Kanta-Häme

Ruoskitaanko Raatihuoneella taas toriparkkia? – Katso suora lähetys valtuuston väännöstä

 

Toriparkki ei varsinaisesti ole tänä iltana Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston esityslistalla, mutta olisi ihme, jos kaupungin kuuminta perunaa ei taas tökättäisi tikunnokkaan.

Syksyn ensimmäisessä valtuuston kokouksessa on listan loppupuolella pykälä Hämeenlinnan keskustan kaupan palveluverkkoselvityksestä. Suunnittelu- ja konsultointiyritys Ramboll Finlandilta tilatussa selvityksessä toriparkilla on keskeinen sija.

Selvitys tarkastelee kahta vaihtoehtoa sille, kuinka kaupungin keskustan kaupan palveluverkkoa voitaisiin kehittää. Toisessa toriparkki eli P-tori rakennettaisiin, toisessa ei.

 

Selvityksen mukaan keskitetty pysäköinti eli toriparkki ”mahdollistaa torin ympäristön kiinteistöjen kehittämisen, keskustan paremman saavutettavuuden henkilöautolla ja kävelykeskustan kehittämisen.”

Toisessa vaihtoehdossa pysäköinti hajautettaisiin keskustan reunoille. Tähän kytkeytyisi myös muun muassa se, että tulevaisuudessa Viipurintien sillan kohdalle tulisi ”uusi houkutteleva asemakeskus”.

Kahden vaihtoehdon pohjalta Ramboll esittää kaupunkikeskustalle ”tavoitteellisen kaupan konseptin”, johon sisältyy suositus toriparkin rakentamisesta.

Rambollin hahmottelussa uusi kaupan, asumisen ja palvelujen keskus radanvarteen ei olisi toriparkin vaihtoehto vaan ydinkeskustan kehittämisen jälkeen tuleva toinen vaihe – aikaisintaan kymmenen vuoden päästä.

 

Vaikka toriparkista maanantaina keskusteltaneen, vieläkään ei päätetä kaavoituksesta saati investoinnista. Rambollin selvitys saatetaan valtuustolle tiedoksi.

Selvitys oli kaupunginhallituksen käsittelyssä kaksi viikkoa sitten. Tuolloin Lulu Ranne (ps.) esitti, ettei sitä voisi sellaisenaan hyödyntää päätöksenteon pohjana.

Ranne piti selvityksen johtopäätöksiä epärealistisina. Hänen ehdotuksensa ei saanut kannatusta.

 

Katso kello 18 alkava suora lähetys kaupunginvaltuuston kokouksesta tästä: