Kanta-Häme

Ruotsalaistaloja löytyy myös Forssasta

Ruotsissa järjestettiin vuonna 1940 kansalaiskeräys Suomen auttamiseksi talvisodan jälleenrakennustyössä. Rahaa ei voitu valuutan vientikiellon vuoksi suoraan antaa, vaan rahat piti sijoittaa vientikelpoisiin tuotteisiin. Päädyttiin hankkimaan teollisesti esivalmistettuja puutaloja.

74 vuotta myöhemmin kotiseutuneuvos Pentti Kaunisto ihastelee kotinsa pihamaata Forssan Rantalanmäessä. Tuhannen neliön keskustatontti on käytetty tarkkaan hyödyksi. Kasvimaasta nousevat perunat omaan käyttöön, pihasauna on edelleen ahkerassa käytössä ja huutokaupasta aikanaan huudettu soutuvenekin mahtuu lepäilemään nurmikolla.

– Ostimme talon vuonna -83. Vaimo huomasi myynti-ilmoituksen sattumalta. Kun tulimme katsomaan taloa, olivat pihan luumupuut täydessä kukassa. Elettiin kesäkuun alkua, Kaunisto muistelee.

Ostohetkellä alkuperä epäselvä

Kauniston lapsuuden haave, koti luumupuilla, oli sitä myöten täytetty. Kaupat tehtiin ”tinkimättä ja tonkimatta”.

– Kaupantekopäivä oli maanantai, jolle sattuivat sekä kaupunginhallituksen että valtuuston kokoukset. Kauppakirja kirjoitettiin kokousten väliin jääneellä 15 minuutin tauolla.

Kauppakirjaa allekirjoittaessaan Kaunisto ei tiennyt ostavansa Ruotsista jälleenrakennusapuna saatua taloa. Pian talon historia kuitenkin selvisi, kiitos tietäväisten naapureiden.

– Talot ovat olleet sodan jälkeen äärimmäisen toimivia. Vaikka ajat olivat huonot, on rakentaminen tehty huolella. Meidän ei ole taloon juuri tarvinnut satsata. Isoin remontti oli muutama vuosi sitten, kun katto uusittiin, Kaunisto kertaa.

Ennen oli tupa täynnä väkeä

90 neliön talossa on Kauniston tietojen mukaan asunut enimmillään kymmenen ihmistä. Alakerrassa kuuden hengen perhe, yläkerran kammarissa nuori pari lapsensa kanssa ja toisessa yksinäinen nainen.

– Ennen vanhaan vaatimukset olivat toiset – oikeastaan riitti, että oli katto pään päällä.

Kaunisto on siis länsinaapurin apuun ja omaan lahjataloonsa enemmän kuin tyytyväinen. Kiitosta saavat myös talon aiemmat omistajat, jotka ovat Kauniston mukaan pitäneet talosta hyvää huolta.

– Kun etsimme omaa taloa, vaihtoehtoina olivat Rantalanmäki, Kalliomäki tai Tammela. Onneksi päädyimme tänne. Ruska-aikaan tämä on takuulla Forssan hienoin katu. (HäSa)

 

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic