kokeillaan

Kokkaava robotti eli Menumat-automaatti on pakastimen ja kiertoilmauunin yhdistelmä. Sen käyttäjä voi itse lämmittää ateriansa silloin kuin haluaa. Puhuva kiertoilmauuni ohjaa käyttäjää sanallisesti.

Käyttäjät voivat myös valita usean kymmenen aterian ruokalistalta mitä haluavat. Näin ei syötäväksi koskaan tule inhokkiruokia.

Ruokarobotti ei sovi kaikille kotona asuville ikäihmisille, koska automaattia pitää osata käyttää.

Ideaa on moitittu myös siitä, että ruoankuljetuksen harvetessa, harvenevat myös monen ikäihmisen kontaktit muihin ihmisiin.

Hämeenlinnan naapurissa Pälkäne on ollut lokakuulta alkaen mukana puolivuotisessa Menumat-kokeilussa.

Ainakin ensivaiheessa valinnanvapaus viehätti vapaaehtoisia kokeilijoita. Sen sijaan omaisia robottiruokailu on epäilyttänyt. (HäSa)

Mainos