Kanta-Häme

Ruotsi sai ensimmäiset AMV:nsä

Patrian Hämeenlinnan tehtaalla vietettiin tiistaina juhlahetki, kun ensimmäiset uuden sukupolven AMV-panssariajoneuvot luovutettiin Ruotsin puolustusmateriaalilaitokselle (FMV).

FMV:n pääjohtaja Lena Erixon vaikutti tyytyväiseltä hämeenlinnalaisen työn laatuun, kun hän sai ensimmäisen AMV:n avaimet Partrian liiketoimintajohtajalta Seppo Seppälältä.

– Ajoneuvot tulevat Ruotsin johtaman EU:n pohjoismaisen taisteluosaston käyttöön vuonna 2015. Koulutus niiden käyttämiseen on iso satsaus, joka jatkuu pitkälle ensi vuoteen.

– AMV:n etuna on muunneltavuus. Saamme käyttöömme neljä AMV:n versiota, joiden käyttötarkoitus on erilainen. Kaikki 113 ajoneuvoa ovat käytössämme viimeistään ensi vuonna, Erixon selvittää.

AMV-ajoneuvot on tarkoitettu kevyesti mekanisoidulle pataljoonalle, josta on tulossa Ruotsin maavoimien lippulaiva. Näin arvioi FMV:n projektijohtaja Ulf Öberg Hämeenlinnassa viime syksynä.

Moderni ajoneuvo

Seppo Seppälän mukaan ruotsalaiset sotilaat saavat modernin ajoneuvon, joka tarjoaa hyvän liikkuvuuden ja erinomaisen suojan.

– Uudet ajoneuvot ovat jatkoa Patrian AMV-ajoneuvojen tuoteperheelle, joka on saanut paljon kiitosta erilaisissa kriisinhallintatehtävissä muun muassa Afganistanissa ja Tshadissa.

– AMV tuotiin markkinoille vuonna 2004. AMV-tuotteita kehitetään jatkuvasti ja niihin sovelletaan uusinta teknologiaa. Ajoneuvon rakenneratkaisut mahdollistavat suuren kantavuuden, korkean suojaustason sekä raskaiden asejärjestelmien integroinnin.

FMV on yksi suurimmista Patrian panssariajoneuvojen käyttäjistä.

– Patrian ja FMV:n välille on solmittu kumppanuussopimus Ruotsin puolustusvoimien aiemmin hankkimien noin 200 XA-sarjan Pasi-kuljetuspanssariajoneuvon teknisestä tuesta ja edelleen kehittämisestä. Sopimus päivitetään vuosittain, ja se tulee sisältämään myös uuden sukupolven AMV-ajoneuvojen käytönaikaista tukea, Seppälä selvittää.

Tärkein vientituote

AMV on modernien panssaroitujen pyöräajoneuvojen markkinajohtaja ja Patrian tärkein vientituote. Yhtiöllä on sopimukset seitsemän asiakkaan kanssa lähes 1 400 ajoneuvosta.

Seppälän mukaan nykyisten toimitusten kanssa tekemistä riittää ensi vuoden puoliväliin.

– Isoja markkinointihankkeita on menossa. Toivomme saavamme uusia tilauksia viimeistään syksyllä.

Hämeenlinnan tehtaalla paiskitaan töitä kahdessa vuorossa. Valmisteilla ovat Ruotsin tilaamien AMV-ajoneuvojen lisäksi Suomen puolustusvoimien tilaamat AMOS-kranaatinheitinjärjestelmällä varustetut AMV:t. (HäSa)