Kanta-Häme

Ruotsalaiset viljelijät ostivat K-maatalouden

Kesko myy maatalousliiketoimintansa ruotsalaiselle Lantmännen-yhtiölle. Lantmännen on ruotsalaisten maataloustuottajien omistama osuuskunta, joka on laajentunut yli 20 maahan.

Keskon K-maatalouskaupan vähittäismyynti oli viime vuonna 424 miljoonaa euroa. Myytyjen liiketoimintojen liikevaihto oli 334 miljoonaa euroa. Keskolle vähittäismyynnistä ovat vastanneet K-kauppiaat.

Lantmännenin liiketoiminnalle ei ole tyypillistä, että itsenäiset kauppiaat hoitaisivat paikallisesti sen liiketoimintaa. K-maatalouskauppiaat kuitenkin ilmoittavat, että yritys on luvannut heille nykyisen liiketoimintamallin jatkuvan Suomessa.

– Lantmännen pitää Suomen kauppiasmallia niin toimintakykyisenä, että se näkee mahdolliseksi kopioida mallin muihin maihin, sanoo Hämeenlinnan K-maatalouskauppias Jaakko Perttula.

Perttulan mielestä ainoa muutos kauppiaille on, että tukkuri vaihtuu. Hänen mukaansa entistä vahvempi ketju merkitsee, että se on myös entistä kilpailukykyisempi.

Kesko perustelee liiketoiminnan myymistä maatalouden rakennemuutoksella. Se uskoo myös, että Lantmännenin omistuksessa kauppiaiden asema vahvistuu ja liiketoiminnan kilpailukyky kasvaa.

– Muutos jatkuu ja tilojen lukumäärä vähenee edelleen. Samalla maatalouskauppa kansainvälistyy ja keskittyy, Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo yhtiön tiedotteessa.

Kesko myy maatalousliiketoimintansa 38,5 miljoonan euron käteismaksulla. Yhtiö kirjaa kaupasta noin 13 miljoonan euron myyntivoiton. Liiketoiminta on työllistänyt 45 Keskon työntekijää.

Kesko keskittyy strategiansa mukaisesti yhä enemmän päivittäistavarakauppaan, rakentamisen ja talotekniikan kauppaan sekä autokauppaan.

Lantmännenin omistaa 25 000 ruotsalaista maataloustuottajaa. Konserni työllistää 10 000 työntekijää. Konsernin liikevaihto on 37 miljardia Ruotsin kruunua.

Yhtiö perustelee K-maatalouden liiketoiminnan ostamista sillä, että se haluaa kasvaa ja kehittyä Itämeren alueella.

Lantmännenillä on jo ennestään Suomessa leipomo- ja mallasteollisuutta. Se osti toissa vuonna suomalaisen Vaasan, jonka liikevaihto on 176 miljoonaa euroa.

Keskon maatalouskauppaan on liittynyt Hahkialan tutkimus- ja koetila, joka on Hämeenlinnan Hauholla. Koetila ei kuulu kauppaan, sillä se on Kaupan Maataloussäätiön toimintaa. Säätiön ovat perustaneet K-kauppiasliitto ja Kesko.

– Koetilan toiminta jatkuu. Se on oleellinen osa viljelyn kehitystyötä, Keskon maatalous- ja konekaupan johtaja Antti Meriläinen sanoo.

K-maatalouden ketjuun kuuluu 43 paikallista kauppiasyrittäjää, joilla on 78 kauppaa. Hämeenlinnan K-maatalouskauppias Jaakko Perttula uskoo, että entistä suurempi ketjun tuo lisää kilpailukykyä.

– On tärkeä asia, jos kannattavuus paranee ja pystymme palvelemaan asiakkaita entistä paremmin.

Kauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Osapuolet ennakoivat, että kaikki kaupan ehdot saadaan täytettyä ja kauppaa toteutuu viimeistään heinä–syyskuussa. häsa

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic