Kanta-Häme

Ruotsinkielisestä opetuksesta tulisi mainosvaltti

Miksi tutkia vain yksi vaihtoehto hankkia lakisääteinen ruotsinkielinen opetus? Tätä kysyy ruotsinkielisten oppilaiden vanhempainyhdistyksen Tavastländska föräldrarföreningenin puheenjohtaja Heikki Rämö.

Lasten ja nuorten lautakunta käsittelee tänään ruotsinkielisen peruskouluopetuksen tulevaisuutta Hämeenlinnassa.

Esityksenä on, että selvitetään mahdollisuus hankkia opetus yksityiseltä Svenska samskolan i Tammerforsilta. Heikki Rämö kysyy, miksei tutkita myös muita tapoja järjestää ruotsinkielinen opetus.

Hän kertoo vanhempainyhdistyksen olevan hyvin huolissaan tilanteesta.

– On huolestuttavaa, jos lasten pitää Tampereelle lähteä kouluun. Ei Etelä-Suomessa pitäisi joutua lapsille koulukortteeria etsimään.

Tavastländska föräldrarföreningen on tukenut lasten ruotsinkielistä koulunkäyntiä voimakkaasti.

– Olemme palkanneet kouluohjaajan. Hän on käytännössä ollut yhdistyksen palkkalistoilla. Hän onkin edustanut ruotsinkielisille oppilaille pysyvyyttä. Vuosien varrella opettajat ovat vaihtuneet, mutta kouluohjaajia on ollut vain kaksi.

Vuosien varrella yhdistys on käyttänyt tähän satojatuhansia euroja.

– Olemme valmiita satsaamaan edelleen.

Rämö kysyy, miksei selvitetä esimerkiksi sellaista vaihtoehtoa, että vanhempainyhdistys tuottaisi ruotsinkieliset koulupalvelut.

– Samalla tavalla kuin nyt aiotaan selvittää, että palvelut tilattaisiin yksityiseltä koululta Tampereelta.

Hämeenlinnan kannattaisi tuoda esille ruotsinkielistä opetusta mahdollisuutena.

– Onhan tämä Sisä-Suomen kielisaareke. Tätä voi markkinoida pääkaupunkiseudunkin suuntaan, kun sieltä houkutellaan lisää asukkaita seudulle.

Rämö vitsailee, että monien jääkiekkoilijoidenkin lapset ovat ruotsinkielisiä, kun isät ovat pelanneet ruotsalaisjoukkueissa.

Vanhempainyhdistys toivoo, että kustannusvaikutukset selvitetään perinpohjaisesti. Matkoista syntyisi kustannuksia. Lisäksi tällä hetkellä naapurikunnat ostavat tämän palvelun Hämeenlinnalta.

Ruotsinkielistä opetusta on tarjolla Seminaarinkoululla kahdelle ryhmälle. Oppilaita on nyt 21 ja ensi syksynä 24. Ensi lukuvuoteen mahdollisella selvityksellä ei ole vaikutuksia. Häsa

Mainos